nedelja , maj 22 2022
Početna / Svijet / Da li buster-vakcina iscrpljuje imunološki sistem?

Da li buster-vakcina iscrpljuje imunološki sistem?

Čini se da četvrta doza vakcine Bajontek/Fajzer ne pruža ništa veću zaštitu od zaraze omikron sojem virusa, od treće doze. Na to ukazuje jedna preliminarna studija iz Izraela.

Izrael je prva zemlja u svetu koja sistematski poziva svoje građane da se vakcinišu četvrtom dozom. Naučnici su podatke objavili u ponedeljak 17. januara 2022, oko tri nedelje nakon početka kampanje u toj zemlji.

Rezultati čini se potvrđuju sumnje koje je još prošle nedelje izrazila Evropska agencija za lekove (EMA). Marko Kavaleri, koji je u EMA odgovoran za strategiju vakcinacije, rekao je na jednoj konferenciji za novinare da ne postoje podaci koji bi podržali široko dejstvo četvrte vakcine.

Bez obzira na to, pojedine zemlje poput Danske, Mađarske ili Čilea, odobrile su vakcinaciju četvrtom vakcinom. Pritom je i direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejezus još krajem decembra izjavio da bi paušalno dopunsko vakcinisanje moglo pre da produži pandemiju, nego da je okonča.

Marko Kavaleri iz EMA ne ukazuje samo na nedostatak podataka o efikasnosti više dopunskih vakcinacija, već takođe smatra da bi česte dopunske vakcinacije mogle negativno da deluju na imunološku reakciju protiv kovida 19. To bi moglo da dovede do „zamora (imuniteta) stanovništva“, koje je već dobilo više doza cepiva.

S druge strane, iako ne postoje klinički podaci o nedvosmislenom dejstvu višestrukih vakcinacija, nema ni naučnih dokaza da česte vakcinacije mogu da vode iscrpljivanju imunološkog sistema. Ta teza, naime, nikada nije istraživana.

Šta je iscrpljivanje T-ćelija?

Kavaleri verovatno strahuje da bi ponovljeno izlaganje antitelima poput onih koja se nalaze u vakcinama, moglo da dovede do anergije T-ćelija, ocenjuje za DW profesorka Sara Fortjun koja na Harvardskoj školi za javno zdravlje radi na katedri za imunologiju i infektivne bolesti. U imunologiji se pod pojmom anergija podrazumeva nedostatak reakcije na antigene isključivanjem imunog odgovora. Anergija T-ćelija sprečava da T-ćelije napadnu sopstveno telo. One nas dakle štite od našeg sopstvenog imunološkog sistema. A T-ćelije, čim uđu u organizam, igraju ključnu ulogu u suzbijanju kovida 19.

Izvor: m.dw. com Autor Klare Rot

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Manastir Ostrog

Pokloničko putovanje za praznik Svetog Vasilija Ostroškog

Uoči pravoslavnog praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, 11. maja, SKC „Patrijarh Varnava“ organizuje pokloničko putovanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *