četvrtak , april 22 2021
Početna / Vijesti / Ekonomija / Da li će građani CG plaćati kamatu na odložene kredite? Vlada CG se još nije oglasila

Da li će građani CG plaćati kamatu na odložene kredite? Vlada CG se još nije oglasila

POSLANIK DEMOKRATSKOG FRONTA, NEBOJŠA MEDOJEVIĆ, NA SVOM FACEBOOK PROFILU NAPISAO JE DA CRNOJ GORI, PORED COVID 19, PRIJETI I VIRUS „CENTRALNA BANKA 2020“.

Prenosimo njegovu izjavu u cjelosti:

Jedna od mjera za ublazavanje posledica pandemije COVID19 je i “moratorijum na otplate kredita”. Medjutim, i na ovom primjeru mozemo vidjeti ogromno neznanje, nemoc i konfuziju centralne monetarne institucije.

Naime, Moratorijum na kredite po svojoj definiciji, i svuda u svijetu, u svakoj drzavi, funkcionise isto kao i grejs period, odnosno kamata za taj period se racuna i dodaje na glavnicu nakon isteka, cime rata postaje veca.

Iz tog razloga ne smije automatski svima da se aktivira jer su stranke na gubitku ako imaju novca za ratu, pa samim tim moraju sami da prihvate moratorijum. CB je informisala sve banke da je to tako i kod nas. Zugic ili to ne zna ili obmanjuje javnost, ali nastala je pometnja, valjalo bi da se narodu objasni da ako udju u moratorijum rata ce im biti veca – i tu nema boga, jer suprotno ne bi bilo ni ustavno a i nije se nikad desilo u svijetu (moratorijum je pojam koji se moze i guglovati).

Najbolje se vidi iz primjera:

Tek uzet stambeni kredit sa glavnicom 50,000 i kamatom 5% na 10 godina, ima ratu 530 eur. Sa moratorijumom od 3 mjeseca, klijent banci 90 dana ne placa nista, a nakon toga mu ostaje isti broj rata (120) ali je sad rata 537 eur. U prevodu glavnica se povecala za 625 eur zato sto je klijent drzao 3 mjeseca duze 50,000 po ugovorenoj kamatnoj stopi (5% godisnje). Tj odlaganje 3 rate od 530eur u ovoj situaciji klijenta kosta 625eur koje se dodaju na glavnicu duga.

Neki analiticari tvrdi da ne smije biti kamate nego je moratorijum „standstill“. To nije tacno, lako je provjeriljivo. CB nema ni zakonska ovlascenja da bankama to nametne jer bi im se umanjila ugovorena efektivna kamatna stopa.

To moze da se desi samo u direktnom dogovoru klijenta i banke, a normalno da banke nece pristati da se odreknu ugovorene zarade. Tako da na kraju klijentu ce se naplatiti svako odlaganje duga. A ako CB bude htjela da mijenja uslove i tumacenje sad, samo ce se uplesti jos vise… Narod s druge strane cas slavi sto je besplatno, cas kudi sto nije. I ujutro mnogi ce nesvjesno traziti moratorijum misleci da im rata ostaje ista, napisao je Medojević.

 

izvor: facebook

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mijo Lekić, SO 2019.

Direktor Rudnika Milan Lekić, sekretar Uroš Gazdić

Odbor direktora Rudnika uglja Pljevlja na jučerašnjoj sjednici imenovao je novog izvršnog direktora Milana Lekića, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *