ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / DA LI TREBA NOSTITI CRNINU NAKON SMRTI BLISKE OSOBE? Vladika najzad rešio dilemu oko koje se Srbi nikako nisu slagali

DA LI TREBA NOSTITI CRNINU NAKON SMRTI BLISKE OSOBE? Vladika najzad rešio dilemu oko koje se Srbi nikako nisu slagali

Nošenje crnine nakon smrti bliske osobe je običaj oko kojeg se često naš narod raspravlja, jer ima različita viđenja stvari.

Episkop diseldorfski i cele Nemačke vladika Grigorije vernicima pristupa na vrlo savremen način, te im se vrlo često obraća i preko društvenih mreža. Na taj način razbija brojne predrasude o verovanjima i običajimarešavajići brojne nedoumice kod ljudi. Nedavno se osvrnuo na pitanje nošenja crnine posle gubitke voljene osobe, koje često izaziva oprečna mišljenja kod naroda.

Naime, naše starije generacije, ako i oni konzervativniji Srbi veruju da bi crnina trebalo da se nosi najmanje 40 dana, pa čak i do jedne godine, nakon smrti bliske osobe. Međutim, mlađe generacije neretko ovaj ovbičaj više uopšte ne uzimaju u obzir, jer imaju drugačija uverenja.

Baš tu dilemu je razrešio na svom Tviter nalogu vladika Grigorije.

– „Da li treba nositi cninu nakon smrti bliske osobe?!“ Na ovo pitanje najradije bih odgovorio potpitanjem: Da li je crnina uistinu potvrda da žalimo i tugujemo za nekim?! Proces tugovanja odvija se u nama i za to nam nije neophodan nikakav spoljašni dokaz -istakao je vladika.

Vladika Grigorije naglasio je da crnina obično stavlja do znanja ljudima oko nas da smo izgubili nekog bliskog, kako bi se oni obazrivo i s uvažavanjem odnosili prema našem bolu.

žena, Moda, Ozbiljna, Depresija, Tužna, Naočare, Crna Majica
foto: Profimedia

– U praksi, neretko se dešava upravo suprotno: u tim danima koji su vrlo teški i izazovni za ožalošćene, crnina privlači tuđu pažnju i to u trenutku kada smo najosjetljiviji i kada su nam ljubopitljivi i sažaljivi pogledi drugih najmanje potrebni – upozorio je i dodao:

– Ne bi trebalo da se nakon smrti bližnjih oblačimo u crno samo zato što to neko od nas očekuje. Ovo je najmanje smislen od svih mogućih razloga kojih možete da se setite – bio je više nego jasan.

Sa druge strane, vladika smatra da ako neko želi i ima potrebu da nosi crninu, to je sasvim u redu da uradi.

– Ali to što neko drugi neće obući crninu ne znači da je taj neko manje voleo i poštovao svoje bližnje, ili da su mu manje značili – kaže episkop diseldorfski.

majka i ćerka, zagrljaj
foto: Shutterstock

A posebno je podvukao da je najvažnije da našim bliskim osobama pokažemo koliko nam je stalo do njih, dok su među nama.

– Ukoliko vam slučajno to što ne nosite crninu stvara grižu savesti pred upokojenima, setite se da je mnogo važnije od crnine da im, dok su među vama, svojim delima i pažnjom pokažete da su vam bitni i da ih volite. Sve ostalo je manje bitno, i tiče se forme a ne suštine – zaključio je Vladika Grigorije.

Izvor-kurir.stil.rs

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.