četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Đačić umjesto eko- naknade dobio blokadu žiro- računa

Đačić umjesto eko- naknade dobio blokadu žiro- računa

Istog dana kada je predsjednik opštine Mirko Đačić, za list Pobjeda”, izjavio da ,,resursi Pljevalja moraju biti iskorišćeni i u korist građana, makar jednim dijelom“od Poreske uprave je stigla blokada opštinskog žiro- računa zbog neizmirenja obaveza po osnovu ugovora o reprogramu poreskog duga. Na sreću novac sa računa Poreska nije uzimala a sjutra u lokalnoj upravi očekuju dolazak direktora Poreske uprave Miomira Mugoše.

Đačić je objasnio koncept  eko- naknada  po osnovu koga bi se od četiri pljevljaska zagađivača  Termoelektrane, Rudnika uglja, Gradir Montenegra i Vektre Jakić u opštinsku kasu godišnje slilo oko 8.000.000 eura. Kao najveći zagađivači životne sredine u Pljevljima, moraju da nađu način da stabilizuju poslovanje, a da to ne bude na štetu opštine, rekao je Đačić, objašnjavajući zašto su 6. Marta uputili zahtjev Vladi da im odobri uvođenje eko –naknade u visini od  pet odsto od godišnjih prihoda tih kompanija. Đačić je ocijenio da je taj iznos koji bi trebalo da plaćaju po osnovu eko-naknade najmanje što mogu da urade za lokalnu zajednicu.

Pitanje eko-naknada  je složeno,  razumjem štednju, kaže Đačić, ali da se za proteklih 35 godina, godišnje samo milion ubirao po osnovu eko-naknada, imali bismo 35.000.000 eura.

-Davno bi  bila riješena i toplifikacija i svi infrastruktrni projekti i postrojenje za prečišćavanje pitke vode Pliješ. Dok se na principijelan i zakonit način ne realizuju takve mjere sigurno nećmo moći da napravimo ozbiljniji korak naprijed. Bez ove naknade, opština ne može da funkciniše. Eko-naknada nije namet opštine, njeno uvođenje predviđeno je Zakonom, pa očekujem da dobijemo saglasnost. Što se zagađivača tiče, siguran sam da porez na zagađenje neće ugroziti njihovo poslovanje. Neka EPCG i TE, Rudnik, Gradir Montenegro i Vektra uvedu mjere štednje, smanje troškove, zarade i zaposlenima i rukovodstvu… I na taj način mogu doći do novca koji treba da izdvajaju kao zagađivači – poručio je Đačić.

Prihod TE je između 100.000.000 i 110.000.000 eura, što znači da bi Elektroprivreda trebala da plaća 5.000.000 eura opštini. Prihodi Rudnika uglja su oko 50.000.000 eura, pa bi njegov dug zbog zagađenja životne sredine godišnje iznosio 2.500.000 eura.

– Ako postoji neko kome nije jasno zašto te kompanije treba da plaćaju, podsjetiću da Termoelektrana radi od 1982. godine i da nikada ova lokalna zajednica, niti opština po osnovu zagađenja nije ubirala nijedan cent, što je apsurdno. Imamo primjere u regionu (Slovenija, Bosna, Srbija) gdje lokalne zajednice po tom osnovu dobijaju nadoknadu od zagađivača. Dalje, sve što Rudnik uglja radi podrazumijeva veliki uticaj na zemljište. Deponija Jagnjilo, sami površinski kop Potrlica, površinski kop Borovica, tj. Šumane, intervencije su tako velike da se na izvjestan način mijenja ne samo reljef, nego i mikroklima, uslovi života. Kad je u pitanju kompanija Gradir Montenegro, dovoljno je vidjeti kako izgledaju lokacije na mjestima gdje oni posluju, a svi znamo što i kako radi kompanija Vektra – kazao je za Pobjedu Đačić.  Prema njegovim riječima ekološka naknada opštini je značajna, jer na drugi način ne može da ostvari dovoljno prihoda, ne samo za saniranje zagađenja koja naprave zagađivači i unapređenja životne sredine kao prioritenu aktivnost, već i za druge značajne razvojne projekte.

centar1

Zakon o životnoj sredini koji se primjenjuje od prošlog avgusta predviđa mogućnost da lokalne uprave propišu naknadu po osnovu zagađivanja životne sredine. Opština Pljevlja je 6. marta proslijedila Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtjev za davanje saglasnosti na prijedlog odluke o naknadi, kojom je predviđeno da kompanije-zagađivači plaćaju pet odsto ostvarenog prihoda na godišnjem nivou od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu, u dvije rate.

Đačić kaže da nisu dobili zvaničnu informaciju o prijedlogu, već da su iz medija i sa sjednice Skupštine Crne Gore saznali da je Ministarstvo prijedlog odluke proslijedilo na mišljenje resorima ekonomije i finansija. – Ministarstvo ekonomije, kako je saopštila generalna direktorica za klimatske promjene Ivana Vojinović, ocijenilo je da u planiranom iznosu eko-naknada može uticati na cijene proizvoda i ugroziti poslovanje tih kompanija.

Opširnije u novom broju PV novina od 15. avgusta

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Kod Šavnika uhapšen Pljevljak zbog droge

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv droga su zajedno sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.