subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Đačićev plan o spajanju javnih preduzeća zaboravljen, upravni odbori važniji od radnika

Đačićev plan o spajanju javnih preduzeća zaboravljen, upravni odbori važniji od radnika

Lokalni DPS nema jasnu stranačku viziju razvoja grada, već akcije koje se sprovode dolaze iz glave pojedinca koji je trenutno na čelu opštinske uprave, kaže Bojan Krvavac.

Početkom ove godine sada bivši predsjednik opštine Mirko Đačić saopštio je da je formirana komisija koja će izvršiti spajanje preduzeća „Čistoća” i „Komunalne usluge”, kao i preduzeća „Vodovod” i „Grijanje”. Đačić je takvu odluku obrazložio potrebom da se smanje troškovi lokalnih preduzeća.Međutim, nakon što je Đačić podnio ostavku sredinom maja, priča o spajanju lokalnih preduzeća se utišala, odnosno nestala kao da je nikad nije ni bilo. Takvo ponašanje iz opozicionih redova tumače različito, ističući slabosti pljevaljskog DPS-a.

-Vladajuća koalicija je na primjeru pomenutog spajanja lokalnih preduzeća pokazala potpuni nedostatak konzistentnosti u pravcu vođenja lokalne politike. Podsjećanja radi, Mirko Đačić, kojeg iz lokalnog DPS-a ne pominju kao da nikada nije ni postajao, je plasirao ideju spajanja lokalnih preduzeća radi manje administracije i ušteda. Naravno, predlog je upućen adhok, bez konsultovanja zakonskih propisa i stručne javnosti. Dolaskom Igora Golubovića na mjesto predsjednika opštine, potpuno se odustalo od pomenute ideje- kaže odbornik Demokrata Bojan Krvavac uz napomenu da to dovoljno pokazuje da lokalni DPS nema jasnu stranačku viziju razvoja grada, već akcije koje se sprovode dolaze iz glave pojedinca koji je trenutno na čelu opštinske uprave.

Krvavac upozorava da djelimično spajanje djela „Komunalnih usluga“ i „Čistoće”, gdje je predviđeno da Parking služba samo bude pripojena „Čistoći”, je na štetu „Komunalnih usluga” koje su u katastrofalnom stanju. On kaže da je to pogrešan put, jer se uzima veoma bitan prihod preduzeću koje propada.

-Znači, umjesto da se pomogne „Komunalnim uslugama” lokalna uprava im uzima prihode i ubrzava propadanje ovog preduzeća – konstatuje Krvavac i ističe da takve mjere sa sobom nose velike rizike i da nikako ne mogu biti podržane od partije kojoj on pripada.

-Vladajuća većina na ovaj način samu sebe predstavlja jako neozbiljno, da niko ko na ozbiljan način posmatra politiku ne može reći da oni na pravi način vode grad. Njima je apsolutno nepotrebna opozicija, jer sami sebi ruše predizborna obećanja, pokazujući na taj način pukotine u sopstvenim redovima, ali zbog očiglednog sukoba frakcija u lokalnom DPS-u ispašta cijeli grad – zaključuje Krvavac.

Da neće doći do spajanja lokalnih preduzeća, vidi se i po činjenici da će se 26. decembra na sjednici lokalnog parlamenta usvojiti programi rada preduzeća za 2020. godinu. Ne treba zaboraviti da je 2008. godine nekadašnje preduzeće „Breznica“ podjeljeno na „Čistoću” i „Komunalne usluge”, dok se iz „Vodovoda” izdvojilo preduzeće „Grijanje”. Tada je pojašnjeno da će takvim činom podjele preduzeća biti efikasnija, te da je stvaranje preduzeća „Grijanje” prvi korak do toplifikacije grada.

Da se preduzeća spoje, vladajuća koalicija bi se raspala
-Siguran sam, kada bi predstavnici sadašnje lokalne vlasti lokalna preduzeća objedinili u dva ili tri privredna subjekta, da bi se sadašnja vladajuća koalicija raspala. Predstavnicima DPS-a, SD i BS-a ne trebaju ni lokalna preduzeća ni građani, kao i što ih ne zanimaju ni interesi lokalne sredine, njima su potrebni upravni odbori i direktorska mjesta.Znači ako bi se broj direktorskih mjesta smanjio ili broj upravnih odbora, došlo bi do opšte svađe i rasula unutar vladajuće koalicije- tvrdi šef odborničkog kluba Nove Milan Lekić.

On naglašava da bi se spajanjem preduzeća došlo do uštede novčanih sredstava, ali i da se „Grijanje” usled zakonskih prepreka ne može spajati sa „Vodovodom”.

-Spajanje je jedna od mjera prevazilaženja teške finansijske krize u lokalnim preduzećima – kaže Lekić.

Izvor: dan.co.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.