ponedeljak , februar 24 2020
Početna / Vijesti / Politika / Damjanović: Kontraprotest na Cetinju doživio fijasko

Damjanović: Kontraprotest na Cetinju doživio fijasko

Protestnu šetnju danas na Cetinju protiv najavljene litije i molebana u organizaciji SPC, podgorički analitičar Igor Damjanović vidi kao „propali pokušaj“ organizacije „kontraprotesta“ vlasti u Crnoj Gori i ocenjuje da je šetnja na Cetinju doživela fijasko.

„Dok litije u crnogorskim gradovima okupljaju svakog četvrtka i nedelje više od 100.000 građana, na jedinom skupu pristalica tzv. Zakona o slobodi veroispovesti okupilo se nekoliko stotina ljudi iz cele Crne Gore. Pored klicanja fašističkim kolaboracionistima iz Drugog svetskog rata, sa skupa na Cetinju pozvalo se i na kršenje člana 46. Ustava Crne Gore, koji svim građanima garantuje pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti“, rekao je Damjanović Tanjugu.

Damjanović
Igor Damjanović

„Sada imamo obrnut slučaj, da šačica pokušava da ugrozi pravo na legitimni protest stotina hiljada pravoslavnih vernika. Minimum koji su državni organi u obavezi sada da ispune je da na Cetinju stvore uslove za litiju i tako zaštite osnovna ljudska prava većine“, napomenuo je Damjanović.


Cetinje

Na najave da će sutra i na Cetinju biti održan moleban i litija u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, a u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, danas je u crnogorskoj prestonici održan „kontra“ protest i šetnja, pod geslom „Na Cetinje nema šetnje“.

Uz povike „Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana“ i „E viva, Montenegro“, okupljeni su klicali zelenašu i jednom od vođa Božićne pobune 1919. godine, Krstu Zrnovu Popoviću.

Pravoslavna Crkvena opština cetinjska saopštila je da će sutra na Cetinju biti održan moleban, ali da je uvažena sugestija Uprave policije Crne Gore da ne bude organizovana litija.

„Argumentacija policije je bila da su u posedu pouzdanih informacija da bi u toku litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira, te da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage. Mitropolija je upoznala policiju da sa strane Crkve, kao ni i u drugim gradovima, ne bi bili inicirani nikakvi incidenti“, navedeno je u saopštenju.

 

izvor: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Vučić

Vučić: Srbija će platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori

„POMOĆI ĆEMO DA NAM NE BI ODUZIMALI SVETINJE“ Vučić je rekao da se Srbija nikada …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *