utorak , 9 avgusta 2022
Početna / Vijesti / Politika / Damjanović: Opozicioni bojkot parlamentarnih izbora izvjestan

Damjanović: Opozicioni bojkot parlamentarnih izbora izvjestan

Bojkot državnih izbora je izvjestan, kao odgovoran i ozbiljan, nadam se i zajednički čin, crnogorske parlamentarne i vanparlamentarne opozicije, kazao je za Pobjedu Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik i šef Posebnog kluba poslanika u Skupštini Crne Gore.

 Veći dio opozicije, ipak, najavio je da će izaći na izbore u Tivtu. Kako to komentarišete?

DAMJANOVIĆ: Nijesam se konsultovao sa kolegama koje su najavile izlazak na izbore u Tivtu, razumijevajući da se pristankom na učešće na tim izborima preuzima puna politička odgovornost za epilog. Podsjetiću da nije donesen novi izborni zakon, da su „prateći” zakoni donešeni bez učešća opozicije, a njihovim pažljivim čitanjem, otkriva se da nema suštinskih poboljšanja izbornog zakonodavstva već da je napravljena predstava za domaću i međunarodnu javnost.

Podsjetiću i na Sporazum o budućnosti koji je potpisan od svih 39 poslanika opozicije i koji je jasan po pitanju uslova da se održe fer i slobodni izbori, kakvih u ovom trenutku nema u Crnoj Gori. Nema ni “tijela” za primjenu izbornog zakonodavstva, a jasno sam se među prvima zalagao da to bude tehnička vlada, koje bi kontrolisalo izbornu proceduru.

Imamo v. d., odnosno apsolutno neregularno stanje u sudstvu, tužilaštvu, Ustavnom sudu, DIK-u, ASK-u, pa je valjda svima jasno u kojim uslovima treba da se uđe u izbornu utakmicu, u kojoj jedna ekipa ima i opremu i „publiku” i sudije na svojoj strani, a druga treba da „igra” na entuzijazam i sreću. Iz navedenih, ali i bezbroj drugih razloga, i nezavisno od odluke da li da se učestvuje na tivatskim izborima, bojkot državnih izbora, ukoliko se postojeće političko i institucionalno stanje drastično ne promijeni, je veoma izvjestan, kao odgovoran i ozbiljan, nadam se i zajednički čin, crnogorske parlamentarne i vanparlamentarne opozicije.

Predsjednik Vlade Duško Marković počeo je razgovore sa NVO, a nastaviće ih sa političkim partijama, akademskom zajednicom i medijima. Šta očekujete od tog dijaloga?

DAMJANOVIĆ: U odgovoru gospodinu Markoviću na poziv koji mi je upućen, a sa kojim sam i upoznao crnogorsku javnost, iznio sam stavove vezane za najavljeni dijalog, ukazao na pretpostavke tog dijaloga, koji ima smisla samo ako nije pokušaj „poklapanja” ipak, u ovom trenutku ključnog dijaloga, između predstavnika Mitropolije i eparhija SPC i Vlade Crne Gore. Rješavanje ovog, bolnog, prethodnog pitanja usloviće i relevantnost, odnosno rezultate ovog političkog dijaloga predsjednika Vlade sa akterima političke, medijske i nvo scne, a u odnosu na uvažavanje stavova koje sam iznio u prepisci sa gospodinom Markovićem, svakako ću odlučiti o načinu svog učešća u dijalogu.

Kako komentarišete početak dijaloga Markovića sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i šta očekujete u nastavku razgovora na ekspertskom nivou?

DAMJANOVIĆ : Kao što sam i naveo u odgovoru na dopis koji mije uputio predsjednik Vlade, povodom poziva na dijalog, smatram da je dijalog svih dijaloga u ovom trenutku u Crnoj Gori, upravo razgovor predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija SPC u Crnoj Gori sa predstavnicima Vlade, koji uključuje i tzv. ekspertski nivo. Očekujem da se, u što kraćem roku, dođe do rješenja na način da se uvaže opravdane primjedbe na proceduru usvajanja, odnosno na suštinske odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, te da se pomenute odredbe Zakona ukinu, odnosno zamijene, obostrano prihvatljivim rješenjima.

Ne može se nikom ozbiljnom ni u Crnoj Gori, niu inostranstvu, objasniti da se sa donešenim, tzv. lex specijalisom, mogu derogirati ustavne odredbe koje se tiču zaštite od diskriminacije, koje jamče pravo svojine, odnosno odvojenost vjerskih zajednica od države.

Istovremeno sespenduju odredbe brojnih crnogorskih zakona poput zakona o upravnom postupku, krše se brojne međunarodne konvencije, a ne poštuje se ni mišljenje Venecijanske komisije. Svojevrsni pokušaj nacionalizacije imovine jedine kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, prosto ne može proći, i nadam se da će Vlada, odnosno parlamentarna većina, pokazati odgovornost i ispraviti greške, učinjene predlaganjem, odnosno usvajanjem Zakona koji je izazvao veliku političku, pa i društvenu krizu u Crnoj Gori i opravdane dvomjesečne proteste stotine hiljada crnogorskih građana.

Od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti učestali su incidenti skmavljenje crnogorske zastave, crtanje trobojki na spomenicima kulture i kućama pripadnika manjina, pjevanje nacionalističkih pjesama… Kako to komentarišete?

DAMJANOVIĆ: Osuđujem sve incidente na vjerskoj, odnosno nacionalnoj osnovi, kao igovor mržnje u crnogorskim, odnosno inostranim medijima. Takođe apelujem na civilizovani dijalog i pristojnost u komunikaciji, u medijima i na društvenim mrežama. Zapaljiva retorika nas neće nigdje dovestii ne doprinosi rješenju velikih problema u koje je dovedena Crna Gora donošenjem nakaradnog zakona. Danas nam je, kao nikada, potrebna sloga i jedinstvo unutar državotvornog naroda Cme Gore, i uvjeren sam da izolovani incidenti, koliko god da ih bude, i ko god da ih pravi ili „inicira”, ne mogu ugroziti svijest u državotvornom narodu da se, braneći kanonsku, većinsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, istovremeno brani i država Crna Gora, njena tradicija, identitet ali i njena budućnost. Zaista ne mogu da razumijem ostrašćenost jednog, ipak malog dijela javnosti, u odnosu na tradicionalnu crnogorsku trobojku, istu onu, koja je, ne tako davno, upravo od predstavnika DPS-a, nuđena kao predsjednička zastava, u zamjenu za podršku ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa.

Nijeste, kao ni Vaš klub, prisustvovali usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ni incidentu kojeg su izazvali poslanici DF-a kako bi spriječili usvajanje tog akta. Kada ste vidjeli šta se desilo u parlamentu, kakav je bio Vaš utisak?

DAMJANOVIĆ: I ja, i ostale kolege iz Posebnog kluba poslanika, aktivno smo učestvovali u raspravi vezanoj za pomenuti zakon, dali veliki doprinos rasvetljavanju, na javnoj sceni, pokušaja da se, sa nakaradnim zakonom, destabilizuje crnogorsko društvo, posiju podjele među građanima, i ugrozi mir u Crnoj Gori. U našim diskusijama dali smo dovoljno pravnih, i političkih argumenata u prilog tome da parlamentarna većina odustane od usvajanja tog zakona, odnosno da se isti ne izglasa, ali kolege, prvenstveno iz DPS-a, ostali su gluvi na naše apele. Imajući u vidu i poziv Mitropolije crnogorsko-primorske da se ne daje legitimitet glasanju o ovom aktu, javno smo iznijeli razloge zašto je besmisleno nastavljati diskusiju, odnosno učestvovati u daljoj raspravi za koju je već bio poznat ishod, sa završnicom u vidu ponoćnog glasanja. Sve uzbrojna kršenja skupštinske procedure i Poslovnika Skupštine Crne Gore, kako bi se, silom na sramotu, ispunio nalog ispostavljen poslušničkoj parlamentarnoj većini da se nakaradni zakon po svaku cijenu usvoji.

 

izvor: pobjeda; cdm.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Miloš Ković: Zašto EU dozvoljava Hrvatskoj da slavi „Oluju“ i veliča ustaške ideje?

Razumjeti prirodu zla znači spriječiti da se ono ponovi, piše profesor i istoričar u svom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.