subota , mart 28 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Dan novinara CG: Novinare hapse, sloboda ugrožena, država imuna na probleme

Dan novinara CG: Novinare hapse, sloboda ugrožena, država imuna na probleme

DANAS DAN NOVINARA

Nijedan od velikih slučajeva – poput ubistva Duška Jovanovića, pokušaja ubistva Olivere Lakić, Tufika Softića… nije dobio pravosudni epilog i to najbolje govori u kakvoj atmosferi rade naše kolege, ocijenio je Nikola Marković.

Novine (Ilustracija)
Novine (Ilustracija) (Foto: Shutterstock)
Nikola Marković
Javni servis nije ono što bi trebalo da bude: Marković(Foto: Boris Pejović)

Predsjednik Komisije za istrage napada na novinare Nikola Marković, kazao je da i “ovaj Dan novinara dočekujemo sa brojnim nerasvijetljenim slučajevima napada na novinare”.

“Nijedan od velikih slučajeva – poput ubistva Duška Jovanovića, pokušaja ubistva Olivere Lakić, Tufika Softića, ali i drugih nije dobio svoj pravosudni epilog i to najbolje govori u kakvoj atmosferi rade naše kolege. Ako se tome doda i činjenica da se novinari hapse zbog objavljenih tekstova, onda se može konstovati da su medijske slobode u Crnoj Gori i te kako ugrožene”, kazao je Marković.

Istakao je da je zato i ovaj jubilej prilika da medijska zajednica shvati da samo zajedno može uticati da novinari budu tretirani dostojanstveno i da im država mora obezbijediti normalne uslove za rad.

“Nažalost, ovo je prilika da pomenemo i tešku finansijsku situaciju i niske plate u novinarskoj branši. Zato vlast treba prvo da riješi ove probleme, pa tek onda da kritikuje nivo profesionalnosti u našim medijima. Jer da bi izvještavali profesionalno, prvi uslov je da budemo živi”, naveo je Marković.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestitao je svim novinarima na istrajnosti da u teškim vremenima za profesiju doprinose borbi protiv korupcije, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, kao i izgradnji demokratske političke kulture.

“Medijske slobode su temelj svakog otvorenog društva, a novinari/ke ključni u demokratskim promjenama. U društvenom ambijentu gdje se često sudaraju koncept slobode i pokušaji njenog ograničenja, posebno je važno da novinari/ke ne podlegnu bilo kakvim oblicima cenzure ili autocenzure”, kazao je koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević.
On je istakao da njihov cilj mora biti snaženje kredibiliteta profesije kroz odupiranje i unutrašnjim i spoljnim manipulacijama različitih interesnih krugova.

“Važno je naglasiti da se novinari/ke još bore za bolji radno pravni status i uslove za rad koji su daleko ispod nivoa koji ta profesija zaslužuje. Posebno je važna i uloga novinara/ki da u vremenima poplave medijskih manipulacija, dezinformacija, lažnih vijesti, senzacionalizma i borbi za klikove svom poslu pristupaju odgovorno i u skladu sa novinarskom etikom. Na taj način oni su najbolja brana zaštiti medijskog profesionalizma”, navodi Nikočević.
Ocijenio je da Vlada mora da mnogo više uradi kako na unapređenju položaja novinara, tako i na njihovoj zaštiti poštovanjem standarda i najboljih praksi država članica EU.
“To uključuje i oslobađanje medijskog tržišta usljed neprimjerenih uticaja vlasti, brze i efikasne istrage napada na novinare, ali i sistemski pristup pitanjima poput lažnih vijesti kroz osnaživanje medijske pismenosti”.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, poručio je da je poštovanje vrijednosti i principa slobodnog i profesionalnog novinarstva od značajnog uticaja za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda i ukupnog napretka svakog društva.
“Novinari, između ostalog, u ime građana otkrivaju i ukazuju na probleme, traže rješenja od nadležnih, podstiču promjene, promovišu ljudska prava, afirmišu načela i vrijednosti jednakosti, tolerancije i nediskriminacije i ‘drže budnim’ institucije sistema, a sve u interesu javnosti”, naveo je Bjeković.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije poručila je da će ta organizacija nastaviti da podržava razvoj slobodnih i profesionalnih medija koji doprinose socijalnoj koheziji u društvu.

Dan novinara čestitali Đukanović, Brajović, Bogdanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da u svim fazama “državnog razvoja Crne Gore novinarstvo je bilo i ostalo važan segment društvenog života i ukupnog napretka: “Od vremena izlaska prvog broja lista ‘Crnogorac’ prije nepun vijek i po, do današnjih dana kada je naša zemlja uvažena članica NATO, na poodmaklom putu ka članstvu u EU, važan faktor regionalne stabilnosti, i siguran dom naših građana svih vjera i nacionalnosti”.
Dan novinara – 23. januar čestitao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

“U znak sjećanja na 23. januar 1871. godine kada je objavljen prvi broj lista ‘Crnogorac’, čestitajući Dan novinara Crne Gore iskazujem poštovanje vizionarstvu i entuzijazmu svih naših sunarodnika posvećenih informisanju i obrazovanju građana putem medija u proteklih, istorijski prebogatih događajima, gotovo 150 godina”, navodi se u čestitki Brajovića.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović juče je kazao da “događaji u proteklih dvadesetak dana od kada je Crna Gora izložena hibridnom ratu koji se, između ostalog, ogleda i u do sada nezapamćenoj kampanji dezinformacija, ukazuju na potrebu snaženja principa samoregulacije, kroz formiranje jedinstvenog samoregulatornog tijela kao jedinog strukovnog, profesionalnog odgovora na kršenje novinarskih standarda”.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

vučić

Vučić: Poklanjamo Crnoj Gori tri respiratora i još dva za Bijelo Polje i Pljevlja na molbu Andrije Mandića ( video )

Veoma je važno da odgovorim na optužbe koje su stigle iz Crne Gore. Srbija nije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *