utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Kultura / Danas dodjela Nobelove nagrade: Pojedine zemlje bojkotuju Petera Handkea

Danas dodjela Nobelove nagrade: Pojedine zemlje bojkotuju Petera Handkea

Austrijski pisac Peter Handke, kojem će danas u Stokholmu biti uručena Nobelova nagrada za književnost, rekao je u intervjuu za RTRS da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.

Peter Handke je rekao da voli Banjaluku i da bi voleo na proleće da dođe u Republiku Srpsku.

„Volio bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakra i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu realizovati“, rekao je Handke.

Odgovarajući na pitanje da li je nagrada zakasnila dve decenije, kako tvrde njegove kolege i poznanici, Handke kaže da je Nobel došao u pravo vreme.

„Ne znam zašto, ali osećam da je sada dobar trenutak za to“, naveo je austrijski pisac.

Govoreći o promenama u Švedskoj kraljevskoj akademiji, odnosno navodima da dodela nagrade njemu predstavlja prekretnicu u Akademiji, Handke je rekao da ne zna da li se nešto promenilo, ali da oseća novu energiju.

„Osećam nešto. Omladinu, mlađe ljude, iako nemam ništa protiv starijih. Ako neki ljudi kažu da dodela nagrade meni predstavlja prekretnicu u Akademiji, za mene je to u redu, ali ja to ne bih mogao tako da kažem“, istakao je Handke.

peter handke
Peter Handke, foto: dw.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Opisujući trenutak kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu, Handke kaže da je osetio mir, ali samo na početku, jer su ubrzo usledili napadi na njega.

„Ja nisam mazohista. Loše stvari ne možete da očekujete. Možete u glavi da ih zamislite, ali one na kraju budu i gore“, rekao je Handke.

Na pitanje šta će uraditi sa novčanim delom nagrade, Handke je rekao da nije o tome razmišljao, jer taj novac još nema.

„To još nije moj novac. Zaboravio sam IBAN, moram da pronađem svoj broj računa. Ne znam gde je. Zaboravio sam ga u Francuskoj“, rekao je Handke.

Ističe da se ništa neće promeniti nakon ove nagrade i da će nastaviti da piše i stvara kao i do sada.

Akademici i novinari traže da se Handkeu oduzme Nobelova nagrada

Novinari i akademici iz različitih zemalja sveta u švedskom Stokholmu zatražili su da se Handkeu oduzme Nobelova nagrada za književnost, prenosi tv N1.

Među okupljenima je, između ostalih, bila Alida Bremer, nemački pisac hrvatskih korena, nemačka i francuska novinarka Elke Šmiter i Florens Hartman, američki novinar Roj Gatman, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, švedska novinarka Kristina Doktar, član norveškog Helsinškog komiteta Enver Đuliman, kao i Mirsad Duratović, predsednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banjaluka.

U ime okupljene grupe govorio je političar iz BiH, koji živi u Švedskoj, Alen Musaefendić. Poručio je da okupljeni traže da se Handkeu oduzme nagrada jer podržava srpske ratne zločine počinjene u BiH.

Bivši sekretar Švedske akademije nauka Peter Englund, koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, rekao je u petak da će bojkotovati ovogodišnju dodjelu zbog odluke da se nagrada dodeli austrijskom piscu.

Nakon Kosova, Albanija i Turska također neće neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada u Stokholmu zbog kontroverznog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea. I Hrvatska i BIH će bojkotovati dodjelu nagrade.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembra u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Izvor: RTRS, N1

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Diatreta predstavlja jedno od najvrijednijih kulturnih blaga CG, muzej u Pljevljima i dalje ne ispunjava uslove za izložbu

Diatrete predstavljaju luksuzne staklene pehare, karakteristične za period poznog Rimskog carstva. Jedna od rijetkih do …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.