sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Danas je 8. mart: Otpor sili i nepravdi

Danas je 8. mart: Otpor sili i nepravdi

Danas se obeležava Međunarodni dan žena, poznatiji kao Osmi mart. Ovo je dan koji je posvećen ženama, nastao kao borba za ravnopravnost žena i muškaraca.

Mnoge dame kažu kako bi voljele da se o njima vodi računa tokom cele godine, a ne samo na današnji dan, pa vam mi to želimo.

Međunarodni dan žena, Osmi mart, nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Poslednja zemlja u Evropi koja je priznala ovaj dan je Švajcarska, a pravo glasa ženama je uvela 1972. godine.

Prvi međunarodni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Socijalistička partija Amerike izdala deklaraciju. Avgusta iste godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana američkim delovanjem povodom ovog pitanja, Njemica Luiz Čik predložila je organizovanje Međunarodnog dana žene.

Kako ona nije bila u stanju da svoje ideje sprovede u djelo, inicijativu za taj praznik preuzela je njemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin (1857—1933). Četkinova se borila za prava žena od 1889. godine, a predlog je javno iznijela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao „Ungdomshuset”. Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su obilježile mnoge demonstracije uz feministiku širom Evrope. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubijedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i poslijeratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ).

Kao međunarodni dan žena, 8. mart (po prvi put tačno određeni podatak), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koje su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavanja Međunarodnog dana žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su teško bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smjeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge. Obično se ženama poklanja cvijeće.

Počeci proslavljanja ovog dana imali su jasnu političku boju, što svjedoči i razglednica koja se prodavala u SSSR. Tada je na njoj pisalo: Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu.

Ipak, motivi su kasnije izmenjeni, pa su za naredne godine korišćene slike mimoze, sovjetske ženske biljke. Uz to je u svim državama nestala politička nota, te Dan žena više nije isključivo praznik za komuniste.

Međunarodni dan žena danas će u Crnoj Gori biti obilježen Osmomartovskim maršom pod sloganom “Otpor sili i nepravdi”, saopšteno je iz Centra za ženska prava (CŽP).

Kako je najavljeno, učesnici će se okupiti na Trgu Nezavisnosti u Podgorici u 12 sati, gde će govoriti aktivistkinje za prava žena Tanja Markuš, Rebeka Čilović, Milena Blagojević, Leonora Dukaj i Ivana Stanić , kao i britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks.

Iz CŽP-a su kazali da će se grupa kretati Ulicom Slobode, zatim Bulevarom Petra Cetinjskog, kojim će ići do mosta Blaža Jovanovića a zatim ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom ulicom nazad do Trga nezavisnosti.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.