ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Danas počinje Božićni post

Danas počinje Božićni post

Za pravoslavne vjernike danas je počeo šestonedeljni Božićni post koji traje do najradosnijeg hrišćanskog praznika rođenja Isusa Hrista – Božića, 7. januara. Post se zasniva na primjeru samog Isusa Hrista, koji je na hljebu i vodi postio 40 dana prije nego što se suočio sa Satanom.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih djela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta tjelesni i duhovni.

Sveti oci su rekli o postu:

Sv. Nikolaj Velimirović: „Postom se zadobija čistota telesna na prvom mestu, a kroz čistotu telesnu i čistota duhovna. Post, molitva i milostinja jesu praktični izraz vere, nade i ljubavi. Od neuzdržljivosti u jelu dolazi svaka druga neuzdržljivost. Prevashodna stvar je post, ali je još prevashodnija praštanje uvreda. Postom se čovek vežba za velikodušnost, a opraštanjem uvreda poklanja velikodušnost. Ono prethodi ovome, no samo ovo ne spasava bez onoga. Postom čovek olakšava i telo i duh od mraka i debelosti. Telo postaje lako i čilo, duh svetao i jasan. Ako se neko hvali postom, nema koristi od posta. Ako neko posti s gordošću, nema smirenja, nema koristi od posta.“.

Sv. Fotije Carigradski: „Post blagoprijatan Bogu je onaj koji podrazumeva pored uzdržanja od hrane i udaljenje od svakog greha, mržnje, zavisti, ogovaranja, neumesnih šala, praznoslovlja i drugih zala. Onoj koji posti samo telesno ne trudeći se u vrlini liči na čoveka koji je sagradio lepu kuću, ali u njoj živi sa zmijama i škorpijama.“

Po riječima Svetog starca Pajsija Svetogorca ako čovjek ne doraste  dotle da sve čini iz ljubavi prema Bogu i svojim bližnjim, on će uzaludno rasipati snagu. Na primjer ako posti i pri tom gordo pomišlja da čini nešto veoma značajno, oonda svi wegovi napori nemaju nikakve svrhe. Takav čovjek će postepeno postati sličan rešetu koje ne može da zadrži vodu.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.