subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Deficit majstora u Pljevljima

Deficit majstora u Pljevljima

„U prošlosti su postajala preduzeća koja su se trudila da stvore dobrog majstora i stručnjaka. Može se slobodno reći da su to bila preduzeća „Prevoz Pljevlja”, „Monter” pa čak i „Građevinar”. Sada te prakse nema kao i što nema tih preduzeća – kaže nekadašnji predsjednik opštine i nekadašnji direktor „Prevoza Pljevlja” Radoman Gogić.

Da se ne ulaže u dodatno osposobljavanje i usavršavanje radnika u Pljevljima gotovo da postoji potpuni konsezus. Sindikalci tvrde da se slabo o tome vodi računa, a iz opozicionih političkih partija tvrde se u usavršavanje zaposlenih ne ulaže jer se na taj način uništavaju lokalna preduzeća. U takvim slučajevima, tvrde opozicionari, poslove za opštinsku upravu brzo će raditi privatna preduzeća čiji su vlasnici kumovi i prijatelji prestavnika vlasti.

-Vrlo se malo ulaže u unapređenje znanja radnika i u njihovo usavršavanje. Takva je nažalost situacija kod većine lokalnih preduzeća čiji je osnivač lokalna uprava, ali je tako i u drugim preduzećima čiji je vlasnik država – kaže predsjednik opštinske organizacije Unije slobodnih sindikata Miladin Sekulić i pojašnjava da su Pljevlja nažalost grad koji je ostao bez dobrih majstora ali i bez drugih veoma potrebnih zanimanja. On navodi da u Opštoj bolnici trenutno nema čak dovoljno ni ljekara jer se o tome na vrijeme nije vodilo računa, nego su pojedini ljekari odlazili u penzije a na njihovom mjestu nije bilo zamjene. Sekulić ističe da pojedini zaposleni radnici namjerno osporavaju obučavanje mlađeg kadra, kako bi oni jednog dana, usled nedostatka visokokvalifikovanih radnika, honorarno zarađivali i radili iako primaju penziju.

-Ima slučajeva da pojedini stručnjaci u svom poslu kada pođu penziju čak ponesu sa sobom dokumentaciju preduzeće pa ih moraju opet honorarno angažovati. U tim slučajevima odgovornost je na poslovodstvu koje pristaje da ih pojedinci bukvalno ucjenjuju – kaže Sekulić.

Po mišljenju predsjednika pljevaljskog odbora Nove Milana Lekića, koji oko 12 godina rukovodio lokalnim preduzećem „Vodovod”, sasvim je jasno da lokalna vlast poslednjih pet godina čini sve kako bi uništila lokalna preduzeća.

-Sada imamo slučaj da Agencija za stambeno – poslovni fond ide u stečaj i u sigurnu likvidaciju, a glavni razlog pored velikih dugova, je što su ostali bez majstora. Da su vodili računa o visini majstorskih zarada, o njihovom stalnom usavršavanju, kao i podmladku, sigurno ne bi došli u tu poziciju – ističe Lekić i tvrdi da ništa nije slučajno urađeno.

-Sprema se novi talas pljačkaške privatizacije i to je najveći razlog što se ne vodi računa o usavršavanju zaposlenih i što se ne stvaraju stručnjaci u svom poslu. Tako je i kad je riječ o pljevaljskoj bolnici, jer kad nema dobrog ljekara onda građani moraju da idu i plaćaju pregled u privatnim ordinacijama – kaže Lekić.

Bez ulaganja u radnu snagu nema budućnosti

U prošlosti su postajala preduzeća koja su se trudila da stvore dobrog majstora i stručnjaka. Može se slobodno reći da su to bila preduzeća „Prevoz Pljevlja”, „Monter” pa čak i „Građevinar”. Sada te prakse nema kao i što nema tih preduzeća – kaže nekadašnji predsjednik opštine i nekadašnji direktor „Prevoza Pljevlja” Radoman Gogić.

On ističe da su pojedina preduzeća uvijek uzimala dobro osposobljene radnike.

-Rudnik uglja nikada nije uspio da stvori dobrog majstora, ali su ih zato preuzimali od pomenutih preduzeća- kaže Gogić i dodaje da bez ulaganja u radnu snagu nema budućnosti ni jednog preduzeća.

 

Izvor: dan.co.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Crkva-sv-Kozme-i-Damjana-osvecenje

Poziv na proslavu hramovne slave Sv. Kozme i Damjana u Strahovom Dolu

Slava crkve Svetih Kozme i Damjana, u Strahovom Dolu proslaviće 14. jula hramovnu slavu. Jutarnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *