sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Press konferencija Demokrata o enormnim pljačkama naših prirodnih bogatstava

Press konferencija Demokrata o enormnim pljačkama naših prirodnih bogatstava

Demokratska Crna Gora održala je danas press konferenciju na kojoj su Nikola Rovčanin i Bojan Krvavac ukazali na devastaciju, neplansku eksploataciju i enormnu pljačku naših prirodnih bogatstava, posebno šuma.

Kako je Rovčanin saopštio, tužno je gledati kako pluća naše države iz godine u godinu nestaju, nakon bezočnog, neprijateljskog i razarajućeg odnosa šumarske mafije, koja očigledno nema granica. „Ono što smo vidjeli dužni smo da podjelimo sa građanima Crne Gore i da javno problematizujemo kriminal koji se sprovodi daleko izvan gradova u najljepšim područjima naše zemlje. Bez ikakvog plana i stručnog pristupa, nasumice je improvizovano na stotine puteva kojima se prodire duboko u šumu i nekontrolisano izvlači kvalitetna oblovina. Ako znamo da je koncesionim ugovorom strogo zabranjen izvoz oblovine i ako cjelokupna javnost dobro zna da „Vektra Jakić“ nema finalnih proizvoda, pitamo se gdje to završavaju naše šume nakon nekontrolisanog pustošenja“, upitao je Rovčanin.

„Olako se može uočiti i izostanak sanitarne sječe, zbog čega zdrava stabla propadaju. Šumarska mafija očigledno želi da što prije opustoši šume, pokupi milione, a pri tome ne uloži ni cent za njihovo održavanje i obnovu. Očigledno ih nije briga šta će ostaviti budućim generacijama. Oni samo razmišljaju o sebi i svojoj djeci koju su zajedno sa kapitalom već iselili iz Crne Gore na ekskluzivne lokacije širom svijeta. Da li možda misle da sječa mladih stabala i uništavanje eko sistema može proći nekažnjeno? Sigurno nećemo dozvoliti da pred našim očima nestaju najljepši predjeli koje svaka ozbiljna i odgovorna država čuva kao blago i ostavlja novim generacijama“, izjavio je Rovčanin.

Nažalost, šumarska mafija nema milosti ni prema seoskim naseljima čiju putnu infrastrukturu brutalno uništava teretnjacima kojima transportuje odsječenu oblovinu. Demokrate su uputile punu podršku mještanima pljevaljskih sela koji su izrazili ogorčenje ali i zabrinutost. Privilegovani pojedinci iznose milione, uništavaju prirodu uz, očito, prećutnu saglasnost države. „Borba protiv kriminala i korupcije je sveti zadatak Demokrata, a prethodno navedeno ima sve elemente i kriminala i korupcije! Zato nećemo stati dok ne zaustavimo mafiju koja nam je pojela prošlost i koja želi da nam otme budućnost! Dužni smo da zajedno radimo vodeći računa da što više ostavimo i ništa ne uskratimo budućim generacijama. To je civilizacijska i prije svega ljudska obaveza. To je obaveza svakog Demokrate i zbog toga nezaustavljivo gazima ka konačnoj pobjedi“, zaključio je Rovčanin.

Pored svih nagomilanih problema koji muče opštinu Pljevlja, pored nezaposlenosti, zagađenja enormnih razmjera, raseljavanja, pada nataliteta, gušenja od strane centralne vlasti, očigledno je da se građani Pljevalja i sela u okolini moraju suočavati i sa terorom pojedinca koji je blizak aktuelnom režimu. „Zaprepašćujuće stanje koje smo zatekli na terenu sela koja se nalaze u okolini grada , a u kojima „Vektra Jakić“ eksploatiše  šumsko bogatstvo Pljevalja , govori u prilog činjenica da se jedan od štićenika režima potpuno otrgao kontroli, dok alavo uništava prirodne resurse i devastira putnu infrastrukturu, i još mu je malo nego se drznuo da pored svih nelegalnih radnji koje sprovodi na štetu Pljevalja, tuži Opštinu radi naknade materijalne štete u iznosu od  četiri miliona eura“, izjavio je Krvavac.

„Zamislite vlast koja se prema svojim resursima, prema žili kucavici jedne sredine odnosi tako nedomaćinski i bahato. Zamislite vlast koja je dozvolila jednom takvom pojedincu da potpiše ugovor o eksploataciji pljevaljskih šuma na 30 godina. „Vektra Jakić“ eksploatiše i arči pljevaljske resurse tek jednu deceniju.  Posle odlaska na lice mjesta i uvida u kakvom se stanju nalaze pljevaljske šume i u kakvom se stanju nalaze putevi koje koriste kamioni „Vektre Jakić“, ne smijem ni da zamislim šta će se tek desiti ako dozvolimo da se ovaj i ovakav odnos nastavi sledećih dvadeset godina“, saopštio je Krvavac.

Mještani koji žive u selima koja su posjećena tvrde da se tim putevima vršio odvoz drveta još od Drugog svjetskog rata, ali da se putna infrastruktura nikada nije nalazila u gorem stanju. Kamioni velike nosivosti, radi smanjenja troškova transporta, uništavaju putnu infrastrukturu i prekidaju jedinu vezu velikog broja sela sa gradom. Staračkim domaćinstva koja egzistiraju na tim prostorima je neophodno da imaju kvalitetan putni pravac prema Pljevljima, pogotovo u zimskim danima, izjavio je Krvavac.

„Građani Pljevalja su prepoznali motiv i želju Demokratske Crne Gore za promjenama u ovoj državi. Bahati odnos „Vektre Jakić“, koja vaskrsava jedino u predizbornom periodu, će dati dodatni motiv građanima Pljevalja da još čvršće i masovnije podrže Demokrate, isto onako masovno kao što su to činili u prethodnih nekoliko  dana kampanje“, je Krvavac.

Press konferencija Demokrata.

DF9C5314-4E85-4875-ADB6-BD925E032AFA_800x600D609D669-2E46-4ADC-8EED-0A1962867B4B_800x600B57DA9F9-7787-4D6C-B2E6-4A86C262F59C_800x6006AD1CC7A-65E3-47F1-9C79-2FC4EEBA1A65_800x6002 Demokrate_800x533Demokrate_800x533

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Hitno potrebna humanitarna pomoć za dječaka Jovana Dašića

Molimo sve ljude koji imaju srce da stanu uz Jovana, koji boluje od leukoncephalopatije A81, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.