sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Politika / Demokrate : komunalna preduzeća na ivici propasti

Demokrate : komunalna preduzeća na ivici propasti

Komunalna preduzeća u Pljevljima nalaze se na ivici propasti. Nakon pet godina vlasti DPS-a i njegovih koalicionih partnera, ostvarivanje javnog interesa u komunalnoj oblasti je dovedeno u pitanje. Krajnje je vrijeme da se preduzmu hitne mjere na finansijskoj stabilizaciji, da se prekine partijsko zapošljavanje i iznađe rješenje za višemilionska poreska dugovanja. U suprotnom, uskoro će nastupiti potpuna blokada rada.

Da je situacija krajnje ozbiljna, potvrđuju blokade računa komunalnim preduzećima: ,,Vodovod“ d.o.o; ,,Komunalne usluge“ d.o.o. i ,,Lokalni putevi“ d.o.o; dok zaposlenima u ,,Grijanje“ d.o.o. i ,,Agencija za stambeno poslovni fond“ d.o.o. više mjeseci kasne zarade. Takođe, Poreska uprava je ranije javno preduzeće ,,Čistoća“ d.o.o. označila kao velikog poreskog dužnika. Pored kašnjenja zarada u većini preduzeća, kao prve ozbiljnije posljedice blokada računa, nastupili su prinudni odmori za dio zaposlenih u pljevaljskom vodovodu, nedostatak goriva za mehanizaciju, ogromna kašnjenja u plaćanju prema dobavljačima i potpuna finasijska neizvjesnost.

 

Reforme koje je aktuelna lokalna vlast pokrenula u komunalnoj oblasti još 2014. godine doživjele su potpuni fijasko, jer je finasijska slika pogoršana do mjere da ugrožava ostvarenje javnog interesa u komunalnoj oblasti. Takođe, predsjednik Opštine, Mirko Đačić, je dodatno opteretio finansije komunalnih preduzeća gomilanjem dugovanja, pokušajima da ih pretvori u građavinska preduzeća, koja treba da realizuju infrastrukturne projekte, kao i postavljanjem partijskih kadrova u organe upravljanja iz reda osnivača.

Ovakvim postupanjima, ugrožena su i prava zaposlenih. Mizerne zarade koje su daleko ispod prosjeka za najteže i najodgovornije poslove u pojedinim preduzećima kasne i po osam mjeseci, dok se u drugima umanjuju ispod nivoa koje predviđaju kolektivni ugovori u komunalnoj oblasti. Većina zaposlenih je kreditno opterećena, a banke ne tolerišu kašnjenje mjesečnih anuiteta što ih dovodi u veoma težak egzistencijalni položaj. Demokratska Crna Gora u pojedinim postupanjima prema zaposlenima prepoznaje političku pozadinu, jer je očigledno namjera da se među radnicima unese strah i neizvjesnost, kako bi se na taj način lakše manipulisalo i ucjenjivalo.

Sa druge strane, Poreska uprava nema tolerancije prema pljevaljskim komunalnim preduzećima, ali zato ima kada je u pitanju Drgana Brković, kome je dozvoljeno da napravi dug od deset i više miliona eura. Selektivan pristup otvara osnovanu sumnju da u pozadini selektivnih blokada računa stoje unutarpartijski obračuni i međusobno političko „nadigravanje“ kadrova suprostavljenih frakcija. Komulana predzeća i zaposleni ni smiju biti žrtva političkih odluka, a još manje unutarpartijskih političkih obračuna.

Opštinski odbor Demokrata Pljevlja poziva na odgovornost i preduzimanje mjera, kako komunalna preduzeća ne bi doživjela sudbinu desetina fabrika koje je DPS u Pljevljima uništio u poslednje dvije decenije. Upozoravamo da će svi oni koji budu nezakonito i nesavjesno obavljali svoj posao, ugrožavajući ostvarenje javnog interesa i egzistenciju više stotina porodica, snositi odgovornost. Ne smiju zaboraviti na činjenicu da vlast DPS i Đukanovića prolazi, a pravna država dolazi.

Opštinski odbor Demokrata Pljevlja

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Srpski narod protiv namjere da se izglasa njegova navodna genocidnost“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je uoči današnje Sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.