petak , oktobar 15 2021
Početna / Vijesti / Politika / DEMOKRATE: Nezakonite radnje i ekonomsko divljanje Dragana Brkovića bili su mnogo veći u Pljevljima i u kompaniji “Vektra-Jakić”

DEMOKRATE: Nezakonite radnje i ekonomsko divljanje Dragana Brkovića bili su mnogo veći u Pljevljima i u kompaniji “Vektra-Jakić”

Izjava za javnost Bojana Krvavca, člana OO Demokrata Pljevlja

“Nakon više od 15 godina izrabljivanja pljevaljskih resursa,nakon više od 15 godina ponižavanja i maltretiranja pljevaljskih radnika i sirotinje, nakon više od 15 godina uništavanja šuma i gušenja malih koncesionara,dočekali smo da jedan od simbola prethodne vlasti, tajkun Dragan Brković bude priveden zbog svih nepočinstava koje je u svom poslovanju učinio prema crnogorskoj privredi.

Ovim putem želimo da skrenemo pažnju svih relevantnih državnih organa, sudskih instanci i Vlade Crne Gore da su nezakonite radnje i ekonomsko divljanje Dragana Brkovića bili mnogo veći u Pljevljima i u kompaniji “Vektra-Jakić” nego što je to slučaj u drugim firmama koje je ovaj tajkun blizak režimu DPS a posjedovao u svom vlasništvu.

Takođe, veoma je važno da u procesu utvrđivanja odgovornosti ustanoviti ko je od prethodne nomenklature državne vlasti kriv što se nikada ozbiljno nije krenulo u proces naplate koncesione naknade „Vektre-Jakić“, tako da danas ovo tajkunsko preduzeće na osnovu koncesione naknade opštini Pljevlja duguje preko četiri miliona evra, dok se lokalna komunalna preduzeća guše u dugovima i konstantno su u blokadi računa od strane poreske uprave zbog neizmirenih dugovanja.

Ovim putem pozdravljamo spremnost Vlade Crne Gore da se obračuna sa svima koji su se preko leđa građana nelegalno obogatili, a smatramo da je Dragana Brković eklatantan primjer skorojevićevskog bogaćenja, pogotovo preko leđa građana Pljevalja, koje je mislio ponižavati do besvijesti.

Na našu sreću, a na žalost Dragana Brkovića, sa novom državnom upravom nema pogađanja, već će mač zakona i pravne države veoma brzo osjetiti na svojoj koži upravo onako kako su radnici „Vektre-Jakić“ osjećali sva njegova nezakonita postupanja, ponižavanja, neisplaćivanje plata, maltretiranja i šikaniranja više od deceniju i po.

Da je ovo bila normalna država i da na vlasti nismo imali despotsko-oligarhijski režim, Dragan Brković ne bi mogao u svom vlasništvu da posjeduje ni gater na dizel gorivo, a ne da na onaj način gazduje pljevaljskim šumama.

Dati kompaniji sa ovako osionim i bahatim ponašanjem prema Pljevljima šumsko bogatstvo na upravljanje, to je kao da ste dali miševima da čuvaju sir. A upravo je to uradila prethodna vlast,na čelu sa Milom Đukanovićem.

Zaista je nepojmljivo da se na poslovanje kompanije “Vektra-Jakić”, koja je uništila pljevaljske šume, čije ekonomsko poslovanje teško mogu objasniti najbritkiji ekonomski umovi svijeta, koja se prema radnicima i našim sugrađanima ponaša kao da su berači na poljima pamuka, niko iz lokalne uprave ne oglašava i dalje, sedma godina za redom, kao da se poslovanje Vektre Jakić odigrava negdje u Latinskoj Americi, a ne u našem gradu. Mada nije im ni lako kada su na sva zvona najavljivali Dragana Brkovića kao investitora koji će preporoditi Pljevlja a u stvari je u crno zavio čitavu jednu granu privrede u našoj opštini.

Smatramo da je ovo dobar početak obračuna sa kriminalcima i mafijom koji su zvog političko tajkunskih veza sa prethodnim režimom radili šta su htjeli, i da će se ista praksa relevantnih državnih i sudskih institucija nastaviti. Pozivamo Vladu Crne Gore da posebnu pažnu obrati na poslovanje pljevaljskog ogranka tajkunke organizacije Dragana Brkovića, pod imenom „Vektra-Jakić“, kako bi pravda i patnja svih radnika pomenute kompanije, a naših sugrađana konačno bila zadovoljena”.

Izjava Ivana Čavića:

“U kakvom haosu je kompanija “Vektra Jakić” govore i podaci Uprava prihoda i carina (UPC)  da se kompanija nalazi na  spisku 200 poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga po osnovu neplaćenog: poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit, poreza na promet nepokretnosti i koncesija, kao i na drugom spisku  imena 100 poreskih obveznika – najvećih dužnika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa iz i na lična primanja.

Za poreze po osnovu PDV, poreza na dobit, koncesija Vektra Jakic duguje preko 9 miliona i 470 hiljada eura, dok je ukupni dug Vektre-Jakić“ po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa na lična primanja  oko 840 hiljada eura. Dug kompanije “Vektra-Jakić” prema opštini Pljevlja iznosi oko 6 miliona i 250 hiljada eura. Po osnovu koncesione naknade Uprava za šume godišnje je trebalo od Brkovića da prihoduje 1,6 miliona eura.

U naročito teškom socio-ekonomskom položaju su sadašnji i bivši radnici. Prema svjedočenju bivših radnika koji imaju sudske presude, kojim se duguje i po 10 plata, ali ne mogu da naplate potraživanja, iako su predate sudskom izvršitelju, dok se pojedinim sadašnjim duguje i preko 15 plata, pa se postavlja pitanje kako ovi ljudi da naplate svoja potraživanja.

lada bi trebalo da nađe model po kom bi se dugovanja naročito prema radnicima isplatila, a takođe opština Pljevlja koja se hvali kako ima “viška “para u budžetu da maker jednokratno  pomogne  radnike koji su u teškom materijalnom položaju,a suočavaju se i sa nedostatkom poslova uzrokovanih COVID-19 krizom, pa bi stoga zadatak Vlade trebao da bude pronalazak  partnera koji mogao obezbjedi da kompanija “Vektra-Jakić” obnovi poslovanje i iskoristi puni potencijal koji posjeduje.

Bivši premijer Duško Marković, nakon sjednice Vlade održane u Pljevljima 17. oktobra 2019. godinne, kazao je da će se naći model kako bi se dug “Vektre-Jakić”, kompenzovao za dug koji prema državi za poreze i doprinose ima Opštini Pljevlja. Marković svoje obećanje nije ispunio.

To je još jedno u nizu obećanja koje predhodna trodecenijska vlast nije ispunila prema opštini Pljevlja, a posle koje su ostale ugašene fabrike i propale privatizacije ovde u Pljevljima,a i širom Crne Gore.

Nadam se, a i pozivam Vladu Crne Gore da što je prije moguće krene sa sa rješavanjem problema zvanog  “Vektra-Jakić”, naročito kada je riječ o dugovanjima prema radnicima”.

Izjava Miljan Rovčanin:

“Otvaranje novih  proizvodnih pogona u oblasti drvne industrije, uz iskrišćenje postojećih mogao bi da bude jedan od zamajaca oporavka i pokretanja uništene privrede u Pljevljima, konkretno u kompaniji “Vektra-Jakić” .

Ozdravljenje kompanije “Vektra-Jakić” omogućilo bi upošljavanje dobrog dijela radnika koji su bili ranije dio kompanije, takođe i novo zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta. Projekat bi doprinio razvoju privrede u Pljevljima i ekonomije Crne Gore, što bi doprinijelo i bolji životni standard stanovništvu.

U okviru kompanije postoji niz zavisnih cijelina, čija djelatnost je veoma konkurentna na tržištu, čiji proizvodi imaju sigurnu tržišnu valorizaciju, a koji se sastoje od sledećih pogona:

 • UZGOJ I ZAŠTITU ŠUMA
 • BALVANIŠTE
 • PILANA
 • SKLADIŠTE REZANE GRAĐE
 • SUŠARA I PARIONA
 • LAMELIRNICA
 • FABRIKA VRATA I PROZORA
 • PELETARA
 • ENERGANA
 • AUTO BAZA
 • KAMENOLOM
 • ASFALTNA BAZA
 • BETONJERA

Za ostvarenje navedenog cilja, prodaju, sječu, preradu, izvoz , uzgoj Iizaštitu i generalno upravljanje šumama neophodno je prilagoditi razvojnoj strategiji.

S obzirom na potencijal koji ovaj sektor (drvoprerada) ima strateški je vaćžno da se ovaj sektor pokrene, unaprijedii i razvije. Kao akcenat treba staviti proizvodnju finalnih proizvoda od drveta npr. proizvodnja namještaja od tvrdog drveta. Pokretanjem proizvodnje namještaja otvorila bi se nova radna mjesta, doprinijelo bi se finalizaciji proizvodnje, privukla bi se stručna radna snaga.

Potražnja namještaja i drugih poizvoda od drveta na tržištu je velika i dalje raste. Trend u ovoj oblasti pokazuje da će rast potrošnje drveta i proizvod od drveta nastaviti u narednih 15-20 godina.

Drvna industrija je veliki potencijal i razvojn šansa sjevera države, koja kože da zaposli hiljade radnika. Do sad smo izvozom drvnih sirovina razvili fabriku namještaja u susjednim zemljama, dok kod nas drvna industrija je nedovoljno razvijena  ili je uopšte nema.

Mi se nadamo da će u budućnosti kompanij “Vektra-Jakić” početi sa proizvodnjom i postati jedna od vodećih drvoprerađivačkih kompanija”.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tošić Marko DPS

Izabran novi Savjet mladih DPS, za predsjednika Marko Tošić

Na izbornoj konferenciji, 25. Septembra, izabran je novi OO Savjeta mladih DPS Pljevlja koji ima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *