četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / DEMOKRATE: OVOM DINAMIKOM POTREBNO JE 150 GODINA DA SE ASFALTIRAJU SEOSKI PUTEVI

DEMOKRATE: OVOM DINAMIKOM POTREBNO JE 150 GODINA DA SE ASFALTIRAJU SEOSKI PUTEVI

Saopštenje Demokrata
Ne može se očekivati razvoj sela, poljoprivrede i povratak mladih na sela bez adekvatne putne infrastrukture, ozbiljnije podrške države i lokalne samouprave, kao i jasne dugoročne strategije. Seoski mjesni odbori OO Demokrata Pljevlja, identifikujući ključne probleme na terenu u direktnom razgovoru sa mještanima sela, utvrdili su nekoliko ključnih problema od kojih su najizraženiji vodosnabdijevanje i putna infrastruktura.
Nedopustivo je da strategija svih lokalnih vlasti decenijama unazad bude svedena na godišnje planiranje, diskreciono utvrđivanje prioriteta koje se svodi na asfaltiranje po nekoliko kilometara ukupno ili po par stotina metara pojedinih putnih pravaca.
Ovom dinamikom možemo očekivati da će za 150 godina seoski putevi biti asfaltirani.
Zato su neophodne korijenite promjene u pristupu, izrada dugoročne strategije, lista prioriteta sa jasnom ekonomskom analizom razvoja prostora. Dakle, usmjeravanje sredstava za putnu infrastrukturu mora biti tijesno povezano sa planom razvoja pojedinih seoskih područja, uz poljoprivredne podsticaje, stimulanse, kao i strategiju razvoja seoskog turizma.
Naravno, svaki metar koji je asfaltiran je važan, ali da je sve u prethodnim decenijama urađeno bez plana, vizije i po kriterijumima koji su često povezani sa partijskim interesima, govori činjenica da se naša sela umjesto da budu oslonac privrednog razvoja, naprosto gase.
Stimulansi mladim poljoprivrednicima moraju biti izdašniji, savjetodavne službe moraju biti aktivnije i posvećenije terenskom radu, a lokalna uprava mora izdvajati veća sredstva za seosku infrastrukturu jer su svi rokovi prošli, sve crvene linije pogažene i ostaje nam da svi zajedno uložimo znanje i energiju da u narednih 5 godina oporavimo naša sela. To mora da bude cilj svake odgovorne lokalne vlasti.
Pljevaljskom selu se mora i može vratiti život a Demokrate za to imaju jasan, konkretan i precizno definisan plan.
Na fotografijama mozete vidjeti seoske puteve opštine Pljevlja kojim se ponosi odlazeća lokalna vlast.
putevi 1putevi 2putevi 3putevi 4putevi 5putevi 6putevi 7putevi 8putevi 9

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Uprkos niskim temperaturama fontana radi, ko će odgovarati ako dođe do havarije?

Iako je Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode izdao nalog preduzeću „Vodovod“ da zbog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.