četvrtak , jun 4 2020
Početna / Vijesti / Politika / Demokrate: Partijsko zapošljavanje dovodi u pitanje funkcionisanje javnih službi

Demokrate: Partijsko zapošljavanje dovodi u pitanje funkcionisanje javnih službi

Partijsko zapošljavanje, jedno od glavnih mehanizama zloupotrebe državnih resursa DPS-a i dalje se sprovodi u punom kapacitetu. U nedostatku novih investicija, i finansijskih problema velikih kompanija koje posluju u našoj opštini, postoji ogroman pritisak lokalnog odbora DPSa i koalicionih partnera na lokalnu upravu i javne službe da svakog mjeseca zapošljavaju i rotiraju na određeno vrijeme partijske kadrove. Predizborni kredit zasnovan na masovnim obećanjima radnih mjesta stigao je na naplatu, a plaćaju ga upravo građani Pljevalja. Dio novca kojim građani izmiruju komunalne usluge, poreze i druge lokalne dažbine, odvaja se na prekomjerno zapošljavanje i zadovoljavanje apetita članova partija vladajuće koalicije.

Kontinuirano partijsko zapošljavanje dovelo je u pitanje funkcionisanje javnih službi i njihovu dalju budućnost.  Ovo iz razloga što partijski postavljeni funkcioneri zastupaju interese partija, ne vodeći računa o interesima službi kojima upravljaju, a sve to kako bi bespogovornom lojalnošću sačuvali svoje fotelje i lične interese, ne osvrćući se na evidentno nesavjesno poslovanje.

Ogromne razlike između predizbornih obećanja, partisjkih želja i realnih mogućnosti, sasvim sigurno će razočarati veliki broj onih koji su naivno povjerovali DPSu. Samo manji broj onih koji su na partijskim listama čekanja rotiraju se „po mjesec, dva“ za prilično mizerna primanja. Ovakvim postupcima DPS na svom partijskom ringišpilu uz pomoć lokalnih finansija, samo rotira po nekoliko puta u toku mandata one najnaivnije koji su povjerovali da će glas za DPS označiti i njihovo sigurno zaposlenje. Međutim, nije humano i moralno prema ljudima davati im lažna obećanja, držati ih u neizvjesnosti i uzimati komad po komad njihove budućnosti. Od ovakvih postupaka niko nema koristi. Opterećuje se lokalni budžet, uskraćuje  se novac za investicije, a privremeno zaposleni imaju izuzetno niska primanja, koja su nedovoljna za život, a kamoli za planiranje budućnosti i zasnivanje porodice. Čak i najavljena optimizacia u lokalnoj upravi, koja je otpočela prevashodno ponudama za dobrovoljni prestanak radnog odnosa uz odgovarajuću otpremninu, biće samo fingirani proces.

Svi navedeni štetni postupci i procesi, dolaze kao rezultat katastrofalnog upravljanja državnim i lokalnim resursima od strane DPSa. Pljevljima hitno trebaju novi i zdravi investitori koji će otvoriti nova i stabilna radna mjesta. To nikada ne može obezbjediti vladajuća garnitura, koja je opterećena hipotekama različitih interesa i dilova. Dokaz za to je kompanija „Vektra Jakić“ kojoj se uporno toleriše nedomaćinsko i  nezakonito poslovanje propraćeno izuzetno visokim dugovanjima prema državi, opštini i zaposlenima.

Činjenica da lokalna uprava djelimično usmjerava pažnju na rješavanje dijela komunalnih problema, kroz dominantan vid maskiranja i kozmetike, ne može skrenuti pažnju sa činjenice da su suštinski problemi građana potpuno zapostavljeni. Gdje su nove investicije? Gdje su nova radna mjesta? Zašto neme ekološke takse i pomaka na planu zaštite životne sredine? Da li se išta preduzelo na zaustavljanju raseljavanja, oživljavanju sela i poljoprivrede? Zašto se odustalo od izgradnje pruge i aktivnosti na iznalaženju investitora za izgradnju cementare? Šta se desi sa Drugim blokom Termoelektrane? U kojoj fazi je obećana toplifikacija? Ova i mnoga druga su pitanja od čijeg rješavanja zavisi budućnost naše opštine. Zato još jednom konstatujemo, da DPS i dalje ne daje odgovore ni na jedno ključno pitanje i da svoju politiku bazira isključivo na uskopartijskim interesima obmanjujući građane iz izbornog ciklusa u izborni ciklus.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

640_14345365_POKRET-ZA-PLJEVLJA-LOGO-770x450

Pokret za Pljevlja: Ako je deportacija bila državna greška, onda je za ubistvo Duška Jovanovića postojao državni razlog

Danas se navršava 16 godina od ubistva Duška Jovanovića, glavnog urednika „Dana“, čiji nalogodavci i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *