sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Demokrate: Stanje u pljevaljskom zdravstvu katastrofalno, održati vanrednu sjednicu

Demokrate: Stanje u pljevaljskom zdravstvu katastrofalno, održati vanrednu sjednicu

Demokratska Crna Gora smatra da je stanje u pljevaljskom zdravstvu katastrofalno i da je posljednji čas da se preduzmu hitne mjere kako bi se unaprijedio nivo zdravstvene zaštite građana, a naročito usljed rapidnog rasta broja oboljelih zbog narušene životne sredine. U odnosu na saopštenje kluba odbornika Nove srpske demokratije još jednom jasno saopštavamo da se slažemo sa potrebom održavanja vanredne sjednice u Skupštini opštine Pljevlja na ovu temu, ali da je opozicionu inicijativu neophodno zakonito postaviti.
Demokratska Crna Gora se zalaže za zakonitost i poštovanje procedura koje će dovesti do održavanja vanredne sjednice Skupštine. Uzalud je predavati opozicionu inicijativu, ako DPS-u dajemo osnova da istu osporava sa aspekta nadležnosti i zakonitosti. Na taj način bismo direktno pomogli DPS-u da priču od zdravstvu zatvori zbog proceduralnih nedostataka.

Kao najjača opoziciona partija i predvodnik opozicione borbe u Pljevljima i Crnoj Gori imamo dodatnu odgovornost da vodimo računo o ozbiljnosti i stručnom pristupu prilikom sagledavanja svakog problema, pa tako i problema u zdravstvu. Cilj Demokratske Crne Gore je da se problemi u zdravstvu riješe, a ne da se koriste za jednokratnu raspravu ili čak unutaropozicionu borbu. Na taj način nećemo pomoći niti zdravstvu, niti zaposlenima u zdravstvu niti će bilo koja partija dobiti jedan glas više.

Zato je veoma važno da, prije svega, dokažemo da Ministarstvo zdravlja Crne Gore postupa nezakonito. Predlog Demokrata je da Skupština opštine Pljevlja usvoji zaključke kojima zahtjeva, u skladu sa članom 175 stav 2 Zakona o lokalnoj samoupravi, da Ministarstvo zdrvalja Crne Gore dostavi Plan i program razvoja zdravstvenog sistema na teritoriji opštine Pljevlja, kao i izvještaj o ostvarivanju plana i programa razvoja zdravstvenog sistema na teritoriji opštine Pljevlja za prethodne godine. Ove planove i izvještaje Ministarstvo zdravlja je dužno da dostavi u skladu sa zakonom, ali ih godinama unazad krije, ne zato što su dobri, već zato što sadrže poražavajuće podatke.

Na žalost, prepoznajemo da pojedinim kolegama nije cilj traganje za realnim rješenjima, već spuštanje priče o katastrofalnom stanju u zdravstvu na nivo jednokratne političke upotrebe, bez ikakvih mogućnosti da se iko realno obaveže da nešto preduzme i pomogne ljekarima, medicinskom osoblju i pacijentima, da se unaprijede uslovi rada i tehnički opremi medicinski centar.

Zaposlenima u medicinskom centru u Pljevljima i svim građanima je dosta praznih obećanja DPS-a i praznih priča vječite opozicije. Vrijeme je da se problemima posveti odgovorno, temeljno i prije svega iskreno, da se predlože konkretna rješenja i dokaže pred licem javnosti da DPS radi u kontinuitetu nezakonito, na štetu pljevaljskog zdravstva, naših ljekara i medicinskog osoblja, a, ujedno, i na štetu svih građana.

Demokratska Crna Gora se snažno zalaže za vanrednu sjednicu Skupštine opštine Pljevlja, na kojoj će se usvojiti konkretni zaključci koji će imati snagu da pokrenu rješavanje alarmantnog stanja zdravstva u Pljevljima.

 

Klub odbornika Demokrata u SO Pljevlja

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rovčanin apelovao na sjednici Odbora: Pomoći FK Rudar da izađe iz blokade računa

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Nikola Rovčanin apelovao je na današnjoj sjednici …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.