četvrtak , maj 28 2020
Početna / Vijesti / Politika / Demokrate: Vlada nije napravila nikakav pomak po pitanju aerozagađenja

Demokrate: Vlada nije napravila nikakav pomak po pitanju aerozagađenja

Demokratska Crna Gora održala je press konferenciju na kojoj su njeni odbornici u Skupštini opštine Pljevlja, Nikola Rovčanin i Bojan Krvavac, istakli da Vlada Crne Gore nije napravila ni jedan pomak na planu smanjenja aerozagađenja u sjevernim opštinama koje se suočavaju sa tim problemom u toku zimskog perioda. Sa druge strane, odbornici Demokrata su iznijeli nekoliko konkretnih rješenja, ali i ukazali da je problem aerozagađenja najizraženiji u Pljevljima, koja se nalaze u vrhu liste najzagađenijih gradova u Evropi.

Odbornik Rovčanin predložio je da se u narednom petogodišnjem periodu u gradovima koji imaju izražen problem aerozagađenja realizuju subvencije individualnim domaćinstvima za nabavku i postavljanje termofasada i efikasne stolarije, čime bi se prepolovila emisija aerozagađenja koje se emituje iz individualnih ložišta. ,,Smatramo da bi bilo realno godišnje obuhvatiti 1000 domaćinstava po prioritetima u odnosu na gradske zone, sa subvencijom od 30 do 50% na materijale. Procijenjeni godišnji budžet koji bi se izdvojio za ove svrhe bio bi oko dva miliona eura. Nažalost, Ministarstvo ekonomije je u slične svrhe ove godine izdvojilo svega 120.000 eura i to samo kao vid subvencija kreditiranju, što je neefikasna i krajnje nedovoljna mjera koja služi više radi formalnosti“, rekao je funkcioner Demokrata.

On je naveo da se dio sredstava za realizaciju ovog programa može obezbijediti od prihoda koje lokalna uprava ostvari naplatom naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, dio iz Eko fonda, a dio iz budžeta Direkcije javnih radova namijenjenih zaštiti životne sredine. Kako je rekao, problem je mnogo veći, jer se Zakon o životnoj sredini, koji je na snazi od avgusta 2016. godine, ne poštuje.demokrate

Rovčanin se osvrnuo i na dosadašnje subvencije na biogorivo za zagrijevanje domaćinstava, pelet i briket koje su realizovane u Pljevljima, i saopštio da one nisu dale željene rezultate, pa je neophodno paralelno sprovesti konkretne modele koji pogađaju sve slojeve stanovništva. ,,Dosadašnje subvencije pogađaju najbogatije društvene slojeve koji su uspostavili energetski efikasan objekat i tehnički opremili domaćinstvo za korišćenje biogoriva, što iziskuje ogromne troškove koje prosječan građanin ne može da priušti“, zaključio je odbornik Demokrata.

Odbornik Krvavac saopštio je da bi država trebalo da uzme aktivniju ulogu u procesu rješavanja zagađenja u Pljevljima, prvenstveno zbog  visokog nivoa mortaliteta, direktno povezanog sa ogromnom zagađenošću, a kasnije i zbog Poglavlja 27 u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. ,,Kada je u pitanju Poglavlje 27 u procesu pridruživanja Crne Gore EU, posebno mjesto mora zauzeti pitanje zagađenja u opština Pljevlja. Ako imamo u vidu da je za zatvaranje Poglavlja 27 potrebno preko dvije milijarde evra, a da su prema Zakonu o budžetu za 2018. godinu, za program „Zaštita životne sredine i komunalni razvoj“ izdvojena sredstva u iznosu od 1.4 miliona evra, možemo da zaključimo da zaštita životne sredine nije prioritet ove vlasti“, kazao je Krvavac.

 demokrate1

U odborničkom klubu Demokrata Pljevlja smatraju da se Poglavlje 27, koliko god da se evroskeptične izjave čuju iz određenih vladajućih krugova, ne može zatvoriti bez rješavanja pitanja aerozagađenja. Stoga, ovoj temi treba pristupiti odgovorno, jer je put Crne Gore ka Evropskoj uniji suštinski vezan za rješavanje jednog od najvažnijih poglavlja u pregovaračkom procesu. ,,Nadamo se da će se ovi predlozi o efikasnijem smanjenju zagađenosti barem razmotriti na relevantnim adresama, jer smatramo da  predloženo može donijeti samo benefite.  Demokrate će i dalje predlagati konkretna rješenja za poboljšanje života svih građana“, zaključio je Krvavac.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

so 5 jun

SJEDNICA SO ZAKAZANA ZA 5.I 6. JUN

Sjednica lokalnog parlamenta, koja je odložena zbog pandemije virusa korona, održaće se 5. i 6. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *