nedelja , jun 7 2020
Početna / Vijesti / Politika / DF traži hitnu sjednicu parlamenta CG

DF traži hitnu sjednicu parlamenta CG

ZBOG MJERA NKT ZA ZARAZNE BOLESTI

Klub poslanika Demokratskog fronta (DF) uputio je pismo predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću kojim traži da sazove hitnu sjednicu parlamenta.

Kao povod naveli su nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i Vlade u vezi uvođenja zabrane kretanja građana, kao i, kako su ocjenili, čitav niza kršenja zakona i Ustava Crne Gore.

Brajovića su pozvali da hitno zakaže sjednicu parlamenta, i poručili mu da, kako su kazali, prestane da izbjegava i odlaže ispunjavanje svoje užnosti.

Kako na Kolegijumu predsjednika skupštine ne postoji saglasnost oko sazivanja sjednice, smatraju da je Brajović dužan da donese odluku u skladu sa Poslovnikom.

„Koliko god pokušava Vlada Crne Gore da se opravda da je policijski čas uvela u skladu sa zakonom, mi smo sigurni da to nijesu mogli da urade bez uvođenja vanrednog stanja. Nekoliko pojedinaca iz Nacionalnog Koordinacionog Tijela, suprotno Ustavu ove zemlje, upravlja državom bez ikakve kontrole i legitimiteta. To je opasno stanje i ono se mora uvesti pod ustavni i zakonski osnov. Skupština je suspendovana od prvog dana krize iako mnogi Parlamenti u regionu i Evropi rade i raspravljaju o mjerama za borbu protiv COVID-19 i efektima tih mjera“, navodi se u pismu DF-a.

 

.

 

Praksu funkcionisanja NKT u DF-u smatraju „veoma problematičnom“.

„NKT ne daje nikakva obrazlozenja mjera. Samo se donese naredba koja stupa na snagu odmah ili sjutra. Zbog čega se uvodi mjera, kakvi su efekti mjera, zašto ne testiraju ljude koji su ušli u CG u januaru, februaru i martu, zašto Vlada nastavlja sa masovnim represivnim mjerama bez ikakvih pametnih metoda identifikacije potencijalno inficiranih i njihovog monitoringa, zašto tajkunske građevinske firme prevoze svoje radnike u kombijima i zašto im se dozvoljava rad, a hiljadama drugih firmi ne, itd, itd. Na hiljadu zašto, od NKT dobijamo uvijek isti odgovor: Da spriječimo širenje epidemije i da ne budemo kao Italija!!!“, kazali su iz DF-a.

Tvrde da se stvara, kako su kazali, nepovoljna klima represije, zatvaranja, zabrana, hapšenja, dojava, cenzure, nekompetentnih donosioca odluka, lažnih vijesti, prikrivanja realnog stanja.

„Sve mjere, ma kako bile radikalne, za koje postoji stručno i naučno utemeljenje i dokazana iskustva da daju pozitivne rezultate, treba primijeniti odmah, dosledno i bez oklijevanja, ali u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje i uz poštovanje principa transparetnosti i odgovornosti. Uloga Parlamenta je tu nezaobilazna i naša ustavna pozicija nam daje ovlašćenja da tražimo odgovore od nadležnih tijela izvršne vlasti, dobijamo izvještaje, kontrolišemo njihov rad“, kazali su iz DF-a.

Cijene da su se stekli svi uslovi da Brajović zakaže vanrednu sjednicu Skupštine posvećenu mjerama Vlade i NKT u borbi protiv virusa COVID-19.

„Demokratski front bi, u zavisnosti od rasprave na samoj sjednici, predložio Zaključke koji bi bili u funkciji zaštite ustavnog poretka i pravnog sistema“, zaključili su iz DF-a.

 

izvor: rtcg.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Vladislav Bojović BG

Bojović: Crna Gora da iskoristi potencijal saradnje sa državama regiona nakon epidemije korona

Direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska Vladislav Bojović učestvuje na međunarodnoj konferenciji u Beogradu: …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *