subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović: Živimo na području gdje su mogući jači potresi

Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović: Živimo na području gdje su mogući jači potresi

Živimo na takvom području gdje se mogu očekivati potresi veće jačine od onih koji su pogodili Albaniju i Grčku, a u pitanju su zemljotresi koji mogu biti snage i do sedam stepeni po Rihterovoj skali, kazao je direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović, prenosi Pobjeda.

On je u Jutarnjem programu RTCG rekao da je velika odgovornost na graditeljima, kako bi gradili bezbjedne objekte.

– Imamo slučajeve u svijetu gdje su potresi preko deset stepeni po Merkalijevoj skali u Japanu, pa gledamo snimke kako se trese cijela zgrada, a ništa se ne ruši – rekao je Mitrović, napominjući da je takva gradnja zasigurno skuplja.

Nikada se, kako je rekao, ne može predvidjeti kada će se desiti zemljotres, jer nauka još nije dala odgovor šta se to dešava u unutrašnjosti zemlje.

– Najopasniji su tektonski zemljotresi, koji nastaju kao posljedica sudaranja tektonskih ploča. Ne može se u budućem vremenu predvidjeti vrijeme zemljotresa i glavnog udara. Teško je pratiti procese u atmosferi, a kamo li procese u unutrašnjosti zemljine kore – pojasnio je Mitrović.

Potrebno je, kaže, ne paničiti jer znamo da živimo na području gdje nas potresi ne iznenađuju.

– Dobro je da ima manjih zemljotresa koji prazne energiju da ne bi došlo do nekog velikog zemljotresa, oni smiruju tlo zapravo – kazao je Mitrović.

zemljotres.jpgFoto: kodex.me

Zemljotres u Crnoj Gori 1979. god.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Plantaže marihuane niču svuda po Crnoj Gori

Kada je juče Uprava policije saopštila da su njihovi službenici u Pljevljima locirali i pronašli …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.