ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / DIREKTOR ZAVODA ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ CRNE GORE U POSJETI OPŠTINI PLJEVLJA

DIREKTOR ZAVODA ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ CRNE GORE U POSJETI OPŠTINI PLJEVLJA

Predsjednik Opštine Pljevlja dr Dario Vraneš održao je danas radni sastanak sa direktorom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, dr Vukom Nikovićem. Tema današnjeg sastanka bila je adaptacija prostorija i stvaranje boljih uslova za rad jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Pljevljima. Kapitalnim budžetom Ministarstva zdravlja su opredijeljena sredstva za građevinske radove.

-Danas sam obavio radni sastanak sa predsjednikom Opštine Pljevlja, dr Vranešom. Privilegovan sam jer po prvi put imamo situaciju da je predsjednik Opštine Pljevlja, prvo kao kolega, zatim kao odgovorni građanin, a onda i predsjednik Opštine zainteresovan da lokalna samouprava na adekvatan način bude partner Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. Zavod na nivou države ima 23 jedinice koje su nažalost zapuštene. Do sada nije bilo sluha niti adekvatnog reagovanja institucija kojima smo se obraćali, tako da je ovo prava prilika da se učini nešto za opšte dobro, odnosno za građane Pljevalja. Kompletno rukovodstvo Zavoda radi veoma odgovoran i stresan posao. Stanje ljudstva je trenutno zadovoljavajuće, imamo četiri doktora, što nije dovoljno, ali moramo napraviti ambijentalne uslove u kojima će oni težiti da ostaju, a ne da imamo trend odlaska ljekara sa sjevera Crne Gore. Nadam se da budućim generacijama ostavljamo nešto što je vrlo korisno, odnosno bazu kako treba stvarati i raditi, saopštio je dr Niković. Današnji susret je primjer kakav odnos treba da imaju lokalne uprave i Zavod za HMPCG. Hvala kolegi i predsjedniku Opštine na pozivu.

Predsjednik Opštine se zahvalio direktoru Zavoda i iskazao spremnost lokalne samouprave da podrži jedan ovakav projekat kojim će se stvoriti adekvatni uslovi za rad ljekara jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Pljevljima.

„Prvenstveno želim da se zahvalim kolegi Nikoviću, direktoru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. Jedinica hitne pomoći u Pljevljima je od izuzetne važnosti za našu Opštinu i naše građane. Površina teritorije opštine Pljevlja je izuzetno velika, pa je zbog udaljenosti pojedinih sela od grada čak i po 50-60 km, rad hitne pomoći dodatno otežan. Čast mi je što je doktor Niković posjetio Pljevlja i što se konačno uspostavila dobra saradnja lokalne samouprave i državnih institucija. Jedinica HMP u Pljevljima godišnje obavi nekoliko hiljada pregleda i preko hiljadu intervencija na terenu. U opštini posluje nekoliko velikih kompanija, veliki broj drvoprerađivača, dva rudnika, tako da rad u jedninici HMP u Pljevljima u odnosu na druge opštine ima svoje specifičnosti u smislu stalne pripravnosti jedne ekipe. Zbog toga smo mišljenja da broj osoblja zaposlenog u HPM Pljevlja formacijski treba povećati što znači da u jednoj smjeni rade dva ljekara kako bi izbjegli dosadašnje situacije da odlaskom ljekara na teren, HMP ostaje po nekoliko sati bez ljekara. Mislim da je to imperativ u ovom momentu. Radni sastanak ćemo nastaviti u širem krugu i pomoći  sve u okviru naših mogućnosti da se planirana adaptacija realizuje, poboljšaju uslovi rada, zadrže ljekari u Pljevljima, a sve u korist naših građana“, naveo je dr Vraneš.

Izvor-pvinformer

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pripremaju papire za deponiju u Šumanima

Više od 40 godina pepeo i šljaka, nusprodukti rada Termoelektrane Pljevlja, odlažu se na Maljevcu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.