četvrtak , april 22 2021
Početna / Vijesti / Politika / DNP – Izgradnja asfaltne baze u neposrednoj blizini Pljevalja apsolutno neprihvatljiva

DNP – Izgradnja asfaltne baze u neposrednoj blizini Pljevalja apsolutno neprihvatljiva

Demokratska narodna partija, kao članica Demokratskog fronta, najoštrije osuđuje namjeru investitora da gradi asfaltnu bazu u gradskom pljevaljskom naselju Potrlica. Upozoravamo sve one koji pružaju podršku realizaciji ove sulude ideje na činjenicu da bi se time drastično povećao nivo zagađenosti vazduha u Pljevljima i dodatno ugrozilo zdravlje i život Pljevljaka. Pljevlja su svakako jedan od najzagađenijih gradova u Evropi i izgradnja asfaltne baze u neposrednoj blizini grada bila bi kap koja je prelila čašu, ne samo za mještane MZ Potrlica već i za sve građane Pljevalja.

Pljevljaci neće prihvatiti da budu zamorčići u eksperimentu određenih pojedinaca kod kojih očigledno vlada izopačeno razmišljanje da nije strašno povećavati nivo zagađenosti u gradu koji je ionako drastično zagađen. Konkretna lokacija, odnosno prostor na kojem živi više domaćinstava, je u ekološkom smislu zbog blizine površinskog kopa Rudnika uglja svakako drastično ugrožen, što pokazuju svi rezultati mjerenja nivoa zagađenosti. Stoga ova vrsta bezobzirnosti sadržana u namjeri da se baš na ovoj lokaciji izgradi asfaltna baza zaslužuje najsnažniji otpor i protest ne samo mještana konkretnog naselja, već svih Pljevljaka. Izgradnja asfaltne baze na udaljenosti od svega 2,3 kilometra od centra grada apsolutno je neprihvatljiva za svakog razumnog Pljevljaka. Imajući u vidu mikrolokaciju i zatvorenost kotline realizacija ove ideje bila bi pogubna, posebno imajući u vidu da svaka asfaltna baza proizvodi akumulaciju i emitovanje velike količine kancerogenih materija. Primjera radi, udaljenost postojeće asfaltne baze od centra Mojkovca je 8,3 kilometra, asfaltna baza u Baru je udaljena od centra grada 6 kilometara, dok je udaljenost postojeće asfaltne baze od centra Podgorice 8 kilometara.

Lokacija za izgradnju asfaltne baze u Pljevljima, koja će zasigurno biti veliki zagađivač vazduha, mora biti pažljivo određena u skladu sa potrebom da proizvede najmanju moguću štetu po zdravlje građana i životnu sredinu generalno, a ne tamo gdje je to za investitora najpodesnije, ma koliko bila značajna investicija koja treba da se izvodi i u čijem cilju se asfaltna baza gradi.

Svakako je zastrašujuća činjenica da se u Pljevljima poslednjih mjeseci bilježe sve lošiji podaci o nivou prirodnog priraštaja, zbog čega se apsolutno mora voditi računa o svakom potezu koji može dodatno da ugrozi opstanak ove sredine i navede ljude na dalje odseljavanje.

OO Demokratske narodne partije Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

demokrate logo

Demokrate – Nebuloza je da iko od nas ima problem da bilo koji Bošnjak ili Musliman bude na nekoj čelnoj poziciji

Demokrate najoštrije osuđuju primitivizam i šovinizam koji se u Pljevljima i svim drugim gradovima u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *