petak , jun 5 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Do sada se u CG vratilo 212 crnogorskih državljana

Do sada se u CG vratilo 212 crnogorskih državljana

PODACI OPERATIVNOG ŠTABA MUP-A

„Država preduzima sve mjere u smislu povratka, i obezbjeđivanja smještaja, transporta do mjesta gdje će biti smješteni. Na aerodromu ih čeka opremljeno osoblje, sanitarni inspektori, i određuje se da li će neko ići u karantin, ili u samoizolaciju“, ističe Pejanović

Aerodrom Podgorica
Aerodrom Podgorica (Foto: Boris Pejović)

Do sada se u Crnu Goru vratilo 212 crnogorskih građana, a otputovalo 650, najviše Rusa, oko 550.

„Namjeravamo da obezbijedimo letove iz Španije, Italije, Brisela, Ciriha, Istanbula, Frankfurta“ rekao je gostujući u Bojama jutra Dragan Pejanović, rukovodilac Operativnog štaba MUP-a.

Svi građani koji žele da se vrate, kako ističe, mogu da se obrate Ministarstvu vanjskih poslova putem posebnog linka, DKP. „Otvorili smo dvije specijalne linije od 8 do 20 časova. Pozvaće ih naš službenik iz DKP“, rekao je Pejanović.

„Ovih dana idemo za Beograd, postoji mogućnost, ukoliko Srbija, prihvati da našim avionom Montenegro erlajnsa koji danas ide za Rim vratimo tridesetak njihovih  državljana u Podgoricu da Srbija večeras dođe za te njihove državljane u Podgoricu i samim tim bi dovela i dio naših državljana iz Srbije“, rekao je on.

Ističe da nema konkretno posebnih zahtjeva, već je bitno poslati kopiju pasoša. „Država preduzima sve mjere u smislu povratka, i obezbjeđivanja smještaja, transporta do mjesta gdje će biti smješteni. Na aerodromu ih čeka opremljeno osoblje, sanitarni inspektori, i određuje se da li će neko ići u karantin, ili u samoizolaciju“, ističe Pejanović.

Kazao je da ima sve više ponuda za smještaj građana.

„Ima više objekata gdje idu. Ima sve više ponuda hotela, i Mitropolija takođe ustupa svoje kapacitete na čemu mo im zahvani. Od juče vojska čuva karantine“, rekao je Pejanović.

Svako jutro, dodaje, pravi se presjek prijavljenih građana, a do sada se 1.100 njih interesovalo za povratak. Troškove snosi država, svi letovi su gratis, a rade na tome da i strane kompanije ne naplaćuju karte.

Nemaju, kaže Pejović, za sada informaciju koliko će koštati povratak naših građana. Sve funkcioniše kako treba i sve studente koji žele da se vrate u Crnu Goru pozivaju da im se jave.

Što se tiče pomoraca – imaju više mogućnosti komunikacije, i to preko Operativnog štaba, udruženja i kompanija, i preko agencija koje ih zapošljavaju. Međutim, oni su vrlo profesionalni, ne žele da rizikuju da dolaskom eventualno zaraze članove svojih porodica.

Svima koji žele da se vrate, iz Operativnog štaba obećavaju da će uraditi sve tokom narednih dana, samo mole za strpljenje.

 

izvo: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Srpski-mediji

Ombudsman da ispita trogodišnju diskriminaciju srpskih organizacija

  Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori zatražio je juče od crnogorskog zaštitnika ljudskih prava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *