subota , mart 28 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Donacija 26 firmi za 13 dnevnih centara

Donacija 26 firmi za 13 dnevnih centara

Američka privredna komora u saradnji sa kompanijama članicama organizovala je, 22. Novembra, dobrotvorni koktel povodom Dana zahvalnosti.Dan zahvalnosti je američki nacionalni praznik koji predstavlja važan datum za one koji žele da izraze poštovanje porodici, prijateljima, zajednici, kao i zahvalnost za postignute uspjehe. Ove godine, kompanije članice Američke privredne komore, svoju zahvalnost zajednici u kojoj uspješno posluju, iskazale su kroz donatorsku inicijativu koja za cilj ima unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osoba sa invaliditetom iz trinaest JU Dnevni centri za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom iz različitih crnogorskih gradova.

Dnevni centri raspolažu sa posebno osmišljenom društvenom mrežom www.socijalnainkluzija.me koja ovoj djeci i mladima nudi mogućnost da komuniciraju na način na koji to čine njihovi vršnjaci. Društvena mreža sadrži module za prevod teksta u govor i govora u tekst  i omogućava djeci i osobama sa smetnjama vida i govora da prevaziđu barijeru u komunikaciji.

Zahvaljujući donacijama AmCham kompanija članica nabavljena je računarska oprema koja će ovu društvenu mrežu  staviti u funkciju u okviru trinaest Dnevnih centara.

Inicijativu su podržale sledeće kompanije: Telenor fondacija, Hoffmann la Roche, Coca Cola HBC Montenegro, Integrated EE Holdings (Capital Plaza), Erste banka, Čikom, Addiko banka, UNIQA osiguranje, Čelebić, Telekom, Industrija piva i sokova „Trebjesa“, Zapad banka, S&T, Societe Generale Montenegro banka, Trend Korali, Karanović/Nikolić, Lovćen osiguranje, MonteCredit, Hipotekarna banka, Fidelity Consulting, BDK Legal, Montenegro Transfers, Harrisons, DHL, Bayview Investments i Teknoxgroup.

AmCham Thanksgiving Charity Cocktail

Na dobrotvornom koktelu koji je održan  u hotelu  Verde,  gostima su se obratili: Nj.E. Margaret En Uehara, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, gđa Katarina Bulatović, predsjednica Američke privredne komore, dr Marko Miročević, izvršni direktor Američke privredne komore i gđa Svetlana Dujović, direktorica JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom, Pljevlja.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Nj.E. Margaret En Uehara, istakla je da je ova donatorska  inicijativa Američke privredne komore i kompanija članica, odličan primjer kako biznis zajednica svojim angažovanjem može napraviti pozitivnu razliku u životu osoba sa teškoćama u razvoju i dodala da ih svi zajedno moramo podržati snažnije kroz podizanje svijesti o njihovom potpunijem uključivanju u crnogorsko društvo.

Uehara je zaključila da AmCham i njene članice na ovaj način pokazuju posvećenost i pripadnost široj društvenoj zajednici.

Predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore, gđa Katarina Bulatović, kazala je da: “ Biti odgovoran i savjestan član zajednice od suštinske je važnosti za razvoj jednog društva. Ona je dodala da, “na odgovornost naših članica uvijek računamo, jer su one istinski reprezenti društveno-odgovornog poslovanja u Crnoj Gori“.  Za ovo postoje brojni primjeri, a jedan od njih je svakako i podrška ovogodišnjoj donatorskoj inicijativi, zaključila je Bulatović.

Dr Marko Miročević, izvršni direktor Američke privredne komore, izrazio je zahvalnost na podršci američke ambasade, te na povjerenju i zalaganju kompanija članica Komore i zaključio da bez njihovog zajedničkog rada ne bi bilo uspješnosti AmChama u izvršenju misije unapređenja poslovnog ambijenta.

Gđa Svetlana Dujović, direktorica JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom, Pljevlja,  zahvalila je Američkoj privrednoj komori i kompanijama koje su učestvovale u donatorskoj akciji. Ona je istakla  da je ova donacija važna jer se djeci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom mora obezbijediti jednak pristup u svim segmentima života i  dodala da svi moraju shvatiti da je pitanje ostvarivanja njihovih prava, pitanje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, a ne pitanje socijalne zaštite.

Američka privredna komora i njene članice će kroz djelovanje  Komiteta za društveno odgovorno poslovanje nastaviti da promovišu  društveno odgovorno poslovanje i u narednoj godini.

AmCham Montenegro je poslovna asocijacija, osnovana, 2008. godine, koja u ovom trenutku okuplja 85 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija u Crnoj Gori. AmCham Montenegro je posvećena ostvarenju svoje misije unapređenja poslovnog ambijenta u cilju privlačenja američkih i drugih stranih investicija.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

put šv-žb

Ko može putovati automobilom u drugu opštinu

Zaposleni u privrednim subjektima kojima je dozvoljen rad, u skladu sa Obavještenjem za prevoz lica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *