subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / DPS nije realizovala ni jedan projekat od vitalnog značaja za Pljevlja

DPS nije realizovala ni jedan projekat od vitalnog značaja za Pljevlja

Petu sjednica Skupštine opštine Pljevlja obilježila je polemike odbornika Demokrata i odbornika vlasti oko najvažnijih tema, koje su od vitalnog interesa za građane Pljevalja. Lokalnoj vlasti upućeno je više pitanja, ali i predloga i konkretnih rješenja za probleme sa kojima se građani suočavaju.

Pokrenuto je pitanje donošenja Plana održavanja lokalnih puteva, kako sanacija seoskih saobraćajnica ne bi zavisila od volje pojedinaca iz lokalne vlasti. Problematizovano je i pitanje upotrebe vojnih objekata i prostora, uz prezentovanje konkretnih rješenja i idejnih projekata.

Poseban akcenat stavljen je na i dalje visoko zaduženje Opštine od preko 17 miliona eura, uz izuzetno vidljive probleme u naplati potraživanja, naročito od Vektre Jakić. Posebno je interesantna činjenica da lokalna vlast i dalje izbjegava da odgovori na odbornička pitanja Demokrata, koja se odnose na upravljanje javnim novcem.

Kada govorimo o zbirnim učincima vlasti na kraju 2018. godine, oko kojih se takođe polemisalo, možemo konstatovati da DPS od svog postanka do sada nije realizovala ni jedan obećani projekat od vitalnog značaja za Pljevlja. Podsjećamo, da je sadašnji predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, u predvečerje parlamentarnih izbora 2016. godine ozvaničio izgradnju drugog bloka Termoelektrane, a danas je to obećanje skoro i zaboravljeno. Takvu sudbinu imaju i ostala obećanja DPS: cementara, pruga Pljevlja-Bijelo Polje, toplifikacija koja se najavljuje tri decenije, a još nije postavljen ni metar toplovoda.

Dakle, kada su u pitanju projekti lokalne vlasti, oni funkcionišu po sistemu pet godina obećavaj, pet godina gradi, pet godina otvaraj. Tako se jedna investicija provlači kroz nekoliko izbornih ciklusa. Kakva je to vlast kojoj su potrebna tri mandata da rekonstruiše jednu kulturnu ustanovu? Kojoj su to vlasti potrebno dva mandata da rekonstruiše desetak ulica, i čitav mandat da izgradi jednu fontanu?

Takođe, o učincima DPS vlasti govore i brojke. Trenutno je broj stanovnika gotovo na nivou 1921. godine. Manje je građana, manje đaka, manje bračnih parova, škola, preduzetnika. Manje je fabričkih dimnjaka i zaposlenih, samo je više birača. Sve se smanjuje, samo se birački spisak povećava. To su recepti zloupotreba na kojima DPS opstaje prekrajajući izbornu volju građana.

Odbornički klub Demokrata veoma posvećeno poslednjih mjeseci radi na identifikaciji problema građana, obilazeći domaćinstva i razovarajući sa mještanima mjesnih zajednica na iznalaženju najboljih rješenja za njihovo prevazilaženje kroz djelovanje u lokalnom parlamentu.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA
 
Klub odbornika Demokrata u SO Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DPS: Sveštenstvo SPC da ne narušava sekularnost Crne Gore miješanjem u poslove koji nijesu u njegovoj nadležnosti

Nakon što je episkop mileševski SPC Atanasije pozvao odbornike u Pljevljima da sjutra glasaju za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.