sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Dr Saša Grbović, direktor Opšte bolnice: Trenutno imamo 40 postelja na Kovid odjeljenju, od čega su trenutno popunjene 24

Dr Saša Grbović, direktor Opšte bolnice: Trenutno imamo 40 postelja na Kovid odjeljenju, od čega su trenutno popunjene 24

Neposredno pred moj dolazak, 19. marta, predhodna četiri dana bila su haotičan period, gdje su u suštini imali samo ljekare sa strane koji su dolazili na po par sati, kazao je dr Saša Grbović, direktor Opšte bolnice u Pljevljima, gostujući u Jutarnjem programu RTCG.

On je kazao da bi ti ljekari odradili vizitu pregledali pacijente i produžili terapiju, tako da Opšta bolnica u tom periodu praktično nije imala ljekare u ambulanti. Direktor OB Pljevlja Saša Grbović istakao je da je poprilično bilo haotično i sa admnistartivne strane, jer jedan broj pacijeneta nije bio unešen u računarski sistem.

–Od mog dolaska na mjesto direktora nisam imao problema sa odbijanjem specijalista i specijalizanata da rade. Mislim da se više radilo o nekom strahu od ljekara specijalista hirurških specijalnosti, da se tako izrazim, drugih grana, koji u suštini nisu pozvani da liječe oboljele od Kovida, koje liječe internisti, infektolozi i u najgorim slučajevima anesteziolozi. Veliki broj pljevaljskih specijalizanata se odazvao na poziv, svi oni koji nisu imali opravdan razlog su došli i cijeli april pomažu značajno lekarima koji rade u kovidu, tako i sa administartivne strane i ja im se zahvaljujem na tome, naglaso je direktor Opšte bolnice Pljevlja.

Dr Grbović je naglasio da došlo do promjene smještajne organizacije, umjesto dva odjeljenja gdje su bili smješteni kovid bolesnici na infektivnom odjeljenju gdje je bilo desetak kreveta i vojnom stacionaru, gdje su kako je rekao uslovi bili izuzetno loši, došlo je do premještanja kompletnog odjeljenja na Interno odjeljenje. Na taj način poboljšali su se organizacioni i smještajni uslovi.

–Trenutno imamo 40 postelja, na tom odjeljenju čega su trenutno popunjene 24 postelje i svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja. Od 19. marta nijedan ljekar nije odbio da uđe u Kovid odjeljenje, svi specijalisti uključujući hirurge, urologe i ortopede svi su ulazili u kovid , kazao je dr Grbović.

Dr Grbović osim što je direktor bolnice i jedini je stalno zaposleni ginekolog u pljevaljskoj bolnici ali, kako je rekao, ova bolnica ima dobru saradnju sa drugim bolnicama, tako da obezbjeđuju i ginekologe sa strane jer to je hiruška grana i bilo bi zaista opasno da radi jedan specijalista hiruške grane sam i da je tu doktor iz Kliničkog centra Miloš Obradović.

–Izgradnja nove bolnice je velika neophodnost jer je jedina bolnica paviljonskog tipa i tužno izgleda kad se pacijenti na minus 10 moraju da vode sa internog odjeljenja na neku dodatnu radiološku dijagnostiku. U međuvremenu nastavio se proces tendera za skener, koji je takođe u kvaru i to je najstariji skener u Crnoj Gori, 2005. godište, repariran 2009. godine, za koji je proizvođač otkazao podršku prije dvije godine, tako da se nadam da ćemo sa Fondom zdravlja i Ministarstvom zdravlja obezbjediti sredstava za novi skener. Postavlja se pitanje isplativosti ulaganja sredstava u novu katodnu cijev, istakao je dr Grbović u izjavi za Jutarnji program RTCG.

Donacijom Elektroprivrede Crne Gore krenulo se i u projekat izgradnje centralnog kiseonika na Internom odjeljenju, postoje ponude od dvije firme, a pošto se radi o poslu od 5 hiljada eura takođe će se morati ispoštovati tenderska procedura.

–Pljevaljska bolnica ima hronični problem sa nedostatkom kadrova jer postoji veliki nedostatak specijalista svih grana. Na mnogim od tih grana radi samo po jedan specijalista. Veliki broj ljekara je na specijalizaciji i sa njihovim povratkom, taj problem će u velikoj mjeri biti riješen. U međuvremenu taj nedostatak rješevamo dovođenjem ljekra sa starne Bijelo Polje, Berane, Klinički centar, Opšta bolnica Nikšić, Dom zdravlja Nikšić.. To su bolnice i Domovi zdravlja koji nam u ovom trenutku daju pomoć u kadru, kazao je dr Grbović i istakao da se ne može reći da je u Pljevljima najpovoljnija situacija i za druge pacijente jer moraju da idu na readološke preglede u Bijelo Polje ili u druge ustanove. On je kazao da se ljekari trude da svima izađu u susret i odrade svoj posao maksimalno profesionalno.

Što se tiče trenutne epidemiološke situacije u Pljevljima dr Grbović smatra da građani dosta poštuju epidemiološke mjere ali brojke ne padaju,

–Tako da se iskreno pitam šta je razlog tome eto samo juče Pljevlja su imala 37 novoregistrovanih pacijenata, zaključio je dr Grbović.

 

Izvor tvpljevlja.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.