sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / DRAGAN ZUKOVIĆ, ZORAN RAONIĆ i FK “BREZNICA” OVOGODIŠNJI DOBITNICI NOVEMBARSKE NAGRADE

DRAGAN ZUKOVIĆ, ZORAN RAONIĆ i FK “BREZNICA” OVOGODIŠNJI DOBITNICI NOVEMBARSKE NAGRADE

Ovogodišnji dobitnici najvećeg opštinskog priznanja, nagrade “20. Novembar” koja se svake godine dodjeljuje povodom Dana Opštine Pljevlja su: profesor Dragan Zuković, književnik Zoran Raonić i FK “Breznica”.

Nagrada se dodjeljuje za ostvarene rezultate i dati doprinos iz oblasti: naučno istraživačkog rada, unapređenja i organizacije proizvodnje, turizma, trgovine i usluga, za umjetnička djela, za stručne i publicističke radove, kulturno prosvjetne i umjetničke aktivnosti, za fizičku kulturu i sport, za značajne rezultate koji doprinose unapređenju rada državnih organa i organa lokalne uprave i službi, kao i za druga stvaralaštva i doprinos od posebnog značaja za opštinu Pljevlja i njen razvoj.

Nagrada se dodjeljuje građanima i pravnim licima za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu i djelovanju u svim oblastima ljudskog stvaralaštva.

Nagrada se sastoji iz diplome i novčanog iznosa.

Uručenje nagrade obaviće se 20. novembra na Svečanoj sjednici povodom Dana Opštine Pljevlja.

opstina pljevlja

 

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA

Na ovogodišnji konkurs za dodjelu nagrade „20. Novembar“ pristigla su tri predloga za dodjelu nagrade za fizička lica. Predložene kandidate krasile su respektabilne biografije i značajan doprinos unapređenju ukupnog društvenog ambijenta Pljevalja i promociji našeg grada. Žiri je odlučio da ovogodišnji laureati nagrade „20. Novembar“ za fizička lica budu Dragan Zuković i Zoran Raonić.

Dragan Yukovic

Dragan Zuković rođen je u selu Glibaći kod Pljevalja 1953. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Pljevljima. Studije  matematike završio je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1977. godine, čime je stekao zvanje profesora matematike. Nedugo nakon diplomiranja zasnovao je radni odnos u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“, gdje je skoro tri naredne decenije radio u zvanju profesora matematike. Kao profesor matematike afirmisao se radom i ukupnim odnosom prema nastavi, zbog čega je bio omiljen među učenicima i kolegama. Za direktora ove vaspitno-obrazovne ustanove izabran je 2005. godine. Njegove organizatorske sposobnosti, kao i ukupan doprinos razvoju institucije široko su vrednovani, te se na poziciji direktora Gimnazije nalazio sve do septembra ove godine. Pored urođenih, kao i obrazovanjem i iskustvom stečenih pedagoško-didaktičkih kvaliteta, Zukovićeve ukupne menadžerske sposobnosti posebno su se ogledale u poboljšanom kvalitetu obrazovno-vaspitnog rada, razvoju materljalno-tehničklh uslova za savremeni način izvođenja nastave i rada u školi, kao i unapređenoj saradnji sa lokalnom zajednicom. Kao njen učenik, profesor i direktor, Dragan Zuković je najveći dio života posvetio pljevaljskoj Gimnaziji, a među sugrađanima uvijek se isticao radom, profesionalnim i ljudskim vrlinama.

Zoran Raonic

Zoran Raonić rođen je u Đurđevića Tari, a stalno je nastanjem u Pljevljima, gdje je i radio sve do penzionisanja. U domaćoj i u široj društvenoj sredini afirmisao se kao plodan i talentovan književni stvaralac. Objavio je 13 knjiga koje pripadaju različitim književnim rodovima i vrstama. Redovno sarađuje sa preko 70 listova i časopisa u našoj zemlji i inostranstvu, a poezija mu je prevedena na sedam stranih jezika. Zastupljen je u mnogim zbonicima i antologijama, među kojima su i antologije svjetske haiku poezije na francuskom, engleskom, grčkom, ruskom i našem jeziku. Njegovo stvaralaštvo nalazi se u antologijama crnogorskog i balkanskog aforizma koje su objavljene u Podgorici, Beogradu, Skoplju i Sarajevu, kao i u antologijama haikua Balkana i crnogorskog epigrama, te u više drugih panorama i izbora. Za poeziju, prozu, haiku i aforizme dobio više međunarodnih nagrada. Svojim sakupljačkim i književnim radom na usmenom narodnom stvaralaštvu Zoran Raonić je stvorio svojevrsnu hroniku Potarja i Pljevalja. O Raonićevom radu napisano je mnogo kritičkih sudova i opservacija, koji su jedinstveni u ocjeni da je njegovo djelo višestruko značajno i da posjeduje visoke umjetničke vrijednosti.

Na konkurs za dodjelu nagrade 20. Novembar pristigla su dva predloga za dodjelu nagrade za pravna lica. Žiri je odlučio da dobitnik nagrade 20. Novembar za pravno lice bude Fudbalski klub „Breznica“.

FK-BREZNICA

Fudbalski klub „Breznica“ osnovan je 2013. godine od strane entuzijasta koji su željeli da okupe mlade i perspektivne pljevaljske fudbalere i fudbalerke. Pored muške sekcije koja broji oko 200 članova okupljenih u različitim starosnim kateogorijama, klub ima i žensku sekciju koja okuplja 100 djevojaka uzrasta od 12 do 20 godina. Uspjesima ženske selekcije, FK „Breznica“ umnogome je prevazišao lokalne okvire kada je u pitanju razvoj i promocija ženskog fudbala. Neposredno po osnivanju, Ženski fudbalski klub „Breznica“ postao je član Prve ženske Fudbalske lige Crne Gore, a nedugo zatim i šampion Ž.F.L Crne Gore. Fudbalerke „Breznice“ već četvrtu godinu uzastopno igraju kvaiflkacione utakmice za Ligu šampiona Evrope za žene, a ove godine nijanse su ih dijelile od prolaska u šesnestinu finala. Više djevojaka do sada je dobilo poziv da igra za reprezentaciju Crne Gore, a Klub, njegove fudbalerke i trener već su dobitnici značajnih priznanja. Treba naglasiti da FK „Breznica“ bilježi kontinuirani napredak i da je realno očekivanje da će ženska sekcija kluba, pored pobjeda u kvalifikacionim fazama, javnost obradovati i uspjesima u višim fazama UEFA Lige Šampiona za žene. Žiri je posebno vrednovao činjenicu da su uspjesi FK „Breznica“ i ukupan napredak kluba ostvareni u ambijentu evidentne krize sporta u Pljevljima.

 

Predsjednik Žirija za dodjelu nagrade 20. Novembar dr Branko Banović

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.