četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Dupli direktor bez oglašavanja u javnosti

Dupli direktor bez oglašavanja u javnosti

Sredinom februara ove godine, prema podacima iz pljevaljske područne jedinicie Uprave za nekretnike,  žiro račun “Doganja” je po osnovu rješenja o izvršenju  blokiran na 384.151,58 evra. Deset kooperanata firme (potražuju 273.088 evra), njihov izvršni direktor Zoran Šiljak (103.416 evra) i dva lica 7.647 evra po osnovu izvršnih rješenja, preko sudskih izvršitelja, očekuju da svoja potraživanja namire iz prodaje nepokretne imovine “Doganja” na preko 13,4 hektra zemljišta na Servanovcu. Pokretna i nepokretna imovina “Doganja” se rasprodaje po osnovu sudskih presuda, priznanja direktora i neposrednom pogodbom. Iako u “Doganjama” nema prihoda niti proizvodnje tri godine blokada računa firme se povećala blizu 10 puta, sa 40 hiljada na preko 420 hiljada. Sve to su dokumentovano, kažu,  prijavljivali MUP-u, poljoprivrednoj inspekciji, ministrima poljoprivrede Milutinu Simoviću i Petru Ivanoviću, inspekciji rada, kol centru za inspekcijske poslove i finansijskoj inspekciji. Prijave su šetale od jedne adrese do druge da bi od 2014. čekali odgovor iz Specijalnog tužilaštva zbog krivične prijave protiv kooperanata- pezionera i tadašnjeg direktora  a od avgusta 2018. sa novim dokazima bila podnijeta krivična prijava protiv Zorana Šiljka i iste grupe kooperanata-penzionera.

Trogodišnja borba sedam radnika- kooperanata agrokooperative “Doganja” za pravo na rad i isto toliko vremena njihovo obraćanje javnosti i državninim institucijama na ukazivanje, po njihovim riječima, nezakonitih radnji većinskog dijela Skupštine odnosno kooperanata-penzionera i direktora nisu dali nikakve rezultate, pa se pitaju dokle seže bezakonje u Crnoj Gori.

Spisak potraživanja kooperanata-penzionera i direktora iznosi preko 380.000 evra

??

Na pokušaje novinara da dobije odgovore  od direktora „Doganja“ Zorana Šiljka na optužbe i navode radnika-kooperanata Šiljak je prošle godine izjavio kratko “da za sve što nije u redu radnici mogu da se obrate sudskim organima”. U međuvremenu, Šiljak je dodijelio sebi stambeni kredit u iznosu od 42.500 evra, obračunavo službeni put do Podgorice po 150 evra, obračunavao  sebi mjesečnu zaradu po 1115 evra evra mjesečno, tvrde radnici- kooperanti, ističući, da sve to vrijeme – tri godine, nema procesa proizvodnje u „Doganjama“.

Radnici-kooperanti tvrde da je posebno otežavajuća okolnost koja Šiljka smeta da bude direktor je njegova radna biografija (zbog pravnosnažne presude Aplacionog suda CG za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u privrednom poslovanju – na uslovnu kaznu zatvora kada je kao direktor Stambene zadruge radnika prosvjete „Solidarno“ nevršenjem svoje dužnosti oštetio firmu za 17.843,90 €). Šiljak je u “Doganjama” prijavljen na četvoročasovno radno vrijeme a isto toliko I u podgoričkoj poliklinici “Medical centar”. Uvidom u CRPS potvrđena je priča radnika-kooperanata da je Šiljak direktor u toj medicinskoj ustanovi. U Pljevlja za tri godine imenovanja nije dolazio na posao, osim što je održao 3-4 Skupštine, kažu, a u šihtama za evidenciju zaposlenih nema njegovog imena, niti je organizovao proizvodnju ali je sebi obračunao plate i izvršio blokadu imovine na 103 416 evra Agrokooperative, kako bi se naplatio, što znači da mu je plata na mjesečnom nivou bila blizu tri hiljade evra. U isto vrijeme ne vrši obračun plata za 6 radnika, i svima je dao otkaz, a troje je već sudski vraćeno. Agrokooperativa je imala 18 kooperanata od kojih se 7 protivilo , po njihovim riječima, nezakonitim odlukama Skuštine “Doganjama”, ali su uvijek bili preglasani, a nisu su bili u organima zadruge, samo su prisusrtvovali sjednicama na kojiama se donose nezakonite odluke.

stambeni kredit za Šiljka

Radnici su svoje zarade putem pravnosnažnih sudskih presuda naplatili preko javnog izvršitelja za 2015, 2016, pola 2017. a u toku je sudski postupak za zarade do 1.8.2018. godine.U maju 2018. primljen je poljoprivredni inženjer Miladinka Filipović, koja se pred radnicima prvi puta pojavljuje 10.1.2019. godine zbog vraćanja otpuštenih radnika na posao. Filipović je za zarade blokirala firmu na  4.050 evra.

– Imovina je nama data na korišćenje u skladu sa zakonom, i ako se ne koristi u skladu sa zakonom može se dati na korišćenje drugoj kooperativi – kaže radnik-kooperant Milosav Laketića, prvi direktora ZZ „Doganje“, kada je ova zadruga bila najuspješnija u Crnoj Gori, a imovinu zadruge činili su: objekti, štale, upravna zgrada, zemljište od 170 ha, farma muznih krava, koka nosilja, a proizvodili smo sjemenski i merkantilni krompir, rekao je

“Doganje” su za tri godine (od 2012. do 2015.) potrošile oko 1,2 miliona evra, od čega je 960 hiljada dobijeno od Rudnika i od prodaje zemljišta trećim licima. Mjesečna bruto  plata u Doganjama nekada je iznosila 7.000 evra, što znači da su radnici mogli da primaju 15 godina platu a da ništa ne rade. Od 2015. godine “Doganje” su dužne za poreze na plate fondu PIO ali kako nisu dostavljale obračune Poreskoj upravi nema ni duga po tom osnovu. Predmet javnosti postali su u 2016. godini od kada očekuju da naplate 800 hiljada evra za oko 11 hektara zemljišta (7,53 evra po m) od prodaje njihovog zemljišta Rudniku uglja za potrebe eksploatacije uglja. Od Poreske uprave za čitavo vrijeme njihov račun je blokiran hipotekom na iznos od 2 754,26 evra, za porez na dobit.ž

Presuda -Uslovna kazna zatvora od tri mjeseca za Šiljka

Presuda za Šiljka

U CRPS  evidentirana je, agro kooperativa “PTK” Pljevlja, za preradu mlijeka I proizvodnju sira, koja prima poštu u Podgorici,  a Zoran Šiljak je javlja kao podnosilac zahtjeva opštini Pljevlja za dobijanje ekološke saglasnosti za obavljanje te djelatnosti. U CRPS, od 2002.godine sa poslednjom promjenom 2019, evidentiran je Savez kooperativa Crne Gore, čija je djelatnost udruživanje posodavaca i poslovnih udruženja. U svom sastavu ima tri agrokooperative: bjelopoljski “Farmer”, podgorička “Mataguži” I “Andrijevica” I tri ZZ beranska “Vasojevka”, nikšićka “Župa” i “Plav”. Organi upravljanja crnogorskog Saveza kooperativa su: ovlašćeni zastupnik i predsjednik Saveza je Aleksandar Ražnatović a Zoran Šiljak, predsjednik Upravnog odbora. S obzirom na stanje i rezultate rada bivših ZZ i sadašnjih koooperativa u Pljevljima, gdje su uključeni Šiljak i Ražnatović, upitno je kakvi su uspjesi poslovanja bivših zadruga na nivou Crne Gore.

Krčmom zemljoradničkih zadruga nije se bavio ni jedan državni organ a u Zakonu o kooperativama odlučili su da naslednice zadruga kooperative imaju posebnu zaštitu države. Očegledno da ni posle četiri godine od donošenja ovog zakona niko od kupaca bivših zadruga nije organizovao kontinuiran proces proizvodnje. Uz razvoj turizma, poljoprivreda je u Crnoj Gori proglašavana za stratešku granu razvoja. Agrobudžetom je samo u ovoj godini opredjeljeno preko 52 miliona evra za razvoj poljoprivrede a jedna od mjera je da se poljoprivrednicima mlađim od 30 godina dodjeljuje po 10.000 evra bespovratne pomoći.Očigledno da je država imala načina da zaštiti zadružnu imovinu I da je mladim poljoprivrednicima uz 10.000 evra pomoći I tako zemlju stavi u funkciju proizvodnje zdrave hrane I poljoprivrednih proizvoda a ne da uvozi hranu u vrijednosti stotina miliona evra

Treći dio priče-  Zemljoradničke zadruge resurs države na poklon pojedincima

Priča je nastala u okviru projekta „Unapređivanje praksi lokalnih medija u borbi proti korupcije i organizovanog kriminala“ koji sprovodi Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM). Projekat je dijelom finansirala Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.  

V.M.Zastava SAD slikaSADlogoslika

CEDEM slika

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.