ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Duško Šarić izašao iz hotelskog biznisa

Duško Šarić izašao iz hotelskog biznisa

Hotelski kompleks “Mediteran” je vlasništvo kompanije “Spencer & Hill”, bivšeg košarkaša Nikole Pekovića…

Pljevljak Duško Šarić formalno je izašao iz hotelskog biznisa nakon što se u februaru ove godine povukao iz kompanije “Spencer & hill team” koja upravlja bečićkim hotelskim kompleksom “Mediteran”.

Duško je rođeni brat Darka Šarića, navodnog balkanskog narko-šefa, a od septembra 2019. postao je ortak vjenčanom kumu – bivšem košarkašu Nikoli Pekoviću, te su njih dvojica imali po polovinu osnivačkog kapitala u toj kompaniji.

Da je napustio biznis, “Vijesti” su se uvjerile uvidom u Centralni registar privrednih subjekata, gdje ponovo sto odsto osnivačkog kapitala ima Peković, aktuelni predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore, kao što je imao i prilikom osnivanja kompanija.

Hotelski kompleks “Mediteran” je vlasništvo kompanije “Spencer & Hill” koja je u vlasništvu Pekovića.

Kumovi su prethodnih godina uspješno preko kompanije upravljali “Mediteranom”, o čemu svjedoče bilansi uspjeha predočeni u fuinansijskim iskazima koji su uredno dostavljani Upravi prihoda i carina.

Već prve godine zajedničkog poslovanja kumovi su zaradili 737 hiljada eura od upravljanja bečićkim hotelom “Mediteran”, 2021. firma je imala pozitivan rezultat od 309 hiljada eura, dok je prošle godine takođe bila u plusu od 525 hiljada eura.

Imovina kompanije iznosi 4,3 milion eura.

Peković je preko svoje firme “Spencer & hill” kupio 2017. “Mediteran” za osam i po miliona eura. Prethodno, postao je vlasnik i dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori – budvanskog “Top Hilla” i kotorskog “Maximusa”, koje je, po sopstvenom priznanju, kupio nakon što je u firmama koje su njima upravljale uveden stečaj.

Peković i Šarić imali su planove da rekonstruišu “Mediteran”, ali i da na mjestu akva parka i garaže u okviru hotelskog kompleksa izgrade hotel sa pet zvjezdica.

Pekovićeva firma je još u avgustu 2019. podnijela zahtjev, te priložila izmijenjeno idejno rješenje, nakon što je Služba budvanskog glavnog arhitekte odbila da izda saglasnost na tri kule od po 11 i 15 spratova, koje je trebalo da niknu uz samu Jadransku magistralu, između “Mediterana” i “Splendida”. Firma je smanjila za petinu kapacitete, pa je budući hotel trebalo da ima devet spratova u dvijema zgradama.

I dok su čekali da dobiju saglanost, a Opština sa svoje strane ćutala u vezi sa tim da aminuje idejno rješenje, odlukom Vlade Crne Gore uveden je moratorijum na planski dokument, Detaljni urbanistički plan “Bečići”, čime je gradnja zabranjena. Nakon što je minulog oktobra ukinut moratorijum, nije donošena odluka o zahtjevu.

Ingerenciju na davanje saglasnosti, imajući u vidu da je riječ o objektu većem od 3.000 kvadrata, sada ima glavni državni arhitekta.

Država privremeno oduzela Imovinu Darka Šarića

Krajem januara, kako su “Vijesti” tada objavile, privremeno je oduzeta imovina članova porodice Darka Šarića u Crnoj Gori, zbog sumnje da je stečena kriminalnom djelatnošću.

To su ovdašnje pravosudne vlasti uradile na zahtjev kolega iz Srbije u predmetu protiv navodnog balkanskog narko-šefa i njegove ekipe – zbog teškog ubistva, stvaranja kriminalne organizacije, šverca droge, ilegalnog držanja oružja, izazivanja opšte opasnosti, zloupotrebe službenog položaja…

Sutkinja Suzana Mugoša donijela je rješenje o privremenom oduzimanju te milionski vrijedne imovine.

Šarić je uhapšen u aprilu prošle godine u Beogradu, nekoliko mjeseci nakon što je pušten da se brani sa slobode u sudskom procesu za šverc kokaina.

Terete ga i da je iz Istražnog zatvora, preko kriptovane telefonske Skaj aplikacije, organizovao međunarodni šverc droge, ubistva saradnika i suparnika iz drugog klana, ali i zastrašivanje svjedoka u postupku koji se godinama vodi protiv njega zbog pranja novca i krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Postupajući po zamolnici kolega iz Srbije, Viši sud je na zahtjev crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje su u vlasništvu njegove kćerke Nikoline Šarić, brata Duška Šarića i sestre Danijele Šarić.

To je učinjeno na osnovu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

U evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu, zabrana raspolaganja i korišćenja nad tim nepokretnostima upisana je 11. januara.

Dušku Šariću tim rješenjem 11. januara blokirano je desetak poslovnih prostora površine od oko 700 kvadratnih metara, dvorište poslovne zgrade, porodična stambena zgrada površine 61 kvadrat, nestambeni prostor površine 49 kvadrata, garsonjera isto tolike površine, dvije sobe…

Blokada je stavljena i na dvorište površine 423 kvadrata, neplodno zemljište površine 384 kvadrata, zatim i na dvorište površine 136 kvadrata, porodičnu zgradu u kojoj su poslovni i stambeni prostori, njivu od 422 kvadrata…

Rješenjem suda blokirana je imovina upisana na preduzeće “Level ing” – njiva od 481 kvadrat, livada površine 4.495 metara kvadratnih, neplodno zemljište površine 37 kvadrata, poslovne zgrade u vanprivredi površine 478 i pomoćnu zgradu od 43 kvadrata, kao i dvorište površine 289 kvadrata.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.