sreda , jul 15 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Džomić: Sprema se politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti

Džomić: Sprema se politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti

„OČEKUJEM JOŠ GORA RJEŠENJA“

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Velibor Džomić saopštio je večeras da sprema se neviđena ideologizacija i politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti.

On je to rekao komentarišući to što je Vlada Crne Gore utvrdila inovirani tekst Predloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

„Lično, očekujem još gora rešenja u tzv. inoviranom tekstu Predloga zakona od onih koja su se 16. maja našla u Predlogu zakona. Nisam prorok, ali se vidi da se sprema do sada neviđena ideologizacija i politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti“, kazao je Džomić.

On je istakao da u ovom momentu u MCP imaju samo javnu informaciju o utvrđivanju „inoviranog“ Predloga zakona i izjavu potpredsjednika Vlade, Pažina, ali ne i, kako su ga krstili, „inovirani“, Predlog zakona tako da sadržaj teksta Predloga zakona nije moguće sada komentarisati.

„Pravni savjet Mitropolije i Eparhije Budimljansko-nikšićke je 27. novembra zvanično dostavio Vladi Primjedbe na Predlog zakona. U tom tekstu su na 92 stranice pravno, činjenično i civilizacijski osporavane brojne odredbe Predloga zakona. Odgovor na te Primjedbe, kao ni na one na Nacrt zakona od 2015. godine, nismo dobili. Nisam siguran ni da su ih pročitali“, kazao je Džomić.

On je rekao da od dijaloga, nije bilo ni ”d” osim jednog sastanka 26. novembra u Mitropoliji na kome su predstavnici Vlade na čelu sa potpredsjednikom Pažinom uslovljavali razgovor i pokušali da ga svedu isključivo na preporuke iz mišljenja Venecijanske komisije.

džomić
foto: Svetigora.com
„Jasno smo ukazali da smo za dijalog, ali da se preporuke Venecijanske komisije odnose samo na neusklađenost Predloga zakona sa međunarodno-pravnim aktima. Iznijeli smo i stav koji Pažin i njegovi saradnici nisu htjeli da čuju, a to je da smatramo da je Predlog zakona u suprotnosti sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore i da se i o tome mora voditi dijalog“, poručio je Džomić.

 

On je kazao i da su predložili i da se otvori dijalog o restituciji i obeštećenju za oduzetu crkvenu i imovinu drugih vjerskih zajednica poslije Drugog svjetskog rata.

Izvor: Vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Zastava-1 auto litija PV

Pljevljaci autolitijom proslavili Dan državnosti i Dan ustanaka protiv fašizma

Oko 20 sati krenula je autolitija prema gradu iz pravca Trlice. Pljevljaci uz tradicionalne trobojke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *