ponedeljak , maj 25 2020
Početna / Vijesti / Ekonomija / EIB obezbjedila 5,2 milijarde evra za zemlje izvan Evropske unije u cilju ublažavanja posledica pandemije Covid-19

EIB obezbjedila 5,2 milijarde evra za zemlje izvan Evropske unije u cilju ublažavanja posledica pandemije Covid-19

 

Grupa Evropske investicione banke obezbediće zemljama izvan Evropske unije 5,2 milijardi evra u okviru svog paketa podrške otklanjanju posledica pandemije Covid-19. Sredstva su dio šireg paketa pomoći za 100 zemalja izvan EU koje je danas (8.aprila) najavila Evropska unija i njen „Tim Evropa“, a koja su podržana garancijama iz budžeta EU. EIB kreditima želi da omogući efikasniji odgovor vlasti na pandemiju jer se očekuje da će pandemija Covid-19 imati negativne posledice i na buduće investicije u javnom sektoru, pružiće podršku zdravstvu, regionalnoj trgovinskoj razmeni i teško pogođenim sektorima poput turizma i hotelijerstva. Cilj je sačuvati radna mesta i životni standard građana koji rade u sektorima koji su najteže pogođeni negativnim ekonomskim i društvenim posledicama pandemije, i biće ispraćena dodatnim dugoročnim finansiranjem zdravstvenog i privrednog sektora, u skladu sa potrebama.

Ubrzano finansiranje će biti dostupno u zemljama u kojima EIB već posluje, što uključuje i sve zemlje Zapadnog Balkana. Zemljama Zapadnog Balkana biće dostupna i tehnička podrška i ekspertiza za bržu pripremu investicionih projekata.

-Ubrzano finansiranje i ciljana tehnička pomoć obezbeđena za 100 zemalja izvan EU kao deo paketa pomoći koji je obezbedio „Tim Evropa“; EIB grupa obezbediće po ubrzanoj proceduri kratkoročnu podršku investicijama zdravstvo i privredu u zemljama Zapadnog Balkana; Veća podrška privrednicima i malim i srednjim preduzećima pogođenim pandemijom, navodi se u saopštenju za javnost Gordane Kovačević iz EIB.

“Pandemija Covid-19 pogodila je mnoge zemlje i za sobom će ostaviti ozbiljne ekonomske posledice. Biće izgubljena radna mesta i sa njima mogućnost ljudi da podmiruju osnovne životne potrebe. U ekonomski ranjivijim zemljama kriza će najviše pogoditi preduzetnike, ali i uvećati javni dug. Našim partnerima izvan EU želimo da pokažemo da je Evropa uz njih onda kada im je potrebna. Kao deo „Tima Evrope”, EIB Grupa će u nedeljama pred nama obezbediti konkretnu podršku za nove investicije u zdravstvo i privredu u zemljama izvan EU.  U saradnji sa Evropskom komisijom, zemljama članicama EU, kao i evropskim i ostalim multilateralnim finansijskim institucijama omogućićemo javnom i privatnom sektoru lakši pristup finansijama koje će im biti neophodne da prevaziđu posledice pandemije”, izjavio je Werner Hoyer, predsednik Evropske investicione banke.

 

Potpredsednik EIB-a Dario Scannapieco koji je u EIB Grupi zadužen za aktivnosti na Zapadnom Balkanu izjavio je: „Pandemija Covid-19 suočila je svet sa ekonomskim izazovima kakvi nisu viđeni u novijoj istoriji. Kao deo zajedničkog napora Evropske unije i njenog „Tima Evrope“ da se ponudi konkretan i efikasan odgovor za ove izazove, EIB je pripremio paket mera hitne podrške zemljama Zapadnog Balkana i to najpre lokalnim malim i srednjim preduzećima i zdravstvenom sistemu. Želimo da uradimo sve što možemo i pomognemo da se sačuvaju ljudski životi, radna mesta i plate građana Zapadnog Balkana. Razmere kriza zahtevaju evropsko jedinstvo i solidarnost EIB Grupa je ponosna što je u prilici da konkretnom podrškom pomogne ublažavanje ekonomskih efekata pandemije Covid-19 na Zapadnom Balkanu.“

Evropska investiciona banka (EIB) je institucija Evropske unije za dugoročno kreditiranje koja je u vlasništvu njenih članica. Omogućuje dugoročno finansiranje za stabilne investicije čime doprinosi ostvarenju ciljeva EU.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EKO TIM

Eko-tim: Novim zakonom o energetici moraju se zaustaviti podsticaji za male hidroelektrane

  Podgorica – U jeku globalne krize i najvećeg javnozdravstvenog izazova s kojim se Crna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *