četvrtak , avgust 6 2020
Početna / Vijesti / Politika / EK:Od Crne Gore očekujemo efikasniju zaštitu ljudskih prava i usklađivanje sa pravnom tekovinom EU

EK:Od Crne Gore očekujemo efikasniju zaštitu ljudskih prava i usklađivanje sa pravnom tekovinom EU

Saopštenje za javnost

Nakon režimsko-medijskog napada na prvu aktivnost udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska, na postavljanje bilborda: „NE DAMO SVETINJE!“, na adresu našeg udruženja stigao je odgovor Evropske komisije na dopis koji smo im poslali sredinom ovog mjeseca.

Šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Tomas Hajlajter odgovorio je na dopis koji je, na više adresa u Evropskoj uniji poslao Vladislav Bojović, direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska, povodom progona vjekovne Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i diskriminacije Srba i govornika srpskog jezika.

U ime svojih kolega i u svoje ime, Hajlajter se zahvalio na dopisu u kojem se Evropska komisija obavještava o položaju srpskog naroda i vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. U odgovoru je navedeno da Evropska komisija pažljivo prati sva pitanja koja se odnose na vladavinu zakona kao presudnog elementa za pristupanje Evropskoj uniji. Naglašeno je da se od Crne Gore očekuje efikasna zaštita ljudskih prava i usklađivanje sa pravnom tekovinom Evropske unije i međunarodnim standardima o ljudskim pravima. Saopšteno je da Evropska komisija pažljivo prati situaciju nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da je više puta ohrabrivala sveobuhvatan dijalog svih relevantnih strana o ovom osjetljivom pitanju.

Uz zahvalnost što smo im, kao udruženje, skrenuli pažnju na našu zabrinutost i stavove, naglašeno je da će Evropska komisija pružiti ocjenu napretka Crne Gore u ovoj oblasti i po ovim pitanjima u svom godišnjem paketu proširenja, u kojem se procjenjuje napredak zemalja koje žele da postanu članice Evropske unije, kao i nedostaci u pogledu ispunjavanja kriterijuma za članstvo.

Udruženje Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija i Republika Srpska

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

litija-u-podgorici-10-830x0-830x0

Mitropolija: Crkva nikome nije dala blagoslov, molimo da se prestane sa zloupotrebom našeg imena u skupljanju potpisa za izbore!

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve nije dala blagoslov, niti daje podršku bilo kojoj političkoj organizaciji, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *