četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Ekskurzije tek na proljeće

Ekskurzije tek na proljeće

Maturske i polumaturske ekskurzije, gotovo je izvjesno, neće biti realizovane početkom naredne školske godine, kako je uobičajeno, potvrđeno je Pobjedi iz uprava škola sa kojima su razgovarali. Razlog je aktuelna epidemiološka situacija, a svako postupanje po ovom pitanju biće, kako navode, usklađeno sa preporukama zdravstvenih vlasti.

Najveći broj škola, kako je rečeno, obustavio je i postupke sprovođenja javnih nabavki za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje ekskurzija, dok je jedan broj vaspitnoobrazovnih ustanova ovaj postupak sproveo, uz najavu da će ekskurzije najvjerovatnije biti realizovane na proljeće, sljedeće kalendarske godine, ukoliko uslovi to dozvole.

Iz Ministarstva prosvjete ističu da je u ovom trenutku nezahvalno govoriti o mogućnostima održavanja maturskih i polumaturskih ekskurzija, s obzirom na to da je, iako za sada stabilna, epidemiološka situacija neizvjesna.

Proljeće je svakako period kada škole sprovode tendere za maturske i polumaturske ekskurzije na koje učenici obično putuju početkom školske godine. Kako do početka godine ima još gotovo tri mjeseca, škole će imati vremena da, bez obzira na fazu u kojoj se nalaze tenderi vezani za ekskurzije, korake usklade sa preporukama Instituta za javno zdravlje i u najboljem interesu djece, odnosno očuvanja njihovog zdravlja”, saopšteno je iz ovog resora.

Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić“, kako ističe direktor Darko Vukčević, nije sprovela procedure javnih nabavki, odnosno izbora najpovoljnijih ponuđača za izvođenje ekskurzije. Procedure se, napominje, obično sprovode u martu, a ekskurzije realizuju početkom školske godine.

“Naša škola je za sada, u dogovoru sa Savjetom roditelja, odložila ekskurziju uz mišljenje da bi mogla biti održana onda kada se za kompletnu proceduru u vezi sa tenderom i realizacijom stvore povoljni, i po zdravlje učenika, bezbjedni uslovi”, kazao je Vukčević.

On ističe da su o situaciji u vezi sa ekskurzijom obaviješteni i roditelji i učenici.

“Njihova reakcija je očekivana, tj. svjesni su da je do odlaganja došlo zbog pandemije, te da je zdravlje djece na prvom mjestu”, kazao je direktor ove podgoričke škole.

Za razliku od Trgovinske, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović” je sprovela proceduru javne nebavke, u skladu s kojom je izabran najpovoljniji ponuđač za izvođenje ekskurzije, međutim, kako ističe direktorica Dijana Vujačić, uprava smatra da je „ekskurziju najbolje eventualno realizovati u narednoj kalendarskoj godini, ali samo ukoliko epidemiološka situacija bude povoljnija”.

“Škola je preduzela sve neophodne aktivnosti, koje se najviše odnose na komunikaciju s učenicima i roditeljima, a povodom izvođenja maturske ekskurzije, zbog situacije koju je izazvala pandemija. Učenici i roditelji vrlo savjesno sagledavaju okolnosti i poštovaće sve preporuke nadležnih u vezi sa sprovođenjem ekskurzije. Važno je napomenuti da je za kvalitetnu realizaciju neophodan pripremni rok, te smatramo da je ekskurziju najbolje eventualno realizovati u narednoj kalendarskoj godini”, kazala je Vujačić.

Tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju maturske ekskurzije obustavila je i podgorička gimnazija.

“Maturska ekskurzija će biti održana čim se steknu objektivni uslovi zato, uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje, prateći situacij u sa korona virusom u našoj zemlji i naravno zemljama koje su odabrane kao destinacije”, kazala je direktorica škole Zoja Bojanić-Lalović.

Izvođenje polumaturske ekskurzije će, kako je rečeno u Osnovnoj školi „Oktoih” isključivo zavisiti od epidemiološke situacije u zemlji i svijetu. Ova škola je sprovela tenderske postupke na vrijeme, međutim ekskurzija se za sada odlaže.

“Ekskurzija ne mora biti realizovana u septembru, cijenimo da je odličan period za njeno izvođenje i proljeće, tako da se nigdje ne može zakasniti. Roditelji se još nijesu zvanično interesovali za ekskurziju, što je sasvim realno, s obzirom na to da djeca ne dolaze u školu od 16. marta. Svakako o svim budućim planovima i koracima dogovaraćemo se sasavjetom roditelja, s obzirom na to da sa roditeljima imamo odličnu saradnju. Sve naredne korake pravićemo u skladu sa preporukama nadležnih institucija”, kazala je direktorica Mirjana Radulović.

Dugogodišnja praksa u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić” je bila da se polumaturske ekskurzije organizuju tokom maja, međutim, kako navode, generacija 2019/20. je prva koja je, na zahtjev Savjeta roditelja, imala polumatursku ekskurziju u septembru, „što se, u ovoj situaciji, pokazalo kao dobar korak, pa naši učenici nijesu ostali uskraćeni ni za ekskurziju”.

“Što se tiče naredne školske godine, „postupak sprovođenja i organizacije nijesmo i nećemo pokretati za septembar. Ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija, tu stavku iz plana javnih nabavki prenijećemo za novu budžetsku godinu te, po pravilniku, sprovesti u maju”, potvrdila je direktorica ove škole Svetlana Drobnjak.

Škola „Vladimir Nazor” nije sprovela proceduru za realizaciju polumaturske ekskurzije, a kako su kazali, zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, naredne korake praviće u skladu sa preporukama nadležnih zdravstvenih institucij a i u do govoru sa Savjetom roditelja.

“Procedura izbora najpovoljnijeg ponuđača za organizovanje polumaturske ekskurzije vrši se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a tender se raspisuje obično tokom maja, tako da već krajem juna, po završetku tenderske procedure imamo izabranognajpovoljnijeg ponuđača. Polumaturske ekskurzije u našoj školi organizuju se obično u posljednjoj sedmici septembra”, rečeno je iz ove podgoričke osnovne škole.

Izvor: Pobjeda

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prekomjerna upotreba antibiotika, region drži neslavni rekord

Prekomjerna i neadekvatna upotreba antibiotika predstavlja veliki problem po javno zdravlje, upozoravaju stručnjaci. Kao posljedica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.