nedelja , jun 7 2020
Početna / Vijesti / Kultura / Emisije o srpskom jeziku, kulturi i istoriji

Emisije o srpskom jeziku, kulturi i istoriji

Projekat potiskivanja srpskog jezičkog, kulturnog i istorijskog identiteta, tj. preidentifikacije (po imenu države) cjelokupnog srpskog nasljeđa u današnjoj Crnoj Gori, najneposrednije se i najefikasnije sprovodi preko obrazovnog sistema, tj. školskih programa i ideološki koncipiranih udžbenika, posebno onih za jezik, književnost i nacionalnu istoriju, navodi se u saopštenju za javnost Srpske televizije (SRTV) koja je najavila emitovanje obrazovnih emisija radnim danima (od 31.marta) Srpski na srpskom (u 15 sati) i Srpsko nasleđe (18sati). Navode da je izbačeno je preko četrdeset srpskih pisaca, među kojima i Sv. Sava, utemeljivač srpske književnosti, pismenosti i duhovnosti, čime se jasno poručuje da u Crnoj Gori nema mjesta ni svemu onome što u svijesti većine njenih građana, predstavlja Sv. Sava, pa ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

-Beskrajan niz proizvoljnih, nenaučnih, netačnih i tendencioznih informacija, koje sretamo u tim udžbenicima, kao i način njihovog plasiranja, imaju za cilj jednostrano, ideološko oblikovanje svijesti mladih generacija i njihovog emotivnog, saznajnog i uopšte intelektualnog usmjeravanja prema vrijednostima koje se ne temelje na istorijskom, kulturnom i duhovnom nasljeđu stvorenom na srpskom jeziku i u srpsko-pravoslavnom civilizacijskom kontekstu, što jasno ukazuje ne samo na prozelitističke nego i kulturocidne težnje njihovih autora da se, možda i u nekoj doglednoj budućnosti, srpsko nasleđe u potpunosti potisne iz Crne Gore.Ti udžbenici ne samo što su ideološki koncipirani, sa naglašenim lokal-šovinističkim sadržajima nego su i izrazito kulturocidnog karaktera, piše u saopštenju SRTV i navodi primjer da ni u jednoj ovdašnjoj čitanci, kako za osnovne tako i za srednju školu, sve do četvrtog razreda gimnazije, nema nijednog književnika rođenog na prostoru današnje Crne Gore koji je identifikovan kao srpski književnik, što je poruka da „ako nema srpskih pisaca u Crnoj Gori, onda u njoj nema ni srpskog jezika, ni srpskog naroda, niti ih je kada bilo“.

Kao odgovor na te zloćudne namjere, navodi SRTV, pripremili su obrazovne emisije kako bi zainteresovanim učenicima nadoknadili ono što im uskraćuje Ministarstvo prosvjete „zloupotrebljavajući obrazovni sistem“ a to su nastavni sadržaji iz srpskog jezika, srpske književnosti, kulture i istorije „za koje se najdublje vezuju kolektivna osjećanja baštinika srpskog nacionalnog, kulturnog i istorijskog identiteta“.

Srpska TV

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Manastir Dubocica

Vjernici u crkvi za Vasilijevdan- Mir u mojoj duši i mir u cjelom svijetu

Danas je radost obasjala srca pravoslavnih vjernika jer su po prvi put mogli da prisustvuju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *