četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / EPCG cijenu za svoje akcije spustila za 15 odsto

EPCG cijenu za svoje akcije spustila za 15 odsto

Nominalna vrijednost akcije je 6,5 eura, ali sada na berzi vrijede oko 3,5 eura. Posljednji put su kupovane po cijeni od preko sedam eura 2009. godine.

Elektroprivreda je objavila novi poziv za prodaju sopstvenih akcija po cijeni nižoj za 15 odsto u odnosu na ponudu na prethodnom pozivu na koji se nije javio nijedan ponuđač.

Nova cijena po akciji je 7,33 eura, a prethodna je bila 8,63 eura.

To znači da cijeli paket od 11,8 miliona akcija ili 10 odsto kompanije nude za 87 miliona eura. Vlasništvo nad 10 odsto akcija, značilo bi i mjesto u odboru direktora državne kompanije.

Rok za dostavljanje ponuda je do 10 časova 12. avgusta.

EPCG je ove akcije stekla 26. septembra 2019. godine kada je novcem kompanije od 52,8 miliona eura isplaćen dio akcija koje je do tada imala italijanska kompanija A2A.

Za ovaj novac EPCG je tada dobila vlasništvo nad 11,8 miliona svojih akcija. Prema Zakonu o privrednim društvima, kompanija sopstvene akcije može posjedovati najduže tri godine i prije isteka tog roka ih mora prodati ili poništiti, a rok ističe 26. septembra ove godine.

Ukoliko akcije ne budu prodate do tog roka, kompanija će ih morati poništiti što bi uticalo na smanjenje kapitala od 77 miliona eura. S obzirom da sada od objave poziva do roka za predaju ponuda ima osam dana, postoji dovoljno vremena da se poziv oglasi i treći put ako ne ni sada ne bude ponuđača.

Nominalna vrijednost akcije je 6,5 eura, ali sada na Montenegro berzi vrijede oko 3,5 eura. Posljednji put su kupovane po cijeni od preko sedam eura u periodu takozvanom ekonomskog buma, prije krize iz 2009. godine. Najveću vrijednost od 11,3 eura imale su u aprilu 2007. godine.

Kompanija sada stabilno posluje, a za prošlu godinu je ostvarila neto profit od 47 miliona eura zbog izvoza viška električne energije po visokim cijenama. Sada je u problemima jer zbog suše i male proizvodnje iz hidroelektrana mora da uvozi značajne količine električne energije procjenjene na 100 miliona eura za jul, avgust i septembar.

Prema uslovima javnog poziva, pravo učešća imale su energetske kompanije instalisanih kapaciteta od najmanje hiljadu megavata (MW) ili sa osnovnim kapitalom od minimum 500 miliona eura, kao i investicioni fondovi koji se kotiraju na organizovanom tržištu kapitala, imaju pozitivan finansijski rezultat u posljednje tri godine, kapital od najmanje milijardu eura i ulaganje u energetski sektor od minimum 100 miliona u posljednjih pet godina.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je nakon neuspjeha prvog poziva kazao da bi trebalo izbjeći varijantu poništenja akcija i time smanjenja kapitala kompanije.

On je tada kazao da želi da podsjeti na neke, kako je rekao, vrlo maliciozne komentare prisutne u dijelu javnosti, a kojima je potencirana navodna namjera rukovodstva kompanije da, mimo svojih ingerencija, naznačeni fond akcija proda ili maltene pokloni Elektroprivredi Srbije (EPS).

”Cijenim da bi bilo poželjno ukoliko bi pojedinci, skloni ovakvim istupima, pokušali da obogate svoje znanje kroz upoznavanje sa zakonskim normama te da, ukoliko je moguće, načine razliku između sopstvene političke orijentacije i profesionalnog odnosa prema pitanjima iz domena privrede, konkretno onima koja se odnose na poslovanje EPCG”, poručio je Đukanović.

Prema informacijama “Vijesti”, EPS se tada nije ni interesovao za kupovinu.

Tokom prethodnog javnog poziva, EPCG se javio samo jedan ozbiljan investitor i sa kojim je razgovarano, a to je bila kompanija “Shanghai Electric Power”, većinski vlasnik vjetroparka “Možura” i koja se pominje u istoimenoj korupcionaškoj aferi na Malti koju istražuje i crnogorsko tužilaštvo. G. K.

Izvor-vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rast potražnje za ugljem dobar za štednju struje

Radovi na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja su uveliko krenuli, a od toplifikacije Pljevalja se ni …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.