utorak , 9 avgusta 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / EPCG dobila koncesije za gradnju mini hidrocentrale „Otilovići“

EPCG dobila koncesije za gradnju mini hidrocentrale „Otilovići“

Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo kapitalnih investicija odbobrila je koncesiju za korištenje vode iz akumulacije “Otilovići” za izgradnju male hidroelektrane za koju bi godišnji prihod po trenutnim cijenama iznosio  oko 7 miliona evra

Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, objavio je informaciju na svom fejsbuk profilu,   najavljujući da će prvo će biti izgrađena rasvjeta oko brane.

Ranije je saopšteno da bi planirana investiciona ulaganju u gradnju mini hidrocentrale iznose blizu pet miliona evra a  izgradnja  30 mjeseci. Očekivana godišnja proizvodnja planirana je na 11,40 GWh. Trenutno cijena jednog MWh (megavat sata), na svjetskoj berzi oko 600 evra znači da bi mHE “Otilovići” godišnje proizvodila struje u vrijednosti blizu sedam miliona evra.

Rad mHE niučemu ne mijenja već ranije određen režim rada akumulacije od strane nadležnih organa vodoprivrede. Analize pokazuju da je ovaj projekat ekološki stabilan, jer će svi objekti projektovanog sistema biti skladno uklopljeni uz već postojeće energetske objekte i u ekološko okruženje, a potom i radovi koji neće bitno izmjeneti sadašnji izgled, niti uticati na samu akumulaciju i dalji tok Ćehotine. Takođe izgradnjom ove mHE neće biti ugrožen živi svijet u samom jezeru i Ćehotini, jer će raditi tokom cijele godine.

 

Mala hidroelektrana gradiće se na postojećoj akumulacije koja je napravljena, 1982. godine, za potrebe rada TE “Pljevlja” i koristiće vodu iz vještačkog jezera ukupne zapremine 18.000.000 m3, odnosno korisne zapremine 13.000.000 kubika vode. Zahvat vode za potrebe TE je uzvodno od brane na lijevoj obali na koti 820mnm, a dovod vode do TE vrši se cjevovodom prečnika 800mm, na koji su priključeni i gradski vodovod i drvni kombinat Vektra-Jakić. Ukupna potrošnja vode svih pomenutih potrošača kreće se oko 0,62m3 /s. Za vrijeme gradnje TE „Pljevlja“ , za potrebe snabdjevanja njenog tehnološkog procesa vodom, na rijeci Ćehotini, 7km jugoistočno od Pljevalja, izgrađena je lučno-betonska brana visine 59 m sa pratećim objektima.

Sugrađani su pozdravili gradnju novog energetskog objekta a nisu izostali ni predlozi.

„Mislim da je sve ovo što radite sjajno. Predlažem , ako ima mogućnosti i ako možete malo da pomognete, da se asfaltira prilaz meandrima kroz Gačevića dolinu ili dio kroz selo. Velika se prašina diže prilikom prolaza automobila. Svakako tu bi i lokalna uprava trebala da se uključi. Svesni smo da se radi o ozbiljnoj turističkoj atrakciji pa svako uređenje je korak boljem. Mi iz Gačevića doline smo spremni na svaku saradnju“, navodi dr Milomir Gačević.

lEGALIS MENADRI

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Počeli radovi na pješačkoj stazi iza Doma kulture

Lokalno građevinsko preduzeće „Ving“ sklopilo je ugovor u oktobru prošle godine sa opštinom Pljevlja oko poslova na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.