utorak , 23 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / EPCG moraće da isplati novac mještanima Zbljeva

EPCG moraće da isplati novac mještanima Zbljeva

EPCG ĆE MORATI DA OTKUPI PREOSTALI DIO NEPOKRETNOSTI OD DESETAK MJEŠTANA SELA ZBLJEVO

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) moraće da otkupi preostali dio nepokretnosti od desetak mještana pljevaljskog sela Zbljevo, nakon što je Ministarstvo finansija odbilo žalbu kompanije na rješenje Područne jedinice Uprave za nekretnine u Pljevljima, prenose Vijesti.

EPCG je uložila žalbu na rješenja donesena za desetak mještana, a koja se odnosi na primjenu člana 8 Zakona o eksproprijaciji. Tim članom Zakona ostavljena je mogućnost mještanima da traže da im se otkupi cjelokupna imovina, “ako se prilikom eksproprijacije jednog dijela nepokretnosti utvrdi da vlasnik nema ekonomskog interesa da koristi preostali dio nepokretnosti, odnosno ako je zbog toga na preostalom dijelu nepokretnosti onemogućena ili bitno otežana njegova egzistencija”.

Ranije je od tih vlasnika oduzet dio imanja u zoni od 300 metara od deponije Maljevac, gdje Elektroprivreda godinama odlaže pepeo i šljaku koja nastaje kao nus produkt rada Termoelektrane Pljevlja.

U rješenju Ministarstva, dostavljenom vlasnicima nepokretnosti koji su tražili primjenu pomenutog člana Zakona, navedeno je da je Uprava za nekretnine pravilno utvrdila činjenično stanje i da je ono zasnovano na nalazu i mišljenju komisije vještaka.
Iseljavanje nekada jednog od pitomijih pljevaljskih sela pokrenutno je kako bi EPCG mogla da nastavi da koristi i fazno rekultiviše deponiju Maljevac.

Deponija Maljevac i selo u pozadini
Deponija Maljevac i selo u pozadini (Foto: Goran Malidžan)

 

U žalbi Ministarstvu finansija, EPCG je navela da je nalaz komisije vještaka, građevinske, poljoprivredne i šumarske struke, nejasan, nepotpun, paušalan i da obiluje brojnim nedostacima.

U EPCG tvrde da se predmetne nepokretnosti nalaze izvan pojasa od 300 metara od spoljne ivice deponije i da im nije jasno kakav uticaj izvođenje radova na kaseti III na deponiji Maljevac može imati na predmetne nepokretnosti.

“Komisija vještaka nije utvrdila da vlasnici nisu imali ekonomskog interesa da koriste preostale nepokretnosti, odnosno da je na preostalom dijelu nepokretnosti onemogućena ili bitno otežana njihova egzistencija, niti su odluku o ovoj upravnoj stvari potkrijepili valjanim dokazima“, navodi se između ostalog u odbijenoj žalbi EPCG.

I Upravni sud imaće posla?

Iz EPCG su “Vijestima” saopštili da su dobili rješenja Ministarstva finansija.

“Rješenja su konačna, odnosno izvršna, što znači da se na ista više ne može izjavljivati žalba u upravnom postupku. Međutim, Elektroprivreda Crne Gore i raniji vlasnici, kao stranke u postupku imaju zakonsko pravo da pokrenu upravni spor, odnosno da ustanu sa tužbom pred Upravnim sudom Crne Gore, radi poništenja rješenja Ministarstva finansija. Nadležni organizacioni djelovi Elektroprivrede Crne Gore će nakon sagledavanja rješenja Ministarstva finansija, osnovanosti, svrsihodnosti, potrebe i hitnosti daljih radova, te ostalih potrebnih analiza, donijeti odluku o daljem korišćenju pravnih sredstava, odnosno odlučiti u kojim predmetima će koristiti svoja zakonska prava, te ustati sa tužbama pred Upravnim sudom”, navodi se u odgovoru Sektora za korporativnu komunikaciju EPCG.

Vlasnici nepokretnosti, koji su tražili primjenu člana Zakona, takav stav EPCG smatraju bahatim i neodgovornim prema mještanima koje su, kako navode, godinama ugnjetavali.

“Oni smatraju da mi treba da ostanemo da živimo na ostatku imanja za koje je Komisija, sastavljena od stručnjaka, utvrdila da nemamo ekonomskog interesa da koristimo preostale nepokretnosti”, kazao je “Vijestima” jedan od vlasnika.

Vlasnici tvrde da je EPCG do sada dva puta eksproprisala djelove njihovih imanja uzimajući im najplodniju zemlju.

“Sada su nam ostavili praktično samo pašnjake i tvrde, ne uvažavajući struku, da tu možemo da živimo. To je neodgovorno i nepošteno sa njihove strane da nas tjeraju da živimo pored deponije”.

Iz EPCG su saopštili da se postupak eksproprijacije odvija zadovoljavajućom dinamikom i da je do sada postupak okončan za oko 45 odsto domaćinstava.

Neki od mještana već su napustili selo, a pojedini su preselili u druge opštine.

“Do sada je sa računa depozita Ministarstva finansija, na ime naknade za eksproprisane nepokretnosti i troškove preseljenja ranijim vlasnicima isplaćeno oko 3.000.000 eura. Eksproprijaciju preostalog dijela nepokretnosti nije tražilo oko 50 odsto domaćinstava. Jedan dio ranijih vlasnika nije bio zadovoljan ponuđenom naknadom za eksproprisane nepokretnosti, pa su predmeti ustupljeni Osnovnom sudu u Pljevljima radi utvrđivanja naknade za eksproprisane nepokretnosti u vanparničnom postupku, i postupci u toku”, odgovorili su Vijestima iz EPCG, ne navodeći koliko mještana nezadovoljnih ponuđenom cijenom vodi sudske sporove.

Za eksproprijaciju više od 7,7 miliona

Tvrde da je vlasnicima ponuđena pravična tržišna naknada, utvrđena u svemu u skladu sa Akcionim planom preseljenja koji je usaglašen sa Zakonom o eksproprijaciji i koga su prihvatili eksperati Svjetske banke.

“EPCG kao investitor projekta ‘Nastavak korišćenja i fazna rekultivacija deponije Maljevac’ i kao društveno odgovorna kompanija, nastaviće da postupa u svemu u skladu sa Akcionim planom preseljenja i Zakonom o eksproprijaciji, te vlasnicima nepokretnosti, koje će se eksproprisati, platiti sve naknade, u svemu kako to odrede nadležni državni organi”.

Navode da u ovom obimu nisu sprovodili eksproprijaciju još od izgradnje velikih infrastrukturnih objekata prije 40-ak godina.

Za eksproprijaciju nepokretnosti mještana sela Zbljevo, EPCG će izdvojiti više od 7,7 miliona eura.

Mještani Zbljeva ranije su kazali da EPCG zemljište otkupljuje po cijeni od 7,36 eura, a kuće, zavisno od tipa gradnje, od 180 do 500 eura po metru kvadratnom.

Cijene je utvrdila Komisija vještaka.

Proširivanjem deponije stvoriće se uslovi za odlaganje pepela i šljake u narednih 70 mjeseci.

Više od 30 godina trajala je borba mještana Zbljeva za zdravu životnu sredinu. Zbog velikog zagađenja, posebno tokom vjetrovitih dana, više puta organizovali su blokadu deponije, a nerijetko policija je privodila mještane koji su tražili čistiji vazduh i bolje uslove života.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.