subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / EPCG neće ničim ugroziti poslovanje Rudnika

EPCG neće ničim ugroziti poslovanje Rudnika

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin tvrdi da kompanija na čijem je čelu neće učiniti ništa što bi ugrozilo poslovanje Rudnika uglja u Pljevljima. Najavio je i nove investicije u EPCG, navodeći kako je riječ o kompaniji koja je lokomotiva razvoja.

Govoreći o Termoelektrani Pljevlja, on je u Jutarnjem programu TVCG rekao da će ona nakon završene ekološke rekonstrukcije biti jedan od najmodernijih objekata tog tipa.

„Ne želimo da sada govorimo o datumima. Ona čini 52 odsto proizvodnje Crne Gore. Jedan dan njenog nerada košta 400.000 eura. U junu mjesecu 27 dana nije radila. To nas je koštalo uvoza električne energije blizu 11 miliona“, istakao je Rovčanin.

Kad je riječ o Rudniku uglja Pljevlja, Rovčanin tvrdi da EPCG nijednim aktom neće ugroziti poslovanje te kompanije.

„Radnici neće biti ugroženi, investicije neće biti ugrožene. Nijedan potez nećemo napraviti, niti povući neki novac koji bi ugrozio likvidnost Rudnika uglja, koji je početak lanca 52 posto proizvodnje električne energije. Dakle od proizvodnje uglja zavisi TE Pljevlja“, istakao je Rovčanin.

Osvrnuo se Rovčanin i na planirane investicije.

„Narednom mjeseca očekujemo potpisivanje akcionarskog ugovora za Vjetroelektranu Gvozd koji bi trebalo da dobijemo za 18 mjeseci. Investicija je vrijedna 61 milion eura. Radimo na izgradnji plutajuće solarne energije na Slanom jezeru“, kazao je Rovčanin.

On je pojasnio da je, kad je došao na čelo EPCG, ustanovljeno da je kompanija bila podešena za održavanje postojećih objekata koji su bili prozvodni s veoma sporom dinamikom kreiranja i stvaranja investicija.

Rovčanin je rekao da EPCG punih 40 godina nije izgradila nijedan proizvodni objekat u svom vlasništvu i to je, smatra, poražavajuće.

„Zatekao sam takođe stanje da prema građanima, u odnosu na račune za struju, nijesu u dovoljnoj mjeri vršene akcije kojima bi podijelili teret. Zatekao sam prema određenim subjektima nagomilana dugovanja. Na primjer, cetinjski Vodovod koji je dužan osam miliona eura“, rekao je Rovčanin.

Zatekli su, kaže, i malo veću dozu luksuza u odnosu na standard crnogorskih građana kad je riječ o voznom parku, ali i visoke otpremnine.

„Imam utisak da je imidž kompanije bio narušen“, ocijenio je Rovčanin.

Govoreči o broju zaposlenih, kad se napravi presjek, kaže Rovčanin, prošlog mjeseca broj zaposlenih je na nivou istog broja iz 2019. godine: „Do kraja godine imamo smanjenje radne snage po osnovu sporazuma o prestanku radnog odnosa od 40 do 50“.

Tvrdi da brojke od 200, 300 koje se pominju u medijima nijesu tačne.

Izvor: RTCGnikola rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za direktora Rudnika uglja Pljevlja deset prijava

Završen konkurs za izbor prvog čoveka najjače pljevaljske kompanije. Na konkurs za izbor izvršnog direktora …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.