utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / EPCG sanirala gubitke, dnevni profit milion eura

EPCG sanirala gubitke, dnevni profit milion eura

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kaže da je kompanija sanirala gubitke iz drugog i trećeg kvartala ove godine te da u 2023. godinu EPCG ulazi sa dobrom osnovom. U prvom kvartalu naredne godine, Rovčanin očekujemo istorijski i rekordni profit.

Rovčanin: U prvom kvartalu naredne godine očekujemo istorijski i rekordni profit Rovčanin: U prvom kvartalu naredne godine očekujemo istorijski i rekordni profit

Navodi i da su cijene električne energije na svjetskim berazama ovih dana pale na 200 do 300 eura po MWh.

“Izvozimo struju, prihod je od milion i po do dva miliona, ovih dana milion eura dnevno”, naveo je Rovčanin.

Kaže i da smo ove godine uvezli rekordnih 200 miliona eura električne struje.

“Mi smo sanirali sve gubitke koje smo imali u drugom i trećem kvartalu. Vidjećemo na 31.12. da li će prag pozitivnog poslovanja biti 28. decembar ili 5. januar, ali definitivno smo izašli iz energetske krize, sačuvali stabilnost anulirali negativne efekte od uvoza i ja mislim da ulazimo u 2023. dobrom osnovom. Akumulacije su iznad plana. U prvom kvartalu naredne godine očekujemo istorijski i rekordni profit”, naveo je direktor EPCG.

Toplifikaciju Pljevalja više niko ne može da zaustavi

Rovčanin kaže da toplifikacija Pljevalja teče, planiranom dinamikom, a u narednih mjesec ili dva počeće i radovi na terenu.

“Toplifikaciju Pljevalja više niko ne može da zaustavi”, kazao je Rovčanin u Jutarnjem programu TVCG.

U 2023. Rovčanin očekuje da se završe dvije faze toplifikacije, dok konačne rokove završetka projekta nije htio da precizira.

Ponovio je da će cijene struje naredne godine neće biti uvećane, a kako dodaje, EPCG će nastaviti sa popustima za redovne platiše.

Klub poslanika Demokrata uputio je u skupštinsku proceduru predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o industrisjim emisijama, kojim se omogućava nastavak rada Termoelektrane Pljevlja.

Naime, postojećim zakonom odobren je rad do 20.000 radnih sati, a najkasnije do 31.12.2023. godine. Uz to intrgrisana dozvola za rad ističe 22.3.2023. godine.

Rovčanin kaže da ako izmjene tog zakona ne budu usvojene, TE PLjevlja ne može zakonito raditi.

“Mislim da će doći do izmjene tog zakona”, naveo je Rovčanin

Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Planiraju veći izvoz uglja za 68 odsto

Rudnik uglja (RUP) za narednu godinu planira ukupnu proizvodnju od 1,8 miliona tona, što je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.