nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Epidemiološka situacija u Pljevljima zabrinjavajuća

Epidemiološka situacija u Pljevljima zabrinjavajuća

Danas je sali u SO održana sjednica Lokalnog štaba za zaštitu i spašavanje s obzirom na značajno pogoršanje epidemiološke situacije u našem gradu po pitanju širenja epidemije korona virusa, na kojoj je konstatovano da je situacija zabrinjavajuća.

Po riječima Igora Golubovića, predsjednika Opštine, epidemija je dostigla zabrinjavajući karakter.

Sjednici Lokalnog štaba za zaštitu i spašavanje prisustvovao je i dr Senad Begić, predstavnik NKT, koji je zajedno ovim štabom analizirao situaciju i pomogao u donošenju određenih mjera koje su od danas na snazi.

-Najbitnija mjera da moramo stalno apelovati na građane da shvate ozbiljnost situacije i da se odgovorno odnose prema sami sebi, familiji i ostalim građanima – kazao je Golubović i dodao da  prva mjera koja  od večeras stupa na snagu  jeste  ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 23 časa.

Druga mjera  – izolacija medicinskih radnika koji su kontaktu sa lakše oboljelim pacijentima koji su smješteni u Bolnici.

sastaka OT 3

-Ovi medicinski radnici će se izolovati od članova porodice kada nisu na radnim zadacima s obzirom na specijalno ugrožene grupe naših sugrađana u njhovim familijama. Za tu namjenu opredjeljena je garnizonska ambulanta u Pljevljima, preko puta Bolnice a u slučaju povećanja broja pacijenata, s obzirom da je garnizonska ambulanta predviđena za smještaj lakše oboljelih, onda će se opredjeliti Dom Vojske. Dom Vojske će od ponedeljka biti oslobođen od svih korisnika i biti spreman za  eventualni prihvat zdravstvenih radnika, a možda i bolesnika ako krene smjerom koji mi ne želimo  – naglasio je Golubović. On je kazao da su danas apelovali na NKT, s obzirom za zabrinjavajuću stopu širenja oboljelih u Pljevljima koja je u odnosu na broj oboljelih veća nego u Podgorici, da NKT posebno razmotri uvođenje nekih specijalnih mjera za Pljevlja, kao što je učinjeno za Bijelo, Polje Berane i Gusinje.

satanak OT 1

– Želim da zamolim građane  da budu odgovorni prema sebi a onda prema svim članovima naše zajednice. Broj zaraženih u Pljevljima se povećava, a starosna dob oboljelih poveća se od mlađih ka starijim. To dodatno otežava situaciju – poručio je Golubović.

Epidemiolog Biljana Čarkilović istakla je da je epidemiološka situacija kovid 19  u Pljevljima složena, a dodatno se komplikuje što se povećava broj oboljelih starijih od 60 godina.

– Trenutno su hospitalizovana 4 pacijenta u Opštoj bolnici. Neki su prebačeni u Bolnicu u Nikšić. Molba građanima je da poštuju propisane mjere, da nose maske u zatvorenom prostoru. Bez javnih okupljanja, kontakte svesti na porodična okupljanja. U izolaciji je 119 osoba, od toga je 47 koje su bile u kontaktu sa osobama koje su pozitivne, a pod zdravstvenim nadzorom su 62 osobe. Broj uzoraka koji je poslat na analizu u Instutut za javno zdravlje je 566, a za 67 uzoraka se čekaju rezultati. To će vjerovatno dodatno da poveća broj pozitivnih slučajeva u Pljevljima – zaključila je Čarkilović.

Dr Begić je istakao da epidemiološka situacija u Pljevljima  kao u ostalim u opštinama CG  nosi potencijal za dalji razvoj.

-Radi se  činjenici da se novi korona virus lakše prenosi nego što je bilo ko očekivao, ali i činjenica da smo svi zajedno, i stručna i laička javnost, očekivali da će  dolaskom ljeta ovaj virus pokazivati sezonalne karakteristike, što znači da smo očekivali da ovakvog obolijevanja tokom ljeta neće biti. Nažalost situacije na terenu je drugačija, i jedino što može da nas spasi je pridržavanje opštih mjera prevencije – naglasio je Begić.

 

 

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …Dvije veceri polufinale …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.