ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Episkopski savjet SPC: Unaprijed se ograđujemo od mogućih isceniranih incidenata oko Božića

Episkopski savjet SPC: Unaprijed se ograđujemo od mogućih isceniranih incidenata oko Božića

Unaprijed se ograđujemo od svih mogućih incidenata, koje bi neko mogao iscenirati ovih dana oko Badnjeg dana i Božića, a o čemu do nas dopiru pouzdana obavještenja, čiji bi cilj bio kompromitacija hrišćanskog mirnog otpora širom Crne Gore, saopšteno je nakon sjednice Episkopskog savjeta.

Sa svog sastanka kod hrama Svetog Đorđa u Podgorici, Episkopski savjet saopštava da ovako snažno hrišćansko, svetosavsko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori pokazuje čvrstu riješenost naše Crkve i njenih vjernika da ne dozvoli politizaciju ovog pitanja sa bilo koje strane.

Veoma je važno da tako i ostane i da se nikako ne dopusti da iko instrumentalizuje Crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese.

U isto vrijeme, ponavljamo da su dostojanstvene i molitvene litije najbolji vid evanđelskog otpora nepravdi koja je zadesila Crkvu od strane crnogorskih vlasti.

Unaprijed se ograđujemo od svih mogućih incidenata, koje bi neko mogao iscenirati ovih dana oko Badnjeg dana i Božića, a o čemu do nas dopiru pouzdana obavještenja, čiji bi cilj bio kompromitacija hrišćanskog mirnog otpora širom Crne Gore. Crkva ne poziva niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali će pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i vječnog ljudskog dostojanstva.

Odgovornost za razbuktavanje podjela i dioba leži, prije i iznad svega, na onima koji su, bez prihvatanja istinskog dijaloga, donijeli nakaradni, antiustavni i diskriminatorski ne-zakon o otimanju hramova i crkvene imovine Srpske Pravoslavne Crkve. Na svakome je pravoslavnom vjerniku, s druge strane, odgovornost da ne nasjedne na tu provokaciju i da se s ljubavlju odnosi prema svim ljudima, po ugledu na Gospoda našega Isusa Hrista.

Naša Crkva nastavlja svoju pravnu borbu i u tom smislu je osnovan međunarodni ekspertski tim čiji je mandat da, u saradnji sa domaćim pravnim timom, koji se već godinama bavi ovim zakonom, zastupa interese naše Crkve na teritoriji Crne Gore pred relevantnim međunarodnim institucijama.

Bilo kakve objave koje se šire po medijima ili društvenim mrežama u ime Episkopskog savjeta ili pojedinih episkopa, a njih je ovih dana previše za pojedinačne demante, nisu vjerodostojne i ni na koji način ne predstavljaju stavove naše Crkve, ukoliko se ne nalaze i na zvaničnim sajtovima naših episkopija, već služe samo za stvaranje još veće smutnje u društvu i, naročito, među vjernima.

 

izvor: fosmedia.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.