nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / ERSTE i EBRD banke potpisale kreditni ugovor o 100 miliona evra za razvoj turizma

ERSTE i EBRD banke potpisale kreditni ugovor o 100 miliona evra za razvoj turizma

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kroz kreditnu liniju hrvatskoj Erste&Steiermärkische Bank (ESB) d.d. u iznosu od 100 miliona eura podržava razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Sredstva su namijenjena za održiva ulaganja u  privatna ugostiteljsko-hotelska preduzeća i prateće turističke aktivnosti. Ugovor je potpisan danas u Zagrebu.

Erste banka u Hrvatskoj je prva finansijska institucija kojoj se odobravaju kreditna sredstva u sklopu EBRD-ovog Programa za inkluzivni turizam istočnog Mediterana (EBRD Inclusive Tourism Framework for the Eastern Mediterranean). Program predstavlja sveobuhvatni pristup finansiranju  turističkog sektora s fokusom na širi, brži i sistematičniji pristup finansiranju turizma i povezanih sektora. Program i odobrena kreditna linija imaju sljedeće ciljeve: (1.) da kroz radnu praksu povećaju mogućnost zapošljavanja mladih i žena, te saradnjom s lokalnim univerzitetima i stručnim školama kroz uspostavljanje novih ili poboljšanih stručnih programa, promovišu stručnu radnu praksu i politiku jednakih mogućnosti zapošljavanja; kao i  da (2.) ojačaju povezanost s lokalnim dobavljačima kroz saradnju svih važnih zainteresovanih strana, što je ključno za bolji razvoj lokalnih lanaca vrijednosti i dublju integraciju lokalnih poljoprivrednika u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ovu važnu transakciju potpisao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti koji je tokom današnjeg boravka u Zagrebu rekao: „Drago nam je što možemo da pružimo prijeko potreban kapital za održivi rast i daljnji razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Turizam je važan pokretač rasta u obje zemlje i očekujemo da će se kroz ovo ulaganje otvoriti nove prilike lokalnim preduzećima i stvoriti nova radna mjesta. Ovaj novi Program omogućiće EBRD-u da dosegne do većeg broja klijenata, uključujući i one manje.“

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo postali prva banka partner unutar ovog EBRD-ovog programa te nas veseli što nastavljamo i dodatno produbljujemo dugogodišnju uspješnu suradnju između naše dvije institucije. Podrška turizmu jedna je od naših osnovnih strateških odrednica i vjerujemo da ćemo svojim klijentima kroz ovu kreditnu liniju omogućiti realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata u tom segmentu, što će doprinijeti njihovom daljnjem jačanju i pozicioniranju na domaćem, ali i na međunarodnim tržištima“, naglasio je ovom prigodom Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke Hrvatska.

Erste banka je treća banka po veličini u Hrvatskoj, koja posluje kroz mrežu od 128 poslovnica. Crnogorska banka u njenom vlasništvu, Erste Bank AD Podgorica, posluje kroz mrežu od 17 poslovnica. Erste banka je dugogodišnji partner EBRD-a, što uključuje kredite mikro i malim preduzetnicima, kreditnu liniju u okviru Programa finansiranja održive energije za zapadni Balkan, (WeBSEFF), program EBRD-a Trade Facilitation kao i EBRD-ovu participaciju u izdanju kunskih obveznica banke.

EBRD&Erste_Tim

EBRD je do sada u Hrvatskoj uložio više od 3,88 milijardi eura, kroz 213 projekata. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sve privredne oblasti, s naglaskom na infrastrukturu, korporativni, finansijski i energetski sektor. EBRD takođe aktivno učestvuje u strateškom dijalogu o razvoju tržišta kapitala i regulatornoj reformi.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

nikola i lucic izdvojena

POTPISIVANJEM UGOVORA IZMEĐU EPCG I UPRAVE JAVNIH RADOVA ZAPOČETA REALIZACIJA PROJEKTA TOPLIFIKACIJE PLJEVALJA

Danas je u prostorijama TE “Pljevlja” (TEP) potpisan ugovor između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Uprave …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *