subota , april 4 2020
Početna / Vijesti / Politika / EU pala na ispitu, zabranjen izvoz medicinske opreme van Unije

EU pala na ispitu, zabranjen izvoz medicinske opreme van Unije

Evropska unija je pala na ispitu, ne samo ljudskom. Krajnje nedalekovido rukovodstvo u Briselu nije imalo sluha ni solidarnosti za pomoć onima izvan EU, odlučivši da za KOVID-19 nacrta granicu, ne računajući da bi im se to moglo dodatno obiti o glavu.

Od nedelje, 15. marta, pa u narednih šest nedelja, EU je zabranila izvoz medicinske opreme van Unije. Saopštila je to predsednica Evropske Komisije (EK), Ursula fon der Lejen, ističući kako zabrana važi za celu teritoriju EU kako bi zadržala dovoljnih zaliha unutar bloka. Ostatak Evrope u koji se zaraza koronavirusom prelila upravo iz EU, tako neće moći da računa na respiratore, maske, rukavice, zaštitnu odeću…

Kao da virus zna za granice, članice EU, kandidate za članstvo i kao da je moguće sprečiti da ljudi cirkulišu.

Što je još tužnije, do zabrane je došlo samo dva dana nakon što je Kina, na poziv za pomoć iz Italije,odlučilada toj članici EU pošalje veliku pomoć u vidu dva miliona maski, oko 10.000 respiratora, kao i 20.000 zaštitnih odela, zajedno sa 50.000 testova za detekciju korona virusa.

Evropska unija pala na ispitu

Ne čudi zato što je u situaciji kada je Evropska unija, oglašavanjem predsednice EK, pala na najvažnijem ispitu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio pomoć Kine. Samo dan kasnije, već u ponedeljak su stigli testovi za otkrivanje prisustva koronavirusa.

 

izvor: sputnjik

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mijo Lekić, SO PV

LEKIĆ – Nuhodžiću, Hrapoviću: Ko je sledeći prebijeni Pljevljak?

Zlo rađenje, gotovo suđenje – kaže narodna poslovica! U jeku borbe cijelog čovječanstva protiv opake …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *