utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / EU podržala Crnu Goru sa 53 miliona eura

EU podržala Crnu Goru sa 53 miliona eura

Evropska unija je prenamjenom sredstava iz odobrenih IPA programa podržala Crnu Goru u borbi protiv širenja virusa i saniranju ekonomskih posljedica epidemije sa ukupno 53 miliona eura. Ono što je najvažnije je da će od dijela toga novca biti izgrađena Klinika za infektivne bolesti vrijedna 8,5 miliona eura, a pominje se mogućnost izgradnje i Klinike za dermatovenerologiju, pišu Dnevne novine.

“Od ukupnog iznosa, tri miliona eura u vidu hitne podrške je izdvojeno iz Instrumenta za evropsku integraciju, koji čini sastavni dio programa IPA 2018. Sredstva su iskorišćena za nabavku zaštitne i medicinske opreme koja je neophodna zdravstvenom sistemu”, navodi se u objavljenom sporazumu.

Evropska komisija je ostatak podrške u iznosu od 50 miliona eura za dugoročnije saniranje posljedica epidemije opredijelila prenamjenom sredstava koja su već odobrena za programe IPA 2016, IPA 2018, IPA 2010. i IPA 2020.

Iz programa IPA 2018. prenamijenjen je kompletan iznos podrške od 9,5 miliona eura koji je odobren za sektor poljoprivrede.

“Sredstva će biti iskorišćena za uvećanje podrške za oblast javnog zdravlja, odnosno za izgradnju zgrade za klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, kao i za nabavku opreme za mrežu mikrobioloških laboratorija širom Crne Gore”, navela je odlazeća Vlada.

Imajući u vidu prenamjenu sredstava, ukupan iznos podrške oblasti javnog zdravlja u okviru programa IPA 2018. je kroz predloženu dopunu Finansijskog sporazuma uvećan na 15,5 miliona eura.

“Ukupna vrijednost izmijenjenog programa je 38.247.865 eura, od čega opredijeljena EU sredstva iznose 36.186.977 eura, dok je za potrebe nacionalnog kofinansiranja iz budžeta potrebno izdvojiti 2.060.888 eura”, navodi se u objavljenom sporazumu.

Evropska unija je, kako se dalje navodi u sporazumu, tokom finansijskog perioda 2014-2020. kroz Instrument pretpristupne podrške Crnoj Gori opredijelila 279,1 milion eura sa ciljem pružanja bespovratne finansijske podrške za sprovođenje neophodnih reformi i ispunjavanje zahtjeva koji proističu iz članstva u Uniji.

“U planiranju utroška sredstava Ipe II primjenjuje se sektorski pristup koji podrazumijeva programiranje podrške na nivou sektora, uz akcije čijim se sprovođenjem ostvaruje uticaj na cjelokupan sektor. Primjenom ovakvog pristupa EU nastoji da unaprijedi kapacitete država korisnica za strategijsko planiranje, kvalitetnu sektorsku koordinaciju i višegodišnje planiranje budžeta, i tako ih što bolje pripremi za buduće korišćenje evropskih strukturnih i investicionih fondova”, dodaje se u sporazumu.

ŠTA ĆE SE POSTIĆI

U okviru ovog izmijenjenog akcionog dokumenta postići će se, kako se dalje navodi, poboljšana zaštita stanovništva od zaraznih bolesti izgradnjom novog objekta za dvije klinike Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju u Kliničkom centru u Podgorici.

EU očekuje i poboljšan kvalitet usluga mikrobioloških laboratorija kroz nabavku adekvatne opreme na osnovu kvantifikovane procjene potreba i analize troškova i koristi. Pored toga, Crna Gora je preuzela obavezu da reformiše nacionalni sistem za utvrđivanje stepena invalidnosti na način kojim se osobama sa invaliditetom omogućava pravilan pristup uslugama i novčanim naknadama, kao i poboljšanje kvaliteta života.

Od obaveza treba izdvojiti i rekonstrukciju Instituta za javno zdravlje i njegovo opremanje za postavljanje laboratorije nivoa 3 biološke bezbjednosti i nabavku uređaja kojim se sprovode istovremene analize velikog broja respiratornih uzoraka.

Izvor: Dnevne novine

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za vikend počela podjela peleta po subvencioniranim cijenama

Prema informacijama koje je redakcija portala dobila od nadležnih u opštini Pljevlja isporuka peleta po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.