nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Euro i dalje pada – Crna Gora se spasila hedžingom

Euro i dalje pada – Crna Gora se spasila hedžingom

Nakon što je nadjačao euro, američki dolar je nadomak toga da se izjednači s britanskom funtom – po prvi put u istoriji. Euro je nastavio pad, što se pripisuje strahu od recesije i energetske krize kao posljedice rata u Ukrajini.

.
Poslovni dnevnik piše da su i druge ključne svjetske valute takođe oslabile. Japanski jen je ove godine pao za skoro petinu vrijednosti u odnosu na dolar i na najnižem je nivou od 1998. Indijski rupi je u ponedjeljak bio na istorijskom minimumu, nakon što je ranije ove godine prvi put bilo potrebno više od 80 rupija za dolar.

Dolar doživljava najveće jačanje od osamdesetih godina“, napisao je u poruci za klijente Džordž Saravelos, glavni analitičar za kurseve u Deutsche Bank. „Zbog te ekstremne volatilnosti, na globalnom nivou polako raste nezadovoljstvo.”

Crna Gora se spasila hedžingom

Najveći crnogorski javni dug je sadržan u kreditu za gradnju prioritetne dionice auto-puta, kod kineske Exim banke, u iznosu od preko 800 miliona eura, koji je, prilikom ugovaranja, bio indeksiran u dolarima.

Vlada u prošlom mandatu, kada je javne finansije vodio Milojko Spajić, uspjela da kredit veže za euro, i tako izbjegne ogromne troškove kamata koje bi sada donijelo jačanje eura.

Aranžmanom sklopljenim sredinom 2021. smanjena je kamatna stopa na dug prema Exim banci sa dva na 0,8 odsto, a dogovoren je sa tri banke – dvije američke i jednom francuskom, čija imena Spajić nije otkrio.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Poljoprivreda važna grana samo do usvajanja budžeta

Puna su nam usta razvoja poljoprivrede kao strateške grane, od izbora do izbora samo se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.