ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Farmeri poručuju da mogu obezbediti dovoljne količine mleka

Farmeri poručuju da mogu obezbediti dovoljne količine mleka

U Crnoj Gori se na dnevnom nivou proizvede između 200 i 250 hiljada litara mlijeka od čega mljekare otkupe svega sedamdesetak hiljada. Taj podatak uliva sigurnost da se može obezbediti potrebe za mlečnim proizvodima, poručio je Dragoljub Nenezić .

Zabrana izvoza mleka koja je ovih dana sprovedena iz pojedinih država okruženja daje jasne znake da Crna Gora mora da počne da misli na sebe i na svoju proizvodnju, te da pruži ruku domaćim farmerima kako ne bismo ostali bez osnovnih životnih namirnica.

Kako je za Portal Analitika kazao stočar iz Nikšića, Dragoljub Nenezić, po podacima Poljoprivrednog klastera, Crna Gora ima dnevnu proizvodnju na nivou od 200.000 do 250.000 litara mlije. Mljekare, kako dodaje, dnevno otkupe 70tak hiljada litara pa neotkupljeno ostane blizu 150.000.

Na istom zadatku u jednom vremenu

„Taj podatak uliva nam sigurnost i vjeru da se mogu obezbijediti potrebe za mlijekom i mliječnim proizvodima. Samo treba još intenzivnije raditi, probuditi poljoprivredne proizvođače raznim stimulativnim mjerama i da se okrenemo prerađivačima mlijeka”, kazao je Nenezić.

Kako dodaje, prerađivači mlijeka trebali su da budu motor razvoja stočarske proizvodnje, ali se to nije desilo.

”I ove godine smo pričali da je otkup mlijeka pao za deset odsto, da male farme nestaju. Nismo našli na razumijevanju. Svi su mislili da samo na sebe mislimo. Danas smo došli u situaciju da moramo dugoročno da razmišljamo i da se manemo sopstvenih interesa“, poručuje Nenezić.

Stava je da je potrebno da svi budu zajedničkog tima.

”Treba da budemo na istom zadatku iu jednom timu. Da dugoročno planiramo i siguran sam da će za kratko vreme mnogo toga pozitivnog isplivati na površinu. Imali smo sličnih kriznih situacija, od svinjskog gripa, velikih poplava i snjegova kada je Crna Gora bila odsječena… Tada su takođe poljoprivredni proizvođači dali značajan doprinos. Donirali su iu vreme korone i finansijski pomagali kroz sistem otkupa. Siguran sam da se država može osloniti na poljoprivredne proizvođače, oni su tu uvek da rade za naše građane”, rekao je Nenezić.

Imamo proizvodni potencijal

On poručuje da proizvodni potencijal postoji.

„Siguran sam da poljoprivrednici, stanovništvu Crne Gore i svima koji dolaze ovde u toku turističke sezone, mogu obezbediti potrebe samo mleka već i mesa – jagnjećeg, goveđeg, pilećeg, te jaja, voća, povrće. Mora se voditi pametna poljoprivredna politika. Država mora stati iza poljoprivrede svoje zemlje iu komunikaciji sa NVO sektorom mogla bi biti dosta toga da se uradi čime bi stanovništvu obezbedili kvalitetne, cjenovno kompetentne i zdravstveno bezbjedne proizvode”, ističe Nenezić.

Kako je istakao, Poljoprivredni klaster uputio je Ministarstvu poljoprivrede devet inicijativa za koje smatraju da mogu biti od posebnog značaja za poljoprivredu Crne Gore.

”Nismo u potpunosti zadovoljni odgovorima koje smo dobili jer smo tražili konkretne mjere, tako da je Ministarstvo upoznato. Manjak finansijskih sredstava nije dao mogućnosti da se usred sezone o tome radi, ali verujemo da će se sve uključiti u naredni budžet”, naveo je on.

EU dugoročno planira, kod nas od godine do godine

Stanje se, ukazuje na, ne može popraviti za kratko vreme.

”Tu mora biti kontinuirano ulaganje, proizvođač mora biti siguran u smislu da zna šta ga očekuje. U Evropskoj uniji se usvaja budžet za poljoprivredu koji je definisan na sedam godina tako da oni znaju šta će se dešavati. Kod nas to ide od godine do godine. I evo ni sada ne znamo kakve će subvencije i premije biti sledeće godine i koliko će sredstava biti uloženo u poljoprivredu. Sve to zavisi od brojnih faktora, između ostalog i političkih, ali mora postojati jasna opredijeljenost države”, zaključuje Nenezić.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Od utorka novo pojeftinjenje goriva

Za sedam centi biće jeftinije lož ulje Od utorka novo pojeftinjenje goriva, saznaje Televizija Vijesti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.