četvrtak , maj 19 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Fejzić: Proslavljamo našu vjeru, svako svoju, na najbolji mogući način

Fejzić: Proslavljamo našu vjeru, svako svoju, na najbolji mogući način

Vjera u Boga je vjera u ljubav i milosrđe, dobre misli i dobra djela. U vrijeme neizvjesnosti I straha od koronavirusa svaki čovjek se pomolio Bogu za zdravlje najbližih I ljudskog roda. Danas su Pljevljaci međusobno slali poruke dobrih želja i ljubavi a povodom proslave Ramazanskog bajrama. Sugrađanima islamske vjeroispovjesti Redakcija Pljevaljskih novina želi srećan Bajram da slave u zdravlju, miru i ljubavi.

Pljevljaci imaju iste brige i znaju da se raduju jedni drugima. Ista briga je zdravija životna sredina jer  – Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja. – Artur Šopenhauer. Upućuju dobre želje jer znaju – Sjaj jedne tople misli vredi mi više od novca. Sreću nam ne donose bogatstvo i raskoš, već smirenost i rad. – Tomas Džeferson

Iako žive u opštini sa najviše prirodnog bogatstva, na žalost mnogi odlaze tražeći zaposlenje, ali ostaju privrženi zavičaju. Ne zavisi od tebe hoćeš li biti bogat, ali zavisi od tebe hoćeš li biti srećan. – Epiktet; Samo onaj ko je srećan može širiti sreću oko sebe. – Paulo Koeljo

Prenosimo dio teksta sa portala rtcg.me o proslavi 27. noći dana Ramazana

“Zbog mjera zaštite od koronavirusa, vjernici su ifatrske večeri ove godine provodili uglavnom u svojim domovima. Ipak, u Pljevljima je posljednjih dana Ramazana, kada je to bilo dozvoljeno, održan zajednički Iftar kome su prisustvovali i muslimani i pravoslavci, ali i imami i sveštenici.

Samir Kadribašić je imam Husein – pašine džamije u Pljevljima.  On je sa sugrađankom Aleksandrom Srbljanović 27 dana ramazana, sjeo za Iftarsku sofru.

“Ovaj iftar bi mogao imati neku simboliku svega onoga što krasi današnje društvo u Pljevljima, u Crnoj Gori. Taj neki vid saosjećanja, požrtvovanja, da i mi pošaljemo poruku suživota i međusobnog razumjevanja  i neka to bude poruka iftara noćas”, kazao je Kadribašić. Ifratsku večeru organizovala je Građanska alijansa, a podignute tenzije posljednjih sedmica, razlog su zbog kojeg je ona organizovana u Pljevljima.

“Srećom smo uspjeli da večeras imamo i sveštenike SPC i mešihata Islamske zajednice za stolom i to je dovoljna poruka ovom narodu”, kazao je Boris Raonić iz Građanske alijanse.

A kad su kandila na džamijama zablistala, večera je mogla da počne. Specifičnosti ovog, za Muslimane svetog mjeseca, gostima je približio Reis islamske zajednice.  Istakao je da je ova večera je organizovana 27 noći Ramazana, koja je za Muslimane vrijednija od hiljadu mjeseci, jer je te noći, kako vjeruju, počela objava Kurana.

“Na ovaj način šaljemo poruku da možemo zajedno, a to sad treba da se upakuje i da prihvate političari i odgovorni ljudi sa svih strana, da i oni svojim primjerom to pokažu i da nastavimo da živimo normalno i da proslavljamo našu vjeru, svako svoju, na najbolji mogući način”, kazao je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.”

zajednički iftar, foto rtcg
zajednički iftar, foto rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *