petak , septembar 20 2019
Početna / Vijesti / Društvo / Film kao promocija borbe protiv rijetkih bolesti

Film kao promocija borbe protiv rijetkih bolesti

Povodom Dana rijetkih bolesti, 28.februara, na Medicinskom fakutetu u Podgorici, sa početkom u 18 časova, bice prikazan film „Lica Lafore“, autora Denisa Bojica, koji govori o životu i borbi porodice Gajić iz Banja Luke koja počinje prije 10 godina, kada je do tada zdravim djevojčicama Tatjani i Mileni otkrivena rijetka, Laforina bolest.
Film je snimljen u produkciji RTRS. Riječ je o najtežem vidu epilepsije i pogađa djecu širom svijeta. Između ostalog Crna Gora je jedna od zemalja sa visokim brojem oboljele djece. Porodica Gajić iz Banja Luke zaslužna je za pronalazak lijeka za ovu bolest, finansirajući tim naučnika u Kanadi više od deset godina.
Zainteresovani roditelji djece sa rijetkim dječijim bolestima mogu pogledati projekciju filma ‘Lica Lafore’ u dekanatu Medicinskog Fakulteta, 28. februara u 18h, u organizaciji SCOPH tima MoMSIC-a u saradnji sa NVO NORBCG sa ciljem da promovišu borbu protiv ove bolesti ali i da podižu svijest o rijetkim dječjim bolestima.
Film je prikazivan na brojnim festivalima, na medicinskim fakultetima u regionu, u Evropskom parlamentu u Strazburu, 27.marta 2018.godine, je prikazan i u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predavanje Gimnazija Pljevlja I

Gimnazijalci imali predavanje o štetnosti duvana

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) povodom početka nove školske 2019 / 20. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *