subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Sport / FK Rudar favorizovan u onosu na ostala sportska društva a nema novca?

FK Rudar favorizovan u onosu na ostala sportska društva a nema novca?

Pljevaljski fudbalski klub“Rudar“ ima minimum godišnje na raspolaganju 180.000 evra a nije u mogućnosti da izmiri obaveze oko održavanja utakmice, dok se fudbalerima ne uplaćuju naknade. To je postalo jasno nakon izjave iz Fudbalskog saveza CG da prvoligašima godišnje daju 80.000 evra a iz opštinskog Budžeta 100.000 evra, pri čemu Rudar ne plaća treninge na gradskom stadionu.
Godinama se mistifikuje finansijska situacija u pljevaljskom sportu, kome bi mogli dodati i višemilionske gubitke Sportskog centra „Ada“ koji su samo jednom bili odbornička tema – bez rješenja problema. Iako smo više puta nastojali da dobijemo podatke koliko stvarno košta pljevaljski sport nikada nismo dobili podatke od pljevaljskih klubova koliko godišnje troše novca za normalno funkcionisanje. Koliko iznose ukupna dugovanja Rudara, zašto i kako je Rudar došao u poziciju da se bori za opstanak u prvooj ligi? Pitanja je mnogo a odgovori nisu teški za one koji su u fudbalu jer je ponižavajuće da se apeluje  za skupljanje novca za održavanje utakmice, kao da se radi o „teškoj bolesti“ za čije izlječenje je potrebna operacija van zemlje.
Najveći iznos sredstava koji se godišnje opredjeljuje za sport u Pljevljima se odnosi na finansirnje rada sportskog društva FK „Rudar“, izjavio je danas za RTCG predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović ističući da opština Pljevlja na godišnjem nivou izdvaja oko 300.000 evra za finansiranje sporta u Pljevljima, što znači da FK „Rudar“ dobija 30 procenata tih sredstava, u prosjeku 100.000 evra.
Golubović je izjavio da je FK Rudar favorizovan u onosu na ostala sportska društva koja se nalaze u Pljevljma.
– Za prethodne tri godine iz opštinskog budžeta po raznim osnovama, pored Odluke o finansiranju sporta Opštine Pljevlja, za FK Rudar prbačeno preko 330.000 eura, što znači da je prosječno godišnje Fudbaski klub „Rudar“ dobijao oko 100.000 eura. FK „Rudar“ je privatni klub osnovan u skladu sa Zakonom o sportu Crne Gore. Mogu da kažem da su u povlašćenom položaju, jer termine koje koriste na stadionu ne plaćaju, s obzirom da Opština u potpunosti finansira rad Centra za sport i rekreaciju gdje se godišnje izdvaja između 140.000 i 150.000 eura za rad i funkcionsanje tog sportskog društva.
Golubović je ostavio sportskim radnicima da donesu finalno mišljenje da li je iznos sredstava koji opština daje dovoljan ili je mali jer to može biti predmet rasprave.
– Da li sa tim iznosom sredstava možemo da imamo prvaka u fudbalu, odbojci ili rukometu, i šta je to što je najbitnije za društveni interes po pitanju bavljenja sportom u Pljevljima, ostavljam sportskim radnicima da donesu finalno mišljenje, kazao je Predsjednik opštine Golubović dodajući da postoje značajne finansijske obaveze FK „Rudar“, a to je Zakon o sportu propisao.
Kao predsjednik Opštine Golubović nije htio da „ulazi u njihove finansije“, obzirom da su sportsko društvo koje je u privatnom vlaništvu.
-FK „Rudar“ ima svog osnivača, vlasnika i upravni odbor i kao privatno sportsko društvo osnivač je taj koji treba da uređuje sportsku politiku tog sportskog društva – izjavio je Golubović.
 foto fejsbuk

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Jovana Strujić vicešampionka Balkana

Na Balkanskom prvenstvu u karateu za seniore, koje se održava ovog vikenda u Tirani, Jovana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.